10/10/2022 10/10/2022 Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος συμμετείχε στην εκδήλωση μνήμης για τα 79 χρόνια από την πυρπόληση των χωριών Θίσβης–Δομβραίνας-Χωστίων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 29 Αυγούστου 1943, που διοργάνωσε ο Δήμος Θηβαίων. Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Δομβραίνας. Το θείο λόγο...
10 Οκτωβρίου, 2022 - 17:14
Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2022 - 17:23

Ο Μητροπολίτης Θηβών σε εκδήλωση μνήμης για τα 79 χρόνια από την πυρπόληση της Δομβραίνας

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Θηβών σε εκδήλωση μνήμης για τα 79 χρόνια από την πυρπόληση της Δομβραίνας

Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος συμμετείχε στην εκδήλωση μνήμης για τα 79 χρόνια από την πυρπόληση των χωριών Θίσβης–Δομβραίνας-Χωστίων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 29 Αυγούστου 1943, που διοργάνωσε ο Δήμος Θηβαίων.

Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Δομβραίνας. Το θείο λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιερά Μονής Μακαριωτίσσης πανοσ. αρχιμ. π. Θεοδόσιος Δαμόπουλος.

  

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του ολοκαυτώματος στο μνημείο των πεσόντων, με την συμμετοχή των αρχών του τόπου και των κατοίκων της περιοχής. Στη συνέχεια, ακολούθησαν ομιλίες, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

«Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε εκείνους που χάθηκαν κατά την πυρπόληση των τριών χωριών Θίσβης, Δομβραίνας και Χωστίων από τα ναζιστικά στρατεύματα της Κατοχής. Είναι χρέος μας να τους τιμήσουμε και να διατηρήσουμε τη μνήμη τους αιώνια. Να φροντίσουμε, ώστε η ιστορία τους να μην ξεχαστεί από τις νεότερες γενεές.

Στο πρόσωπό τους, τιμούμε όλους τους Έλληνες που γνώρισαν το άγριο πρόσωπο του πολέμου, που αγωνίσθηκαν κατά του φασισμού, όλους εκείνους που θυσιάσθηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Αγαθά εύθραυστα, που πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε. Διότι όπως δείχνουν οι εξελίξεις των ημερών μας, τίποτε δεν είναι δεδομένο», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου.

Πηγή: otavoice

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, κ. Γιάννης Σταθάς, ο οποίος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχαστούν οι θυσίες όσων αγωνίσθηκαν ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα της Κατοχής, ενώ αναφέρθηκε και στο ανοικτό ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κ. Θανάσης Χρήστου, ενώ ακολούθησε και ομιλία για τα γεγονότα της ναζιστικής θηριωδίας και καταστροφής των τριών χωριών από την αρχαιολόγο και επιμελήτρια του Μουσείου Ναζισμού Διστόμου, κ. Αμαλία Παπαϊωάννου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Θηβαίων, κ. Αναστασίου, τους βουλευτές Βοιωτίας, κ. Γιώτα Πούλου, κ. Ανδρέα Κουτσούμπα και κ. Γιώργο Μουλκιώτη, την αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας, κ. Φανή Παπαθωμά, τον αντιπρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών και Δήμαρχο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς, ταξίαρχο κ. Ιωάννη Σταματάκη, τον διοικητή του Α.Τ. Θηβών, υπαστυνόμο Α’ κ. Χρήστο Φάφα, τον Δήμαρχο Αλιάρτου-Θεσπιέων, κ. Γιώργο Ντασιώτη, τον πρόεδρο του μαρτυρικού χωριού των Χωστίων, κ. Σεραφείμ Δέδε, τον πρόεδρο του μαρτυρικού χωριού της Δομβραίνας, κ.Κώστας Μπούγια – ο οποίος είχε αναλάβει και τον συντονισμό της εκδήλωσης- και τον πρόεδρο του Συλλόγου «Παναγία Μακαριώτισσα», κ. Απόστολο Μουλκιώτη.

Πηγή: otavoice

Μεταξύ άλλων, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης Δημοσιας Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Μπακομήτρος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Σπυρίδων Νικολάου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θηβαίων, κ. Εύα Τζουβελέκη, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Θίσβης, κ. Τάσος Καμούτσης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Ανδρέας Χατζησταμάτης, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, κ. Νίκος Κοβάνης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Γρηγόρης Παπαβασιλείου, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΣΠΟΑΚ, κ. Σταμάτης Χαλβατζής, η πρόεδρος της Κοινότητας Ελλοπίας, κ. Σωτηρία Μποκούζη, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ξηρονομής, κ. Στάθης Κεφαλάς, περιφερειακοί και
τοπικοί σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων, εκπρόσωποι επιχειρήσεων της περιοχής, καθώς και πλήθος κόσμου. Το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας Διαχρονικά εκπροσώπησε ο κ. Γιώργος Μαστροδήμος.

Αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στη Θήβα

Την Παρασκευή το απόγευμα, 7 Οκτωβρίου 2022, τελέστηκε Αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως στη Θήβα για την έναρξη της νέας χρονιάς, στην αίθουσα τελετών των Γραφείων της Μητροπόλεως στη Θήβα. Στον Αγιασμό παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος και συμμετείχαν οι μαθητές και οι υπεύθυνοι – καθηγητές της Σχολής.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους μαθητές της Σχολής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εκμάθησης της Βυζαντινής μουσικής, καθώς και στην αναγκαιότητα κατανόησης των νοημάτων των ύμνων των ακολουθιών της Εκκλησίας μας.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά με υγεία και δύναμη και μοίρασε στους μαθητές από ένα δωράκι.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων