19/10/2020 19/10/2020 Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Πάντων Ανατολής, όπου στο τέλος απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου και επέδωσε τιμητική διάκριση στον πρώην Εφημέριο της Ενορίας π....
19 Οκτωβρίου, 2020 - 18:00
Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2020 - 18:04

Τιμή και σεβασμός για τα 58 έτη ιερατικής διακονίας

Διαδώστε:
Τιμή και σεβασμός για τα 58 έτη ιερατικής διακονίας

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Πάντων Ανατολής, όπου στο τέλος απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου και επέδωσε τιμητική διάκριση στον πρώην Εφημέριο της Ενορίας π. Πέτρο Καλύβα, για τα 58 έτη ιερατικής διακονίας και προσφοράς του στην Τοπική Εκκλησίας.

 

 

Στο τέλος της Αρχιερατικής θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο και αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του τιμώμενου αγίου Λουκά. Όπως τόνισε, αν και γεννήθηκε σε ειδωλολατρικό περιβάλλον και ήταν στο επάγγελμα ιατρός, έγινε μαθητής, συνέκδημος και ακόλουθος του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, συνδέθηκε με την πόλη των Θηβών και συνέγραψε δύο από τα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης, το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο και τις Πράξεις των Αποστόλων, ενώ κατά την παράδοση ήταν και ο πρώτος που αγιογράφησε την εικόνα της Παναγίας έχοντας στην αγκαλιά της τον Ι. Χριστό.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τιμώμενο πρώην Εφημέριο της Ενορίας Ανατολής, Αιδεσιμώτατο π. Πέτρο Καλύβα, σημειώνοντας ότι και αυτός υπήρξε ένας ακούραστος λευίτης και εργάτης του Ευαγγελίου, καθώς συνεχώς και αδιαλείπτως διακονούσε τις ανάγκες του ποιμνίου του από τις 29 Οκτωβρίου 1962 που χειροτονήθηκε Κληρικός έως και πριν από λίγο καιρό, συμμετέχοντας στις χαρές και στις λύπες των ενοριτών του και λειτουργώντας τα πολλά και ιστορικά εξωκκλήσια της Ενορίας του. Ο π. Πέτρος ανήκει στην παλαιά γενιά των Ιερέων, που παντρεύονταν την Εκκλησία, που δεν είχαν ωράριο, αλλά είχαν φιλότιμο, αγάπη και ένα καλό λόγο για όλους. Δίκαια σήμερα η Τοπική μας Εκκλησία τον τιμά και τον ευχαριστεί ευγνωμόνως για όσα προσέφερε σ᾽ Αυτήν και σε όλους εσάς. Αποτελεί φωτεινό και λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς τους νεώτερους στην Ιερωσύνη.

Στη συνέχεια ο Σεβ. χειροθέτησε τον Αιδεσιμώτατο π. Πέτρο Καλύβα, συνταξιούχο σήμερα Εφημέριο, σε Πρωτοπρεσβύτερο και του απένειμε ειδικό Δίπλωμα Τιμής, εκφράζοντας την ευαρέσκεια και τον δίκαιο έπαινο της Τοπικής Εκκλησίας για τη μακρόχρονη και ευδόκιμη διακονία του στο ιερό θυσιαστήριο και την πολύπλευρη προσφορά του στην Ενορία Ανατολής, στην οποία υπηρέτησε επί σαράντα εννιά (49) και πλέον συναπτά έτη. Τέλος του ευχήθηκε ακόμα να συνεχίσει να βιώνει το χάρισμα της Ιερωσύνης έως τα βαθειά γεράματα της ζωής του και να χαίρεται την ευλογημένη ιερατική οικογένειά του.

Αντιφωνώντας συγκινημένος ο π. Πέτρος ευχαρίστησε τον Σεβ. Κύριλλο για την λίαν και εξαίρετη αυτή τιμητική διάκριση και την ύψιστη τιμή που του επεφύλαξε και ζήτησε από τον Θεό να του χαρίζει υγεία σωματική και πνευματική για να συνεχίσει να προσεύχεται για όλους προς τον Φιλάνθρωπο και Ελεήμονα Θεό.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο νέος Εφημέριος της Ενορίας Αιδεσιμολ. π. Ματθαίος Πατεράκης και ο Ιερολ. Διάκονος π. Τίτος Ματαλλιωτάκης. Παρέστησαν οι ενορίτες και άλλοι πιστοί της περιοχής, μεταξύ των οποίων ήταν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ανατολής κ. Βασίλειος Ζαχαρόπουλος, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Αγγελάκης, και τα μέλη του Πολιτιστικού-Φυσιολατρικού Συλλόγου Ανατολής.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων