26/11/2018 26/11/2018 Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και πάνδημη συμμετοχή του ευσεβούς Σητειακού λαού και σύσσωμων των τοπικών Αρχών πανηγύρισε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως Σητείας.   Το απόγευμα του Σαββάτου 24 Νοεμβρίου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου καί...
26 Νοεμβρίου, 2018 - 10:55
Τελευταία ενημέρωση: 26/11/2018 - 10:56

Την προστάτιδα της εόρτασε η Σητεία

Διαδώστε:
Την προστάτιδα της εόρτασε η Σητεία

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και πάνδημη συμμετοχή του ευσεβούς Σητειακού λαού και σύσσωμων των τοπικών Αρχών πανηγύρισε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως Σητείας.

 

Το απόγευμα του Σαββάτου 24 Νοεμβρίου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων κ. Ειρηναίος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο, αναφερόμενος στη ζωή και το μαρτύριο της Πανσόφου και Νύμφης του Χριστού Αγίας Αικατερίνης.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε από καρδίας τον Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο, που «όδευσε οδόν μακράν», για να συμετάσχει και λαμπρύνει με την Αρχιερατική παρουσία του την πανήγυρη της πολιούχου και προστάτιδος της Σητείας, και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά με τη χάρη, την πρεσβεία και την προστασία της Αγίας Αικατερίνης, η οποία ημέρα και νύκτα φρουρεί τους κατοίκους της πόλεως. Ιδιαιτέρως δε ευχήθηκε στους παρισταμένους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, στους δύο Βουλευτές του Νομού Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτη και κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, στην Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, στον Δήμαρχο Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκη, στους Αντιδημάρχους και τους Περιφερειακούς Συμβούλους.

Ανήμερα της πανηγύρεως, Κυριακή 25 Νοεμβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και ακολούθησε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, κατά το οποίο προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων κ. Ειρηναίος και συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

 

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ο οποίος με λόγο απλό και ζωντανό αναφέρθηκε στα μοναδικά χαρίσματα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, τη μόρφωση-σοφία, την ομορφιά, την ευγενική καταγωγή και τα πλούτη, που αφιέρωσε στον Νυμφίο Χριστό, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ισχυρότατο δεσμό και στην ακατάλυτη σχέση των κατοίκων της Σητείας και των απανταχού Σητειακών με την προστάτιδα αγία τους.

Επίσης, στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και οι Εφημέριοι της πόλεως Σητείας, ενώ έψαλλαν μελωδικότατα δύο χοροί ιεροψαλτών και μελών της Χορωδίας του Παραρτήματος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας Κρήτης» στη Σητεία με επικεφαλής τον Αιδεσιμολ. Καθηγητή Πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη και τον ιεροψάλτη του πανηγυρίζοντος ναού κ. Αθαν. Περιστέρη.

Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της σεπτής εικόνας και των ιερών λειψάνων της αγίας Αικατερίνης στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως (Γ. Αρκαδίου, Ν. Πολυχρονίδου, Ι. Σακκαδάκη, Ελ. Βενιζέλου, Ν. Καζαντζάκη και Γ. Αρκαδίου), με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως, των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και των ευσεβών χριστιανών της περιοχής. Η λιτάνευση έγινε με τη συνοδεία αγήματος της Πολεμικής Αεροπορίας και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας, καθώς και με τη συμμετοχή νέων και νεανίδων με παραδοσιακές στολές από το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας, ενώ στο Ηρώο της πόλεως, στην κεντρική πλατεία, αναπέμφθηκε η καθιερωμένη δέηση.

 

Την πανήγυρη του Καθεδρικού Ναού τίμησαν με την παρουσία τους, ανήμερα της εορτής, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδ. Πατεράκης, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Ιω. Πλακιωτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, Διοικητής της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου κ. Μαρ. Σφενδουράκης, ο Διοικητής της Ν.Π.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Εμμαν. Καπετανάκης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Σητείας Επιπυραγός κ. Παύλος Καπετανάκης, ο Λιμενάρχης Σητείας Υποπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Ιωάννης Ψαράκης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Σητείας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων