01/10/2019 01/10/2019 Το εσπέρας της 27ης Σεπτεμβρίου 2019, στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Οσίου Χαρίτωνος του Ομολογητού, αφού η Μονή έχει την ευλογία να έχει μέρος της δεξιάς χειρός του Αγίου. Σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα μέσα στην ησυχία της νύχτας, τελέσθηκε στο Καθολικό της Μονής η Αγρυπνία προεξάρχοντας του Σεβασμιωτάτου κ....
01 Οκτωβρίου, 2019 - 16:10
Τελευταία ενημέρωση: 01/10/2019 - 16:29

Χειροτονίες Διακόνου και Πρεσβυτέρου στην Ι.Μ. Θηβών

Διαδώστε:
Χειροτονίες Διακόνου και Πρεσβυτέρου στην Ι.Μ. Θηβών

Το εσπέρας της 27ης Σεπτεμβρίου 2019, στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Οσίου Χαρίτωνος του Ομολογητού, αφού η Μονή έχει την ευλογία να έχει μέρος της δεξιάς χειρός του Αγίου. Σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα μέσα στην ησυχία της νύχτας, τελέσθηκε στο Καθολικό της Μονής η Αγρυπνία προεξάρχοντας του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου, πλαισιουμένου από κληρικούς της επαρχίας μας και άλλων Μητροπόλεων, και με τους χορούς τον ψαλτών να αποδίδουν μελωδικά τους ύμνους υπό την διεύθυνση των Πρωτοψαλτών κ. Ηλία Στάθη και κ. Γεωργίου Φρέσσα.

Κατά τη διάρκεια της Αγρυπνίας, ο Σεβασμιώτατος χειροτόνησε Διάκονο το μοναχό της Μονής π. Γρηγόριο (κατά κόσμον Παναγιώτη) Αντωνιάδη. Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος προς τον π. Γρηγόριο αναφέρθηκε στο μέγα μυστήριο της ιερωσύνης, το οποίο κατά τον ιερό Χρυσόστομο εδόθη μόνο στους ανθρώπους. Πατρικώς τον συμβούλεψε να διακονεί με πίστη, υποκοή και ταπείνωση το ιερό θυσιαστήριο, και του ευχήθηκε να είναι μια μικρή φλόγα σαν τη φλόγα του κεριού, που καθώς λιώνει, φωτίζει και δίνει ελπίδα στο σκοτάδι.

Στο τέλος της Αγρυπνίας ο νέος Διάκονος π. Γρηγόριος μοίρασε το αντίδωρο και δέχτηκε τις ευχές των πιστών, που είχαν προσέλθει για να εορτάσουν την μνήμη του Οσίου Χαρίτωνος και να τιμήσουν τον νέο Διάκονο.

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Θηβών τελέστηκε η χειροτονία εις Πρεσβύτερον του Διακόνου π. Εφραίμ (κατά κόσμον Σταύρου) Χριστοφοράκη. Τη Θεία Λειτουργία και την Χειροτονία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, πλαισιούμενος από κληρικούς της επαρχίας μας αλλά και άλλων Μητροπόλεων. Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του έκανε αναφορά στη διακονία του π. Εφραίμ στον τομέα της νεότητας στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως στον Παρνασσό. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μυστήριο της ιερωσύνης, μέσα από τους Πατέρες της Εκκλησίας, οι οποίοι, όπως είπε, τονίζουν ότι η ιερωσύνη είναι διακονία, η οποία συνδέει τον άνθρωπο με τον Θεό, την οποία δεν την καθίδρυσε ούτε άγγελος, ούτε αρχάγγελος, αλλά ο ίδιος ο Παράκλητος. Ανέφερε, ότι ο ιερός Χρυσόστομος λέει ότι η δύναμη των ιερέων είναι μεγάλη, το βάπτισμα, η άφεση των αμαρτιών, η θεία υιοθεσία, τα υπόλοιπα μυστήρια, χιλιάδες ευεργεσίες τις οποίες απολαμβάνει ο ιερέας με την επίθεση των χειρών. Και ο ίδιος ιερός Πατήρ της Εκκλησίας λέει ότι ο Θεός φροντίζει τα πάντα, ο δε ιερέας δανείζει τη γλώσσα του και παρέχει τα χέρια του για την τέλεση των μυστηρίων. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τον π. Εφραίμ να διακονήσει το μέγα της ιεροσύνης μυστήριο με πίστη και υπακοή. Επίσης, ανέφερε ότι ο π. Εφραίμ θα τοποθετηθεί στην ενορία της Ασωπίας, λόγω της συνταξιοδοτήσεως του επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες Εφημερίου π. Κωνσταντίνου Κατσέλη.

Ο π. Εφραίμ συγκινημένος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος, όπως είπε, δεν του στάθηκε ως απρόσωπος διοικητής, αλλά ως στοργικός πατέρας. Επίσης, ευχαρίστησε τους πνευματικούς του πατέρες, τους γονείς του και όσους του στάθηκαν στη ζωή του, και ζήτησε τις ευχές όλων, ώστε να φανεί άξιος της μεγάλης ευεργεσίας που του επεφύλαξε ο Θεός.

Πριν την απόλυση μίλησε ο μέχρι πρότινος Εφημέριος της Ασωπίας π. Κωνσταντίνος Κατσέλης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τον νέο Ιερέα της Ασωπίας, εις τον οποίο ευχήθηκε καλή διακονία και τον οποίο, όπως είπε, με χαρά τον περιμένουν στην Ασωπία.

Στο τέλος, ο νέος Πρεσβύτερος μοίρασε το αντίδωρο και δέχθηκε τις ευχές του εκκλησιάσματος, που είχε κατακλύσει τον Ιερό Ναό.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων