16/05/2023 16/05/2023 Το Σάββατο 13 Μαίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος ιερούργησε στην Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ και τέλεσε τα Μνημόσυνα των μακαριστών Γεροντισσών Χριστοδούλης Καθηγουμένης και Θεοκλητώς μοναχής, με τη συμμετοχή πολλών πιστών που γνώριζαν και συνδέονταν με τις Γερόντισσες. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στις μακαριστές Γερόντισσες, οι οποίες αθόρυβα, ταπεινά...
16 Μαΐου, 2023 - 10:28
Τελευταία ενημέρωση: 16/05/2023 - 10:16

Κυριακή της Σαμαρείτιδος στη Μητρόπολη Θηβών

Διαδώστε:
Κυριακή της Σαμαρείτιδος στη Μητρόπολη Θηβών

Το Σάββατο 13 Μαίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος ιερούργησε στην Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ και τέλεσε τα Μνημόσυνα των μακαριστών Γεροντισσών Χριστοδούλης Καθηγουμένης και Θεοκλητώς μοναχής, με τη συμμετοχή πολλών πιστών που γνώριζαν και συνδέονταν με τις Γερόντισσες.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στις μακαριστές Γερόντισσες, οι οποίες αθόρυβα, ταπεινά και ουσιαστικά όπου κι αν πήγαν άφησαν το πνευματικό αποτύπωμά τους, στην Κρήτη στην Ιερά Μονή Σαββαθιανών, στη συνέχεια στην Ιερά Μονή Δαμάστας και στην Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ, στην οποία για 50 ολόκληρα χρόνια εργάστηκαν, μαζί με την σημερινή Καθηγουμένη Ξένη μοναχή, και την ανακαίνισαν και την αναζωογόνησαν λειτουργικά, κληροδοτώντας μας ένα πραγματικό φυσικό παράδεισο και ένα πνευματικό καταφύγιο που αναπαύει και ξεκουράζει πολλές ψυχές.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο στους τάφους των μακαριστών Γεροντισσών, που βρίσκονται δίπλα στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Μονής που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκριπούς Ορχομενού

Την Κυριακή 14 Μαίου 2023 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκριπούς Ορχομενού, στο τέλος της οποίας τέλεσε Μνημόσυνο με την συμπλήρωση δυο ετών από την κοίμηση του μακαριστού εφημερίου του Ναού και εκπαιδευτικού π. Χαράλαμπου Χατζηχαραλάμπους, με τη συμμετοχή πολλών πιστών, που προσευχήθηκαν για την ανάπαυση της ψυχής του αγαπημένου τους παπα-Χαράλαμπου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στις παραμέτρους και στη σημασία της συνάντησης του Χριστού με την Σαμαρείτιδα.

Τόνισε τη στάση του Χριστού, που ξεπερνά τα στεγανά της εποχής εκείνης και συνομιλεί με την Σαμαρείτιδα, η οποία ήταν γυναίκα και αιρετική, και στην οποία ο Χριστός αποκάλυψε υψηλές αλήθειες της πίστης μας, ανυψώνοντας στο πρόσωπό της τη θέση της γυναίκας. Ανέφερε ότι Θεός δεν λατρεύεται τοπικά, αλλά παντού, πνευματικά και καρδιακά.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη μαρτυρία της Σαμαρείτιδας στους συμπατριώτες της και στη ριζική μεταμόρφωση της ζωής της, η οποία κατέστη μεγαλομάρτυρας και ισαπόστολος, αφού μαρτύρησε με τα παιδιά της και τα αδέρφια της, και με το νέο της όνομα, Φωτεινή, που πήρε όταν βαπτίστηκε χριστιανή, κατέστη φωτεινό παράδειγμα μεταμόρφωσης και εν Χριστώ αναγέννησης.

Επίσης, μίλησε για τον μακαριστό π. Χαράλαμπο, για το έργο και την προσφορά του στο Προσκύνημα της  Παναγίας Σκριπούς, όπου εργάστηκε, αγάπησε και ανέδειξε, καθώς και για την προσφορά του στους μαθητές του Ορχομενού και της ευρύτερης περιοχής και ευχήθηκε ο Θεός να αναπαύει την εκλεκτή ψυχή του.

Το απόγευμα της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Ρηγίνου Λεβαδείας, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση λήξης της Σχολής Γονέων του Ιερού Ναού, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλανθρωπικού Σωματείου “Εστία Μητέρας”, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας.

Και στις δυο εκδηλώσεις ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε χαιρετισμό.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος πήγε στο 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς, όπου παρακολούθησε την εκδήλωση του Σχολείου αφιερωμένη στη Μικρασιατική καταστροφή. Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τα παιδιά  και τους εκπαιδευτικούς για την ωραία εκδήλωση, καθώς για την επιλογή του θέματος.

      

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων