09/09/2023 10/09/2023 Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζεται εξ αποστάσεως σε σύγχρονη μορφή εκπαίδευσης το πιστοποιημένο και μοριοδοτούμενο επιμορφωτικό πρόγραμμα «Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ» που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης  του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας...
09 Σεπτεμβρίου, 2023 - 17:56
Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2023 - 1:36

Επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας

Διαδώστε:
Επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζεται εξ αποστάσεως σε σύγχρονη μορφή εκπαίδευσης το πιστοποιημένο και μοριοδοτούμενο επιμορφωτικό πρόγραμμα «Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ» που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης  του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020». Το ανωτέρω πρόγραμμα, όπως όλα τα προγράμματα του Ι.Π.Ε., προσφέρεται δωρεάν.

Την Τετάρτη 06 Σεπτεμβρίου στις 19:00 έγινε η διδασκαλία της ενότητας «1.2 Η αισθητική ως ζητούμενο στη ζωή και την Λατρεία» με διδάσκοντα τον Πανος. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη διευθυντή του Ι.Π.Ε. Το μάθημα τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνάν και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Π.Ε, καθώς και τον διευθυντή του Ιδρύματος π. Θεολόγο. Επίσης υπογράμμισε αξία του έργου που επιτελείται από το Ι.Π.Ε και αναφέρθηκε στη ανάγκη διαρκούς επιμόρφωσης των ποιμένων.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο ως αντικείμενο του έχει την αισθητική της λατρείας στις επόμενες δύο εισηγήσεις ομιλητής θα είναι ο Πρωτοπρ. Θωμάς Συνοδινός Προϊστάμενος του ι. Καθεδρικού Ναού Αθηνών, ο οποίος μέσα από τις πολλές συμμέτοχές του σε επιτροπές που αφορούν την εκκλησιαστική τέχνη θα μιλήσει με θέματα «Ναοδομία, Λατρεία, τέχνη, αισθητική & αρχιτεκτονικός διάκοσμος του ναού» και «Η αισθητική ως μέσο αγωγής και σωτηρίας. Το εικονογραφικό πρόγραμμα ενός ναού. Τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, φορητές εικόνες. Κανόνες και προϋποθέσεις».

Στην επόμενη εισήγηση με θέμα «Εικόνα, μέλος και ύμνος, ψαλτική τέχνη, ως πυλώνες της αισθητικής αγωγής του λαού» ομιλητής θα είναι ο κ. Αντώνιος Κωνσταντινίδης, Δρ. Μουσικολογίας, Αντιπρόεδρος Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Ο καθηγητής λειτουργικής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Γεώργιος Φίλιας στη συνέχεια θα μιλήσει πάνω στο θέμα «Παράδοση και ανανέωση στη Λατρεία, προβλήματα και προκλήσεις της σύγχρονης εποχής».

Επόμενος εισηγητής θα είναι ο Αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, Προϊστάμενος Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων καταξιωμένος ιεροκήρυκας και θα μιλήσει με θέμα «Η αισθητική του λόγου των λειτουργικών κειμένων. Ο λόγος και η αισθητική της».

Στην επόμενη ενότητα θα μιλήσει ξανά ο π. Θωμάς Συνοδινός με θέμα «Το ΤΙ και το ΠΩΣ της Λατρείας σήμερα. Ο κίνδυνος της υπερβολής». Οι διδασκαλίες του Προγράμματος θα ολοκληρωθούν με τον π. Θεολόγο Αλεξανδράκη ο οποίος θα αναπτύξει τα θέματα «Ο «πειρασμός» της τεχνολογίας και της εκκοσμίκευσης της Λατρείας. Κανόνες και όρια. Ηχητικές εγκαταστάσεις, φωτισμός, οπτικοακουστικά» και «Τα υλικά μέσα της Λατρείας ως σημείο αγιασμού του προσώπου». Στη συνέχεια ο π. Θεολόγος θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων