29/07/2023 30/07/2023 Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 28ης Ιουλίου 2023 στο υπαίθριο αμφιθέατρο του πάρκου «Μίνως», στην Ιεράπετρα, η εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 1693 χρόνων από τα Εγκαίνια και 570 από την Άλωση της Κωνταντινουπόλεως, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ιεράπετρας, με τη στήριξη...
29 Ιουλίου, 2023 - 16:00
Τελευταία ενημέρωση: 30/07/2023 - 1:45

Επετειακή εκδήλωση για τα Εγκαίνια και την Άλωση της Πόλης στην Ιεράπετρα

Διαδώστε:
Επετειακή εκδήλωση για τα Εγκαίνια και την Άλωση της Πόλης στην Ιεράπετρα

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 28ης Ιουλίου 2023 στο υπαίθριο αμφιθέατρο του πάρκου «Μίνως», στην Ιεράπετρα, η εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 1693 χρόνων από τα Εγκαίνια και 570 από την Άλωση της Κωνταντινουπόλεως, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ιεράπετρας, με τη στήριξη του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤ.Α.» του Δήμου Ιεράπετρας.

Μετά το σύντομο προλόγισμα από την Πρόεδρο της «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤ.Α.» κ. Μαρία Μπαχλιτζανάκη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος καλωσόρισε θερμά τους παρισταμένους και σημείωσε ότι μέσα στην τύρβη και τις πολλές εκδηλώσεις του καλοκαιριού αυτή είναι μια ιδιαίτερη βραδιά αφιερωμένη στην Πόλη των πόλεων, από την οποία επιστρέφει μετά τις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, στις οποίες μετείχε, μεταφέροντας τις Πατριαρχικές ευχές και ευλογίες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. «Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε και περιδιαβαίνουμε τα σοκάκια της Πόλης της καρδιάς μας, αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε οικείο χώρο, στο σπίτι μας, και ο εμβληματικός ναός της Αγιας-Σοφιάς συνεχίζει να αποτελεί το αιώνιο και αληθινό σύμβολο της Ρωμηοσύνης».

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η εκδήλωση είναι αποτέλεσμα της αγαστής συνέργειας με τον Δήμο Ιεράπετρας -την «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤ.Α.»- και τον Σύλλογο Μικρασιατών Ιεράπετρας, τους οποίους ευχαρίστησε, και ευχήθηκε εγκάρδια να κρατούμε πάντα στις καρδιές μας ζωντανή τη μνήμη της Πόλης και της Αγίας-Σοφιάς, άσχετα αν πρόσφατα μετετράπη σε τζαμί, παρά τις αντδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης στο καλωσόρισμά του τόνισε ότι η Κων/πολη αποτελεί παντοτινό σύμβολο του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης, που ο πολιτισμός, οι θρύλοι και οι παραδόσεις του το συνοδεύουν έως σήμερα, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας συνείδησης. Ακόμη συνεχάρη τους διοργανωτές και υπογράμμισε ότι ως Δήμος «στηρίζουμε τέτοιες δράσεις, για να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες και τις παραδόσεις μας. Γι’ αυτό και έγινε η ονοματοδοσία της πλατείας στην περιοχή «Τζιβέρι», που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πόλης, σε πλατεία Μικρασιατών, και τοποθετήθηκε μαρμάρινο μνημείο, ώστε να είμαστε σε εγρήγορση και να διατηρούμε τη συλλογική μνήμη, και λαμπρή απόδειξη ότι η φλόγα μένει άσβεστη είναι η αποψινή εκδήλωση».

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών της πόλης κ. Ευτυχία Μαρινάκη, η οποία επεσήμανε ότι εκδήλωση αποτελεί ένα ταξίδι στην Πόλη και ένα προσκύνημα στην Αγια-Σοφιά, και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη, τον ομιλητή κ. Εμμαν. Κουρμουλάκη, τον Χοράρχη κ. Ιω. Αρώνη και όλους τους συντελεστές και αρωγούς της εκδήλωσης.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης μίλησε ο φιλόλογος καθηγητής και πρώην Λυκειάρχης κ. Εμμανουήλ Κουρμουλάκης με θέμα: «Το χρονικό της άλωσης της Πόλης». Ο ομιλητής με γλαφυρότητα προέβη σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της άλωσης της Πόλης, όπως τα κατέγραψαν ο Γεώργιος Φραντζής και άλλοι ιστορικοί της εποχής, και επεσήμανε την ανάγκη εγρήγορσης των Ελλήνων, οι οποίοι «πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετούν».

Ακολούθησε το μουσικό μέρος, το οποίο περιελάμβανε τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και θρήνους για την άλωση της Πόλης από τη Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας, την οποία διηύθυνε ο Πρωτοψάλτης και Δ/ντής της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννης Αρώνης. Έπαιξαν οι μουσικοί κ. Βαγγέλης Βαρδάκης στο βιολί, κ. Χρήστος Τσακαλάκης στο πολίτικο λαούτο, κ. Βαγγέλης Φανουράκης στο λαούτο και μπουλγαρί και κ. Γιώργος Φραγκάκης στην κιθάρα, ενώ προλόγισε κατάλληλα η κ. Μαριάννα Χαΐτα, Διευθύντρια του Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο και τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη, οι Αντιδήμαρχοι κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και κ. Κων/νος Αστροπεκάκης, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤ.Α.» του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μαρία Μπαχλιτζανάκη, κληρικοί της πόλεως, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, και πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής της Ιεράπετρας.

Περιασότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων