06/08/2023 06/08/2023 Με ιεροπρέπεια τελέσθηκε χθες ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον ομώνυμο ιστορικό Ιερό Ενοριακό Ναό στην «Κάτω Μερά» της πόλεως Ιεράπετρας. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους, χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον κ. Παράσχο Λυκουρίνο και κήρυξε επίκαιρα τον...
06 Αυγούστου, 2023 - 12:16
Τελευταία ενημέρωση: 06/08/2023 - 11:42

Αρχιερατικός Εσπερινός και χειροθεσία Αναγνώστη στον Ι.Ναό Μεταμορφώσεως του Κυρίου Κάτω Μεράς Ιεράπετρας

Διαδώστε:
Αρχιερατικός Εσπερινός και χειροθεσία Αναγνώστη στον Ι.Ναό Μεταμορφώσεως του Κυρίου Κάτω Μεράς Ιεράπετρας

Με ιεροπρέπεια τελέσθηκε χθες ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον ομώνυμο ιστορικό Ιερό Ενοριακό Ναό στην «Κάτω Μερά» της πόλεως Ιεράπετρας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους, χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον κ. Παράσχο Λυκουρίνο και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα νοήματα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής, υπογραμμίζοντας ότι πριν το εκούσιο πάθος Του, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός μεταμορφώθηκε ενώπιον των τριών προκρίτων μαθητών Του στο όρος Θαβώρ, για να τους αποκαλύψει τη θεϊκή Του δόξα, καθώς «έλαμψε το πρόσωπον αυτού ως ο ήλιος, τα δε ιμάτια Του να έχουν γίνει λευκότερα από το φως».

Όπως τόνισε, με τη Μεταμόρφωσή Του θέλησε να τους προετοιμάσει και να τους ενισχύει για το Σταυρό Του, αλλά και για να τους δείξει ότι ο άνθρωπος είναι δεκτικός της θείας χάριτος και του ακτίστου θείου φωτός, και οι θείες ενέργειες είναι μεθεκτές σ’ αυτόν κατά χάριν.

Επίσης, σημείωσε ότι στους μαθητές, που τον είδαν να συνομιλεί με δύο Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, τον Μωυσή και Ηλία, για το πάθος και τον θάνατό Του, δεν έδειξε όλη του τη λαμπρότητα, αλλά όση ήταν δυνατό να αντέξουν, αφού κανείς δεν μπορεί να δει το πρόσωπο του Θεού και την πραγματική του δόξα.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού σημείωσε ότι για να μεταμορφωθούμε ως άνθρωποι πρέπει πρώτα να μετανοήσουμε, να πετύχουμε την εσωτερική αλλαγή και μεταμόρφωση των ψυχών μας, ώστε να μεταμορφωθεί και να αλλάξει και ολόκληρη η ανθρωπότητα και ο κόσμος μας να έχει «Φως, περισσότερο φως» κατά τον ποιητή, ευχήθηκε εγκάρδια χρόνια πολλά στο εκκλησίασμα και να περιλούζει τις καρδιές όλων το Φως το αΐδιο του Μεταμορφωθέντος Κυρίου μας Ι. Χριστού, που είναι «το φως το αληθινό που φωτίζει πάντα άνθρωπον ερχόμενο εις τον κόσμο».

Τέλος, μετά την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στον ασθενούντα Εφημέριο της Ενορίας Αιδεσιμ. Πρωτ. Ανδρέα Πιτροπάκη, στον δε νέο Αναγνώστη κ. Παράσχο Λυκουρίνο να έχει πλούσια τη Χάρη του Μεταμορφωθέντος Σωτήρος Χριστού στη διακονία του στην Ενορία.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, Εφημέριος του Ι. Κ. Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερατ. Περιφ. και Εφημέριος του Ι. Ναού Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, Αρχιερατικός Επίτροπος Α΄ Αρχιερατ. Περιφέρειας και Εφημέριος του Ι. Μ. Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ τους ύμνους απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης και Δ/ντής της Σχολής Βυζ/νής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κ. Ιωάννης Αρώνης ε τους συνεργάτες του στον δεξιό χορό και ο Ιεροψάλτης του ναού συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Εμμανουήλ Ατσαλής.

Παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της πόλεως, μεταξύ των οποίων ήταν oι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και κ. Κων/νος Αστροπεκάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Αντώνης Πετράς, κ. Αργύρης Πανταζής, κ. Γεώργιος Αγγελάκης, Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γεώργιος Κουγιουμτζάκης και ο πρώην Αντιδήμαρχος και υποψήφιος Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης.

      

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων