04/03/2024 04/03/2024 Με ιδιαίτερη επιτυχία και συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Επετειακού Τόμου «100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης (1922-2023)», στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Ρηγίνου στη Λιβαδειά. Η ανωτέρω έκδοση του Ιερού Προσκυνήματος «ΑΓΙΟΣ ΡΗΓΙΝΟΣ Ο ΛΕΒΑΔΕΥΣ» της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, παρουσιάστηκε, στις 26 Φεβρουαρίου...
04 Μαρτίου, 2024 - 13:00
Τελευταία ενημέρωση: 04/03/2024 - 12:57

Ι.Μ. Θηβών: Παρουσίαση Επετειακού Τόμου «100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης»

Διαδώστε:
Ι.Μ. Θηβών: Παρουσίαση Επετειακού Τόμου «100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης»

Με ιδιαίτερη επιτυχία και συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Επετειακού Τόμου «100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης (1922-2023)», στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Ρηγίνου στη Λιβαδειά.

Η ανωτέρω έκδοση του Ιερού Προσκυνήματος «ΑΓΙΟΣ ΡΗΓΙΝΟΣ Ο ΛΕΒΑΔΕΥΣ» της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, παρουσιάστηκε, στις 26 Φεβρουαρίου 2024, από τον συγγραφέα κ. Γεώργιο Καραμπελιά, τον καθηγητή Παντείου και πρ. Υπουργό κ. Ανδρέα Λοβέρδο και τον καθ. Παντείου και βουλευτή κ. Άγγελο Συρίγο, σε μια εξαιρετική συζήτηση την οποία συντόνισε η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας κα. Παναγιώτα Χουλιάρα-Σιδερά.

Ο π. Αλέξιος Σαμαρτζής, εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Ρηγίνου, στην εισαγωγική του τοποθέτηση επεσήμανε, ότι εκατό χρόνια, σχεδόν, μετά τη φυσική εξόντωση των προγόνων μας, μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής και απέναντι σε έναν ιδιότυπο ιστορικό αγνωστικισμό και στη γενοκτονία της μνήμης, η Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος, επιλέγει να επιμένει στο πεδίο της ιστορικής έρευνας και μελέτης.

Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Γεώργιος Θανάσου, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, στον σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι «η εποχή που διανύουμε διακρίνεται για την πολύπλευρη κρίση και τη σύγχυση που ταλανίζει την κοινωνία μας. Σε όλους αυτούς που προσπαθούν να προβάλλουν τον εθνομηδενισμό, την ισοπέδωση θεσμών και αξιών και να αποκόψουν τον λαό μας από τις ρίζες του, μια μορφή αντίστασης είναι η ενίσχυση της ιστορικής μνήμης και όχι η λήθη των ιστορικών γεγονότων, όπως είναι η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922».

Ο κ. Γιώργος Καραμπελιάς, μετά από μια αναλυτική παρουσίαση των συνθηκών που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης επεσήμανε τη σημερινή ανάγκη της ενότητας για την επιβίωση και το μέλλον του Ελληνισμού, ως συλλογικού ιστορικού υποκειμένου.

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, στο πλαίσιο μιας τεκμηριωμένης ανάλυσης των αιτιών της Μικρασιατικής Καταστροφής, επεσήμανε ότι ενώ η Ελλάδα είχε ταχθεί με το σωστό μέρος της Ιστορίας και στους δύο παγκοσμίους πολέμους και βρέθηκε στην πλευρά των νικητών, εν τούτοις, στη συνέχεια, βίωσε τις οδυνηρές συνέπειες ενός εθνικού διχασμού και ενός εμφυλίου πολέμου.

Ο κ. Άγγελος Συρίγος επεσήμανε ότι η κατάληξη του μικρασιατικού εγχειρήματος της απελευθέρωσης των ελληνικών πληθυσμών δεν υπήρξε νομοτελειακή, αλλά οφείλεται σε δικά μας λάθη και κυρίως στον εθνικό διχασμό. Αναφέρθηκε, επίσης, στο τεράστιο επίτευγμα του ελληνικού κράτους ως προς την ενσωμάτωση 1,5 εκατ. προσφύγων και στη δημιουργία της σημερινής Ελλάδας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, εκτός του εκπροσώπου του Σεπτού Ποιμενάρχου κ. Γεωργίου, κάνοντας ένα σύντομο χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Δημήτριος Καραμάνης και η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κα. Φανή Παπαθωμά.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος «Άγιος Ρηγίνος ο Λεβαδεύς» της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών, Λεβαδείας & Αυλίδος ευχαριστεί όλες και όλους που με την παρουσία τους συνέβαλλαν στην εξαιρετική επιτυχία της εκδήλωσης της παρουσίασης του Επετειακού Τόμου, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον ευπατρίδη ιατρό Νικόλαο Κελέρμενο.

     

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων