16/05/2020 16/05/2020 Μέσα στην αναστάσιμη περίοδο η κατά Βοιωτίαν Εκκλησία τιμά και εφέτος κατά το διήμερο 16 και 17 Μαΐου τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους, Μητροπολίτου Θηβών και εξάρχου πάσης Βοιωτίας του νέου Ελεήμονος, πολιούχου της ιστορικής πόλης των Θηβών εις τιμήν του οποίου είναι αφιερωμένος ο Ιερός Ιστορικός Ναός που ευρίσκεται στην κεντρική πλατεία. Ο...
16 Μαΐου, 2020 - 12:55
Τελευταία ενημέρωση: 16/05/2020 - 15:51

Χωρίς την καθιερωμένη λιτανεία θα τιμήσει η Θήβα τον Πολιχούχο της

Διαδώστε:
Χωρίς την καθιερωμένη λιτανεία θα τιμήσει η Θήβα τον Πολιχούχο της

Μέσα στην αναστάσιμη περίοδο η κατά Βοιωτίαν Εκκλησία τιμά και εφέτος κατά το διήμερο 16 και 17 Μαΐου τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους, Μητροπολίτου Θηβών και εξάρχου πάσης Βοιωτίας του νέου Ελεήμονος, πολιούχου της ιστορικής πόλης των Θηβών εις τιμήν του οποίου είναι αφιερωμένος ο Ιερός Ιστορικός Ναός που ευρίσκεται στην κεντρική πλατεία.

Ο εφετινός εορτασμός δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε την 29η Απριλίου λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας με σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Μέτρα τα οποία εξ αρχής υιοθέτησε και η Εκκλησία μας για να προφυλάξει το ποίμνιό Της και γενικότερα τους συνανθρώπους μας.

Έτσι, εφέτος ο εορτασμός σύμφωνα με όσα ισχύουν από πλευράς Πολιτείας θα είναι απλούστερος, χωρίς τη συμμετοχή άλλων Ιεραρχών και του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεώς και χωρίς την καθιερωμένη λιτανευτική πομπή.

Ο Εσπερινός της εορτής, το Σάββατο 16 Μαΐου και ώρα 7:30 μ.μ. θα τελεσθεί με τα ισχύοντα δεδομένα, ωστόσο, η Ακολουθία θα μεταδοθεί μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Τοπικής μας Εκκλησίας «Βοιωτική Εκκλησία FM 99.2» και άλλων τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών της Θήβας και της Λιβαδειάς (Σείριος FM 95.8- Ράδιο Θήβα FM 97.5).

Η Κυριακή 17 Μαΐου τ.ε. συμπίπτει με την έναρξη ελεύθερης συμμετοχής των πιστών στη θεία Λειτουργία. Λόγω όμως του περιορισμένου αριθμού εκκλησιαζομένων, που επιτρέπεται να παρευρίσκονται εντός του Ναού βάσει των τετραγωνικών μέτρων, οι πιστοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν θα συμπροσεύχονται από τις καθορισμένες θέσεις στον ευρύτατο αύλειο χώρο του Ναού. Η θεία Λειτουργία θα μεταδίδεται επίσης ραδιοφωνικά (Βοιωτική Εκκλησία FM 99.2 – Ράδιο Θήβα FM 97.5 – Σείριος FM 95.8).

“Παρακαλούμε να έχουμε την κατανόηση και τη συμμόρφωση όλων σας για τις συνθήκες της φετινής πανηγύρεως. Θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας της υγείας όλων μας. Παρακαλούμε τους αδελφούς μας που αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα υγείας, να αποφύγουν να προσέλθουν την ημέρα της πανηγύρεως για να μην ταλαιπωρηθούν. Ευχόμαστε ολόψυχα ο Αναστάς Κύριός μας διά πρεσβειών του Ελεήμονος Αγίου και Πολιούχου μας Ιωάννου του Καλοκτένους να χαρίζη σε όλους μας δύναμη, ενίσχυση, αισιοδοξία και αγωνιστικότητα για να αντιμετωπίσουμε την περίοδο που έρχεται, η οποία όπως διαφαίνεται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ο Πολιούχος μας, το αρχοντόπουλο που ήλθε από την Πόλη βρήκε μια Θήβα και μία Βοιωτία κατεστραμμένη και πληγωμένη από τις επιδρομές και δηώσεις των Νορμανδών και με τη δύναμη της πίστης και της αγάπης του έδωσε πνοή και κουράγιο σ’ όλους τους τομείς της ζωής και το επέτυχε. Η αγάπη του, η πίστη του, η φιλαδελφία, η κατάθεση στο κοινό καλό που προϋποθέτει χωρίς σκοπιμότητες συνεργασία είναι η παρακαταθήκη του ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες μας. Ας ενστερνιστούμε, λοιπόν, τα βιώματα που απορρέουν από την αγιασμένη ζωή και φιλαδελφία του για να τον τιμήσουμε επάξια και αληθινά,” καταλήγει, η σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων