10/02/2023 10/02/2023 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια και μεγάλη συμμετοχή ευσεβών χριστιανών της περιοχής τελέσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου 2023 ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό των Αχλαδίων Σητείας. Στην ακολουθία χοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος...
10 Φεβρουαρίου, 2023 - 11:25
Τελευταία ενημέρωση: 10/02/2023 - 11:15

Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους Αχλαδίων Σητείας

Διαδώστε:
Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους Αχλαδίων Σητείας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια και μεγάλη συμμετοχή ευσεβών χριστιανών της περιοχής τελέσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου 2023 ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό των Αχλαδίων Σητείας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος.

Στο σύντομο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη ζωή και στο μαρτύριο του αγίου Χαραλάμπους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην άρνησή του να θυσιάσει στα είδωλα και στην ομολογία του ενώπιον του Επάρχου της Μαγνησίας και του δυσσεβούς και μεγάλου διώκτη των χριστιανών Ρωμαίου Αυτοκράτορος Σεβήρου, αλλά και στα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη, καθώς του αφαίρεσαν όλο το δέρμα του σώματός του.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος τόνισε ότι προσήλθαμε για να τιμήσουμε τον Άγιο Χαράλαμπο, τον Ιερέα και γενναιότατο αθλητή του Χριστού, «τον δυσί στέμμασι καταστεμμένον, ιερωσύνης και αθλήσεως», κατά την υμνολογία της εορτής, ο οποίος σε ηλικία 113 ετών έγινε μιμητής του Πάθους του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και αναδείχθηκε «στύλος ακλόνητος της Εκκλησίας Χριστού», αλλά και «λύχνος αείφωτος της οικουμένης».

Επίσης, σημείωσε ότι ο Άγιος Ιερομάρτυς Χαράλαμπος ιατρεύει θαυματουργικά τις λοιμώδεις νόσους και ιδιαίτερα από την πανώλη, την οποία θεραπεύει η τίμια κάρα του.

Τέλος, επεσήμανε ότι σήμερα καλούμαστε να ακολουθήσουμε όχι το μαρτύριο του αίματος αλλά το «μαρτύριο της συνειδήσεως» και ευχήθηκε σε όλους τις πρεσβείες και τη προστασία του.

Στην Ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Εμμανουήλ Αυγουστινάκης, συνταξιούχος Εφημέριος της Ενορίας και νυν Εφημέριος Ι. Προσκυνήματος Αγίων Κων/νου και Ελένης πόλεως Σητείας, ο . Πρωτοπρεσβύτερος Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσης πόλεως Ιεράπετρας και Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερατικής Περιφερείας, ο Αιδεσιμ. Οικονόμος π. Νικόλαος Σαββιδάκης, Εφημέριος της πανηγυρίζουσας Ενορίας, ο  Εμμανουήλ Φραγκιαδάκης, Εφημέριος Ενορίας Σκορδύλλου, ο Ιερεύς π. Γεώργιος Λογκάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ τους ύμνους απέδωσε εξαίσια χορός με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Αρώνη, Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης».

Εκκλησιάστηκαν ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Ιωάννης Παπαδάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αχλαδίων κ. Κωνσταντίνος Ρεμπελάκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Λιναρδάκης και πολλοί ενορίτες και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή της Σητείας.

Ακουλούθησε πλούσιο κέρασμα από την Ενορία και τον Πολιτιστικό Σύλλογο σε όλους τους προσκυνητές.

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων