24/06/2023 24/06/2023 Η ακολουθία του Αγιασμού τελέσθηκε χθες από τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο και, στη συνέχεια, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης νέου κτιρίου στη θέση της ερειπωμένης οικίας του αοιδίμου Μελετίου Μεταξάκη, στη γενέτειρά του το Μεταξοχώρι (πρώην Παρσάς) της δυτικής Ιεράπετρας. Το έργο υλοποιείται από τον Δήμο Ιεράπετρας...
24 Ιουνίου, 2023 - 19:00
Τελευταία ενημέρωση: 24/06/2023 - 18:18

Αγιασμός και κατάθεση θεμέλιου λίθου για την ανέγερση κτιρίου οικίας Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη στο Μεταξοχώρι Ιεράπετρας

Διαδώστε:
Αγιασμός και κατάθεση θεμέλιου λίθου για την ανέγερση κτιρίου οικίας Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη στο Μεταξοχώρι Ιεράπετρας

Η ακολουθία του Αγιασμού τελέσθηκε χθες από τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο και, στη συνέχεια, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης νέου κτιρίου στη θέση της ερειπωμένης οικίας του αοιδίμου Μελετίου Μεταξάκη, στη γενέτειρά του το Μεταξοχώρι (πρώην Παρσάς) της δυτικής Ιεράπετρας.

Το έργο υλοποιείται από τον Δήμο Ιεράπετρας και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης. Εκτός από την ανέγερση του κτιρίου στο σημείο όπου βρίσκεται η πατρική οικία του αοιδίμου Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη, για τη στέγαση και διαφύλαξη προσωπικών αντικειμένων του Πατριάρχου και ενθυμημάτων εκείνης της περιόδου καθώς και αντικειμένων της λαογραφίας της περιοχής, προβλέπεται η διαμόρφωση του μονοπατιού προς τη βρύση του οικισμού Μεταξοχωρίου και η εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών συντήρησης, βελτίωσης και ανακαίνισης του κτιρίου του παλαιού Δημοτικού Σχολείου του χωριού.

Μετά την ακολουθία του Αγιασμού και την κατάθεση του θεμέλιου λίθου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος επεσήμανε ότι πρόκειται για μια «ιστορική μέρα γιά το Μεταξοχώρι» καθώς τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος και ξεκινά η υλοποίηση ενός έργου που συμβάλλει για να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη του μεγάλου συντοπίτου μας Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη στον τόπο που γεννήθηκε, τον ιστορικό και αδούλωτο Παρσά που πήρε μετέπειτα προς τιμήν του το όνομά του και ονομάζεται Μεταξοχώρι.

Αναμφίβολα ο Μεγάλος αυτός εκκλησιαστικός άνδρας υπήρξε μία σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα παγκοσμίου βεληνεκούς και με την οξυδέρκεια και τα πλούσια χαρίσματά του καθόρισε τα εκκλησιαστικά δρώμενα της εποχής του. Σήμερα, λοιπόν, αρχίζουμε να υλοποιούμε με τη βοήθεια του Δήμου Ιεράπετρας και προσωπικά του Δημάρχου κ. Θεοδ. Καλαντζάκη και των συνεργατών του, τούς οποίους θερμά ευχαριστώ, του Πολιτιστικού και Φυσιολοτρικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου «Μελέτιος Μεταξάκης» και όλων των φορέων της περιοχής, ένα έργο οφειλόμενου σεβασμού και αγάπης προς τον τόπο που γέννησε και ανέθρεψε τον μεγάλο Οικουμενικό και μετέπειτα Πατριάρχη Αλεξανδρείας Μελέτιο Μεταξάκη, για να καταστεί το Μεταξοχώρι σημείο αναφοράς ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος και η μνήμη του μεγάλου και φιλοπρόοδου αυτού ανδρός, γέννημα θρέμμα αυτού του ιστορικού και ανδρειωμένου τόπου, αιωνία και άληστος, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σεβ. κ. Κύριλλος.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θ. Καλαντζάκης ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για τη συμβολή του και την άριστη συνεργασία καθώς και την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την πολύτιμη συνεισφορά του και ευχαρίστησε τους άριστους συνεργάτες του για την δημοπράτηση του έργου. Επίσης επεσήμανε ότι το Μεταξοχώρι θα προσελκύσει επισκέπτες και θα αναδειχθεί μέσα από μια «πολιτιστική-τουριστική διαδρομή», που θα περιλαμβάνει τα δυτικά χωριά του Δήμου Ιεράπετρας.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου «Μελέτιος Μεταξάκης» κ. Ιωάννης Μπλαζαντωνάκης ενώ στο τέλος, εκ μέρους των απογόνων του αοιδίμου Πατριάρχη, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο συνταξιούχος Εκπαιδευτικός και Ιεροψάλτης του Ι. Κ. Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Καραλάκης.

Τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο περιστοίχιζαν οι Κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Αιδεσ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας, ο Αιδεσ. π. Εμμανουήλ Προϊστάκης, Εφημέριος Ενορίας Νέας Ανατολής, ο Αιδεσ. π. Γεώργιος Μαυρογιανάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μεταξοχωρίου και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκτός από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιο Καλαντζάκη, στην τελετή παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, κ. Κωνσταντίνος Αστροπεκάκης, κ. Εμμανουήλ Βρυγιωνάκης, κ. Γεώργιος Ασπραδάκης, κ. Νεκτάριος Παπαδάκης, αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί-συνεργάτες του Δήμου Ιεράπετρας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεταξοχωρίου κ. Κωνσταντίνος Λαμπράκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου «Μἒλέτιος Μεταξάκης» κ. Ιωάννης Μπλαζαντωνάκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελακάνου κ. Εμμανουήλ Δασκαλάκης και αρκετοί Μεταξοχωρίτες.

     

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων