05/03/2023 05/03/2023 Στον κατάμεστο Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στη Θήβα ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος σήμερα 5 Μαρτίου 2023, Κυριακή της Ορθοδοξίας, κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει την αναστήλωση των ιερών εικόνων. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στην αναστήλωση των ιερών εικόνων και τόνισε ότι “με αφορμή αυτό το γεγονός εορτάζουμε ευρύτερα...
05 Μαρτίου, 2023 - 18:30
Τελευταία ενημέρωση: 05/03/2023 - 18:28

Θηβών Γεώργιος: “Το μήνυμα της ημέρας είναι η αναστήλωση της δικής μας εικόνας”

Διαδώστε:
Θηβών Γεώργιος: “Το μήνυμα της ημέρας είναι η αναστήλωση της δικής μας εικόνας”

Στον κατάμεστο Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στη Θήβα ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος σήμερα 5 Μαρτίου 2023, Κυριακή της Ορθοδοξίας, κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει την αναστήλωση των ιερών εικόνων.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στην αναστήλωση των ιερών εικόνων και τόνισε ότι “με αφορμή αυτό το γεγονός εορτάζουμε ευρύτερα και σε βάθος το θρίαμβο της ακριβούς πίστεως επί όλων των αιρέσεων.

Η  αίρεση νοθεύει και αλλοιώνει τη σώζουσα αλήθεια που αποτυπώνεται στην Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση. Χωρίς Ορθοδοξία δεν έχουμε Ορθοπραξία: σωστή πράξη και σωστή ζωή. Ανέφερε ότι οι εικόνες δεν είναι απλά ξύλα, χρώματα και ψηφίδες αλλά είναι έκφραση του καθολικού βιώματος πίστεως“.

Και τόνισε ότι “το μήνυμα της σημερινής εορτής είναι η αναστήλωση της δικής μας εικόνας. Η Αγία Γραφή διδάσκει ότι ο άνθρωπος πλάσθηκε  «κατ’ εικόνα» Θεού για να φθάσει στο «καθ’ ομοίωσιν». Θα πρέπει να αναστηλώσουμε τη δική μας εικόνα και να την τοποθετήσουμε στη δοξασμένη θέση που της αρμόζει“.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος εκφράζοντας τον πόνο όλων για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, ευχήθηκε ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές των αδελφών μας που έχασαν τη ζωή τους και να δίνει ενίσχυση και παρηγορία στις οικογένειές τους, και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Στη συνέχεια τελέσθηκε το ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην περιοχή των Τεμπών.

Κατόπιν, έλαβε χώρα η λιτάνευση των ιερών εικόνων πέριξ του Ιερού Ναού με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο, πλαισιούμενο από τους ιερείς και τον πιστό λαό του Θεού, που κρατούσε στα χέρια του εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων και ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε το Συνοδικό της Ορθοδοξίας, την απόφαση της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, που αναφέρεται στην προσκύνηση των ιερών εικόνων.

Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε αναγνώστη τον κ. Θεόδωρο Γρεασίδη.

      

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων