30/07/2020 30/07/2020 Με πιστούς από τις περιοχές του Μεραμβέλλου και της Ιεράπετρας τελέσθηκε το απόγευμα της Tετάρτης 29 Ιουλίου 2020, ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Αποστόλου Σίλα, στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Καλού Χωριού Μεραμβέλλου, επί της παλαιάς εθνικής οδού Αγίου Νικολάου-Σητείας. Στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας...
30 Ιουλίου, 2020 - 14:43
Τελευταία ενημέρωση: 30/07/2020 - 14:39

Αρχιερατικός Εσπερινός για τον Άγιο Σίλα

Διαδώστε:
Αρχιερατικός Εσπερινός για τον Άγιο Σίλα

Με πιστούς από τις περιοχές του Μεραμβέλλου και της Ιεράπετρας τελέσθηκε το απόγευμα της Tετάρτης 29 Ιουλίου 2020, ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Αποστόλου Σίλα, στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Καλού Χωριού Μεραμβέλλου, επί της παλαιάς εθνικής οδού Αγίου Νικολάου-Σητείας. Στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο στο εκκλησίασμα.

Ο Σεβασμιώτατος με λόγο απλό και γλαφυρό αναφέρθηκε στο έργο του Αγίου Σίλα, ως μαθητού, συνέκδημου, συνοδοιπόρου του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Β΄Αποστολική περιοδεία, όταν κατόπιν θαυμαστού οράματος μετέβησαν από την Τρωάδα μέσω της Σαμοθράκης στους Φιλίππους της Μακεδονίας, κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο και βαπτίζοντας τους πρώτους χριστιανούς της Ευρώπης, καταλήγοντας στην Κόρινθο, όπου ο Άγιος Σίλας έγινε Επίσκοπος και κοιμήθηκε ειρηνικά.

Επίσης, αναφέρθηκε στον ιεραποστολικό ζήλο, την αγάπη προς τον Θεό που εξακτινώνεται οριζόντια προς τον συνάνθρωπο, τις θυσίες, τις εξορίες, τους δαρμούς και τις ποικίλες δοκιμασίες των Αγίων Αποστόλων, προκειμένου να διαδώσουν το Ευαγγέλιο της σωτηρίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Σεβ. κ. Κύριλλος «στην εποχή της πολυπολιτισμικότητας, της σύγχρονης Βαβέλ, που η γηρασμένη Ευρώπη έχει χάσει τον προσανατολισμό της και υπάρχει αυξημένος ο εξ ανατολών κίνδυνος, έχουμε περισσότερο από ποτέ άλλοτε ανάγκη την πίστη και την θερμή προσευχή των Αποστόλων. Μπορεί ο σύγχρονος άνθρωπος να αισθάνεται παντοδύναμος, όμως αρκεί μια ασθένεια για να χάσει την ευρυθμία της η κοινωνία και να κλονισθεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Αντίθετα, οι προπάτορές μας, που η λαϊκή ευσέβεια τους ανήγειρε τον όμορφο αυτό ναό στο ιστορικό τούτο μέρος, δεν καυχιόταν για τα τεχνολογικά επιτεύγματά τους, για τα πλούτη, την ευμάρεια και την ευζωία τους, αλλά διακρινόταν για την προς τον Θεό και την μεταξύ τους αγάπη, την αλληλεγγύη, την φιλανθρωπία τους και την απλότητα στη ζωή τους. Στην κατακλείδα της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε όλοι να προσπαθήσουμε να κινούμαστε στα ίχνη τους και ευχήθηκε ο άγιος Απόστολος Σίλας να είναι βοηθός όλων και να πρεσβεύει προς τον Τριαδικό Θεό για να μας χαρίζει πνευματικά αγαθά, ειρήνη, αγάπη, πίστη και ελπίδα.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού  Εσπερινού έλαβαν μέρος  ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και Ηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού, ο Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Αρχιερ. Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. περιφέρειας, ο Εφημέριος της Ενορίας Αιδεσμολ. Οικονόμος π. Θεολόγος Καλαφατάκης, ο Διάκονος π. Τίτος Ματαλλιωτάκης, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο παρεπιδημών στην περιοχή Πανοσιολ. Μέγας Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου π. Θεόδωρος Μεϊμάρης, και συμμετείχαν πολλοί πιστοί της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλού Χωριού κ. Ιωάννης Βάρδας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων