07/02/2019 08/02/2019 Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Οσίου Λουκά του εν τω Στειρίω στην ομώνυμη Βυζαντινή Ιερά Μονή στη Βοιωτία. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό παρέστη και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Πριν την απόλυση του Πανηγυρικού Αρχιερατικού συλλείτουργου που τελέστηκε σήμερα ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος ανέφερε ότι “ο Όσιος...
07 Φεβρουαρίου, 2019 - 20:39
Τελευταία ενημέρωση: 08/02/2019 - 0:10

“Ο Όσιος Λουκάς λάμπει και μεταδίδει ένα φως από το ανέσπερο φως του Χριστού”

Διαδώστε:
“Ο Όσιος Λουκάς λάμπει και μεταδίδει ένα φως από το ανέσπερο φως του Χριστού”

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Οσίου Λουκά του εν τω Στειρίω στην ομώνυμη Βυζαντινή Ιερά Μονή στη Βοιωτία. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό παρέστη και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Πριν την απόλυση του Πανηγυρικού Αρχιερατικού συλλείτουργου που τελέστηκε σήμερα ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος ανέφερε ότι “ο Όσιος Λουκάς λάμπει και μεταδίδει ένα φως από το ανέσπερο φως του Χριστού”.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ιερά Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας:

Την 7η Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Λουκά του εν τω Στειρίῳ όρει ασκήσαντος.

Το εσπέρας της Τετάρτης 6 Φεβρουαρίου ε.έ. τελέστηκε στο Καθολικό της Ιεράς Βυζαντινής Μονής του Οσίου Λουκά Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με την σεπτή παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ανδίδων κ. Χριστοφόρου και Θεσπιών κ. Συμεών.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, καθώς και σε όλους τους πιστούς που προσήλθαν να συνεορτάσουν και να τιμήσουν τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Λουκά. Και ευχήθηκε έτη πολλά και ευλογημένα στον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο για την επέτειο των έντεκα χρόνων από την ανάδειξή του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών.

Κατόπιν το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στον Θεό, που είναι αγάπη, τονίζοντας ότι ο Απόστολος Παύλος λέγει ότι τίποτα δεν μπορεί να τον χωρίσει από την αγάπη του Χριστού. Και ανέφερε ότι ο Όσιος Λουκάς αρνήθηκε τον κόσμο γιατί αγάπησε τον Κύριο, και δεν μπορούσε κανείς να τον χωρίσει από τον Κύριο. Επίσης, ευχήθηκε στον Μακαριώτατο έτη πολλά και ευλογημένα και δια πρεσβειών του Οσίου Λουκά να συνεχίζει την αρχιεπισκοπική του διακονία.

Στο τέλος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Μετά τον Εσπερινό στο αρχονταρίκι της Μονής προσφέρθηκε το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα.

Το βράδυ τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό της Παναγίας προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών με την συμμετοχή πολλών πιστών. Ο Θεοφιλέστατος κ. Συμεών στο κήρυγμα αναφέρθηκε στους Οσίους, οι οποίοι μας δείχνουν το δρόμο προς τον Θεό, όπως ο Όσιος Λουκάς, τονίζοντας ότι οι Όσιοι έχουν αγάπη για το Θεό και για όλους τους ανθρώπους.

Το πρωί της Πέμπτης 7 Φεβρουαρίου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου και συλλειτουργούντος  του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Σεραφείμ Δομβούς πανοσ. αρχιμ. π. Νεκτάριος Τσεκούρας, ο οποίος ανέφερε ότι το μοναστήρι του Οσίου Λουκά, όπως και όλα τα μοναστήρια, είναι εργαστήρια αγιότητας, όπου οι άνθρωποι αναγεννιούνται πνευματικά και καθαγιάζονται, όπως ο Όσιος Λουκάς, ο οποίος πριν εισέλθει στο μοναστήρι είχε εξέλθει από ένα άλλο εργαστήριο αγιότητας, αυτό της οικογένειας, και τόνισε τη σημασία της οικογένειας ως εργαστηρίου αγιότητας.

Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος ανέφερε ότι δια μέσου των αιώνων ο Όσιος Λουκάς λάμπει και μεταδίδει ένα φως από το ανέσπερο φως του Χριστού, και μας βοηθάει να ζούμε κατά Θεόν την ανθρώπινη βιοτή. Και ευχήθηκε όπως τότε τον 10ο αιώνα με τις βαρβαρικές επιδρομές που ο Όσιος στήριζε τους ανθρώπους λέγοντάς τους ότι εαρινόν το νέφος, έτσι και σήμερα το κάθε νέφος που σκεπάζει την καρδιά μας γρήγορα να περάσει και ο Όσιος να μας στηρίζει με τις πρεσβείες του. Επίσης, ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ανδίδων κ. Χριστοφόρο, τους κληρικούς και τους πιστούς, καθώς και τους ψάλτες με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας κ. Ηλία Στάθη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η μεταφορά των Ιερών Λειψάνων του Οσίου από το κέντρο του Καθολικού, όπου είχαν μεταφερθεί προς προσκύνηση, στη λάρνακα όπου μόνιμα φυλάσσονται.

Να σημειωθεί ότι και την παραμονή και ανήμερα της εορτής πολυάριθμοι πιστοί παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες συνέρρευσαν στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά  για να τιμήσουν τη μνήμη Του και προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα λείψανά Του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων