15/10/2023 17/10/2023 Με ιερή κατάνυξη, ευταξία και λαμπρότητα τελέσθηκαν το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023 τα Ιερά Εγκαίνια του νεόδμητου Παρεκκλησίου της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Σητείας προς τιμήν του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο. Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των Εγκαινίων, προεξάρχοντος του Πανοσ. Προηγουμένου...
15 Οκτωβρίου, 2023 - 15:45
Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2023 - 23:13

Εγκαίνια παρεκκλησίου της Ιεράς Μονής Τοπλού Σητείας

Διαδώστε:
Εγκαίνια παρεκκλησίου της Ιεράς Μονής Τοπλού Σητείας

Με ιερή κατάνυξη, ευταξία και λαμπρότητα τελέσθηκαν το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023 τα Ιερά Εγκαίνια του νεόδμητου Παρεκκλησίου της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Σητείας προς τιμήν του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο.

Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των Εγκαινίων, προεξάρχοντος του Πανοσ. Προηγουμένου Αρχιμ. Φιλοθέου Σπανουδάκη.

Το πρωί του Σαββάτου 14 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, προέστη στη λιτάνευση των ιερών λειψάνων πέριξ του ναού και στη συνέχεια προεξήρχε της τελετής των Ιερών Εγκαινίων και του καθαγιασμού της Αγίας Τράπεζας, και ιερούργησε κατά την πρώτη Θεία Λειτουργία στην εγκαινιασθείσα Αγία Τράπεζα του περικαλλούς νεόδμητου ναού.

Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης προσφώνησε κατάλληλα και ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό του και στο ανύστακτο ενδιαφέρον και στον κόπο που καταβάλλει ως Ποιμενάρχης της Τοπικής Εκκλησίας και την ιδιαίτερη αγάπη του δια την Ιερά Μονή της Κυράς Ακρωηριανής, της οποίας είναι πνευματικό γέννημα και ανάστημα τυγχάνει, αλλά και για τη δωρεά με την ποποία συνέβαλε στην ολοκλήρωση του νεόδμητου ναού.

Επίσης αναφέρθηκε σε όλους όσοι συνέδραμαν για την επίτευξη του ιερού αυτού σκοπού, να αποπερατωθεί και να εξοπλισθεί κατάλληλα, και να εγακινιάζεται ο μοναδικός ναός στην Επαρχία Σητείας προς τιμήν του Αγίου Ευσταθίου. Ειδικότερα ευχαρίστησε τις οικογένειες Ευσεβείας Καρουζάκη Δαβέλη, Ιωάννου Παπαδάκη, Σταύρου Κτενάκη, Κων/νου Καρακωνσταντάκη, Μιχαήλ Κατσιμπρή, Ευαγγέλου και Σταύρου Λεμπιδάκη, Σωτηρίου Αγιασμάτη, Ιωάννου Μαστοράκη, Ιωάννου Μπελιμπασάκη, Αθηνάς Γεωργανάκη, Ευτυχίας Νικολάου, Ιωσήφ Κοκκινάκη, Γεωργίου Πρωτογεράκη, Εμμανουήλ Γαλανάκη, καθώς και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Σητείας και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο του κ. Εμμαν. Λιλιμπάκη. Ιδιαίτερη όμως αναφορά έκανε ο π. Αμβρόσιος στον κ. Γεώργιο Καρουζάκη, που ταπεινά και αθόρυβα πρόσφερε τα μέγιστα στην ανέγερση του ναού, ο οποίος είχε θεμελιωθεί το έτος 2008 από τον τότε Πρωτοσύγκελλο και νυν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Κύριλλο.

Ο κ. Γεώργιος Καρουζάκης ανέλαβε να εκτελέσει τα σχέδια εκπόνησε δωρεάν ο πολιτικός Μηχανικός και τότε Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου κ. Ιωάννης Παπαδάκης, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του τότε Ηγουμένου Φιλοθέου Σπανουδάκη, ο οποίος επέλεξε το σημείο ανέγερσης του ναού και πλέον ο τόπος αποκαλείται «Άγιος Ευστάθιος».

Αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, ο οποίος, καλοσώρισε τον συντοπίτη μας Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, πρώτη φορά με την νέα ιδιότητά του, και τον επανεκλεγέντα Δήμαρχο Σητείας κ. Γεώργιο Ζερβάκη, στους οποίους ευχήθηκε καλή δύναμη και την Χάρη του Τριαδικού Θεού, με τις πρεσβείες και την ενίσχυση της Κυράς Ακρωτηριανής και του Αγίου Ευσταθίου. Στη συνέχεια τόνισε, ότι με την Ακολουθία των Ιερών Εγκαινίων καθιερώνεται και καθαγιάζεται ο ναός.

Όπως σημείωσε, από απλό κτίσμα μεταβάλλεται σε οίκο λατρείας, στον οποίο «ο επουράνιος Θεός ενοικεί και εμπεριπατεί» με τη Χάρη του, καθώς ο ναός αποτελεί σημείο αναφοράς των πιστών, διότι εντός αυτού τελούνται τα Ιερά Μυστήρια με αποκορύφωμα την επιτέλεση του Μυστηρίου των Μυστηρίων, της Θείας Λειτουργίας, κατά την οποία κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, για να γινόμαστε σύσσωμοι, σύναιμοι, σύμψυχοι και σύμπνοοι Αυτού.

Ακόμα, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Πανοσιολ. Ηγούμενο π. Αμβρόσιο, για την αποπεράτωση και το εξοπλισμό του ναού και την όλη προετοιμασία των Ιερών Εγκανίων και ευχαρίστησε εγκάρδια τον κ. Γεώργιο Καρουζάκη, τους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές, οι οποίοι ανάλαβαν το βάρος της δαπάνης και συνέβαλαν για να περατωθεί και να παραδοθεί από σήμερα στη δημόσια θεία Λατρεία ο ναός.

Τέλος ευχήθηκε από καρδίας σε όλους τους παρισταμένους και ιδιαιτέρως στους κηνυγούς της Σητείας, αλλά και τους πολλούς προσκυνητές της Ιεράς Μονής Τοπλού, που διέρχονται καθημερινά και αντικρύζουν τον ναό, να έχουν τη Χάρη του Τρισυπόστατου Θεού, και τη βοήθεια, τις ακοίμητες πρεσβείες, την ευλογία, την αγάπη και την ειρήνη του Αγίου Μάρτυρος Ευσταθίου και της συνοδείας του στη ζωή και τα έργα τους.

Στις ιερές ακολουθίες των Ιερών Εγκαινίων και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιώτατος Προηγούμενος Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, οι Αιδεσιμ. Πρωτ. Γεώργιος Τσικαλάκης, Σκευοφ. π. Εμμανουήλ Αυγουστινάκης, Πρωτ. Φιλοκτήμων Αηγουστινάκης, Πρωτ. Μιχαήλ Γαλανάκης, Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης, ο Αιδεσιμ. Οικονόμος π. Ελευθέριος Δαργάκης, Ιερεύς Νεκτάριος Παθιάκης και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ τους ύμνους απέδωσαν μελωδικότατα ο Αιδεσιμολ Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος και οι Ιεροψάλτες της Ιεράς Μονής κ.κ. Γεώργιος Τσικαλάκης και Γεώργιος Μαρκαντωνάκης.

Συμμετείχαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής που προσήλθαν για να λάβουν την ευλογία των Αγίων Λειψάνων των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων, των Οσιομαρτύρων των εν τη Μονή του Αγίου Σάββα Ιεροσολύμων αναραιθέντων, και του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, με τα οποία καθαγιάσθηκε η Αγία Τράπεζα. Ανάμεσα στους παρευρεθέντες ήταν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης και οι Αντιδήμαρχοι κ. Γ. Αϊλαμάκης και κ. Ιω. Παπαδάκης, καθώς και ο εκπρόσωπος της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου Αξιωματικός κ. Σταμάτιος Μαλέλης.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων