21/11/2023 22/11/2023 Με μεγαλοπρέπεια εόρτασε η Λιβαδειά τα Εισόδια της Θεοτόκου την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, με επίκεντρο του εορτασμού τον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλης. Το απόγευμα της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου 2023 τελέστηκε Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, του Σεβασμιωτάτου...
21 Νοεμβρίου, 2023 - 19:50
Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2023 - 0:29

Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στη Λιβαδειά για τον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Πολιούχου Υπεραγίας Θεοτόκου

Διαδώστε:
Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στη Λιβαδειά για τον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Πολιούχου Υπεραγίας Θεοτόκου

Με μεγαλοπρέπεια εόρτασε η Λιβαδειά τα Εισόδια της Θεοτόκου την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, με επίκεντρο του εορτασμού τον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλης.

Το απόγευμα της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου 2023 τελέστηκε Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος καλωσόρισε τους Αρχιερείς και ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς Χρόνια πολλά και η ευλογία και η αγάπη της Παναγίας να σκεπάζει όλους.

Κατόπιν, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιο, κήρυξε το θείο λόγο, αναφέροντας ότι σήμερα τα πλήθη των πιστών καλούνται να πανηγυρίσουν πνευματικώς. Δηλαδή, να μεταμορφώσουμε το βίο μας σύμφωνα με αυτό που ο Θεός θέλει.

Τόνισε ότι σήμερα εορτάζουμε το προοίμιο της πρόνοιας του Θεού για τον κόσμο. Η Είσοδος της Παναγίας εις τα Άγια των Αγίων του Ναού των Ιεροσολύμων είναι η προκήρυξη της σωτηρίας των ανθρώπων. Και ανέφερε ότι αφού είμαστε χριστοφόροι καλούμαστε κι εμείς να παραμείνουμε, όπως η Θεοτόκος, ενωμένοι με τον Χριστό και τα σωτήρια μηνύματα της εορτής των Εισοδίων να τα κάνουμε πράξη.

Στον Εσπερινό έψαλε η βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας κ. Ηλία Στάθη και ο χορός ψαλτών «Ενήχημα» υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Σωτηρίου Κουτσούρη.

Το βράδυ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία, με τη συμμετοχή πολλών πιστών, στην οποία έψαλαν οι διδάσκοντες στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Δήμος Φυτίλης και κ. Ραφαήλ Παπαρίζος.

Το πρωί της Τρίτης 21 Νοεμβρίου 2023 τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Σωτηρίου Κοσμόπουλου, των Καθηγουμένων των Ιερών Μονών και κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος και άλλων Μητροπόλεων.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη θεολογία της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Τόνισε ότι η Είσοδος της Θεοτόκου στα Άγια των Αγίων του Ναού των Ιεροσολύμων προτυπώνεται και προεικονίζεται στην Παλαιά Διαθήκη. Η Παναγία γίνεται ο καθαρός, ο αμίαντος, ο Άγιος Ναός, γίνεται το κατοικητήριο του Θεού.

Γίνεται ο καθαρώτατος Ναός του Σωτήρος Χριστού. Ανέφερε ότι η Παναγία είναι η κιβωτός της Καινής Διαθήκης και ενώ η κιβωτός της Π.Διαθήκης έσωσε από τον κατακλυσμό, η Παναγία είναι η κιβωτός που μας προστατεύει και μας σώζει από τον κατακλυσμό της αμαρτίας.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Ευσέβιος ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τους Αρχιερείς, που λάμπρυναν με την παρουσία τους την πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ναού, καθώς και όσους συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της πανηγύρεως.

Ευχήθηκε εγκάρδια σε όλους χρόνια πολλά, υγεία, δύναμη και πνευματική ενίσχυση και προέτρεψε όλους να πλησιάσουν τον κόσμο της Παναγίας που είναι ο κόσμος του Θεού.

 

Κατόπιν, ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών Εικόνων της Παναγίας στους δρόμους της Λιβαδειάς, με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Λεβαδέων, με τη συμμετοχή των αρχών του τόπου, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθους κόσμου.

Στην κεντρική πλατεία της πόλεως μίλησε προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στα Εισόδια της Παναγίας, η οποία έφερε στον κόσμο τη χαρά, τονίζοντας ότι ο χαιρετισμός του Χριστού μετά την Ανάστασή Του είναι το «Χαίρετε». Και η Λιβαδειά θα πρέπει να χαίρεται γιατί έχει προστάτιδά της την Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας.

Επίσης, αναφέρθηκε με λόγια σεβασμού στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιο για την πρόσκληση της συμμετοχής του στον εορτασμό της πόλης.

Τη Θεία Λειτουργία μετέδωσε ζωντανά το τηλεοπτικό κανάλι «Star Κεντρικής Ελλάδας» και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί “Sirios Fm 95,8” της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 και της Ιεράς Μητροπόλεώς Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος “Βοιωτική Εκκλησία 99.2 FM”.

Δείτε, μεταξύ άλλων, στο βίντεο τις δηλώσεις Σεβασμιωτάτυου Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδίας και Αυλίδος κ. Γεωργίου:

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων