07/10/2022 07/10/2022 Με κατάνυξη τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτη και των συν αυτώ 98 Οσίων Θεοφόρων Πατέρων στο ομώνυμο Επισκοπικό Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας, στην Ιεράπετρα. Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, χοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο...
07 Οκτωβρίου, 2022 - 13:45
Τελευταία ενημέρωση: 07/10/2022 - 14:21

Εσπερινός της εορτής της μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτη και των 98 Οσίων Θεοφόρων Πατέρων

Διαδώστε:
Εσπερινός της εορτής της μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτη και των 98 Οσίων Θεοφόρων Πατέρων

Με κατάνυξη τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτη και των συν αυτώ 98 Οσίων Θεοφόρων Πατέρων στο ομώνυμο Επισκοπικό Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας, στην Ιεράπετρα.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, χοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ενώ τέθηκε προς προσκύνηση των πιστών τμήμα των ιερών λειψάνων του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτη.

Στην ομιλία του προς το πυκνό εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον βίο του Οσίου Ιωάννου και των 98 Οσίων συνασκητών του, στον ερημιτισμό ως μιας μορφής του μοναχισμού και στο αγωνιστικό και ασκητικό φρόνημα που πρέπει να χαρακτηρίζει τους χριστιανούς.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στους σταθμούς της πορείας του Οσίου Ιωάννου, την Αίγυπτο αρχικά, την Κύπρο, όπου προστέθηκαν και άλλοι μοναχοί στη συνοδεία τους, την Αττάλεια της Μικράς Ασίας, και το σπήλαιο του Αζωγυρέ Σελίνου, όπου κατέληξαν μέσω της Γαύδου, προκειμένου να βρουν την πολυπόθητη ησυχία και να αφιερωθούν απερίσπαστοι στη λατρεία του Τριαδικού Θεού.

Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, οι 99 Όσιοι επιδίωξαν την άσκηση και αφιέρωσαν όλη τη ζωή τους στον Κύριο μας Ιησού Χριστού, τον οποίο θεωρούσαν ως τον εκατοστό της συνοδείας τους. Ακόμα αναφέρθηκε στο θαυμαστό τέλος του Οσίου Ιωάννου στο Ακρωτήριο των Χανίων, όταν ένας κυνηγός τον τόξευσε, και των 98 υπόλοιπων Πατέρων, που την ίδια ώρα κοιμήθηκαν όλοι οσιακά.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος σημείωσε ότι «οφείλουμε χάριτες και ευγνωμοσύνη στον μακαριστό Προκάτοχό μας, Επίσκοπο Ιεράς και Σητείας κυρός Φιλόθεο Μαζοκοπάκη, ο οποίος ανήγειρε τον πανηγυρίζοντα ναό μεταφέροντας την τιμή της μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτη και των συν αυτώ 98 Οσίων Πατέρων στην Ανατολική Κρήτη. Επίσης, αργότερα έφερε τμήμα της τίμιας Κάρας του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτη από την Ιερά Μονή Γουβερνέτου Χανίων, όπου υπήρξε Αδελφός, ως μόνιμη ευλογία και πολύτιμο ιερό κειμήλιο στον τόπο μας».

Τέλος ευχήθηκε η χάρη του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτη και των συνασκητών του να περισκέπει και να δίδει δύναμη και ασκητικό, πατερικό και παραδοσιακό φρόνημα σε όλους.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Παν/τος Ηγούμενος της Ι. Μονής Καψά Σητείας Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης, ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Φανερωμένης Ιεράπετρας Αρχιμ. Δερμιτζάκης, οι Πανοσιολ/τοι Αρχιμ. Φιλόθεος Δοργιάκης και Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, Εφημέριοι της Ενορίας Ι. Κ. Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, Εφημέριος της Ενορίας Ι. Μ. Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Iερεύς π. Εμμανουήλ Προεστάκης, Εφημέριος Ενορίας Νέας Ανατολής, και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων