28/10/2021 28/10/2021 Εορτάσθηκε την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021 η εορτή της Αγίας Σκέπης και η εθνική επέτειος του έπους του 1940 σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Το πρωί τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας η Ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία, κατά την οποία κήρυξε επίκαιρα τον...
28 Οκτωβρίου, 2021 - 22:55
Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2021 - 21:47

Η Ιεράπετρα στολισμένη και γαλανόλευκη

Διαδώστε:
Η Ιεράπετρα στολισμένη και γαλανόλευκη

Εορτάσθηκε την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021 η εορτή της Αγίας Σκέπης και η εθνική επέτειος του έπους του 1940 σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Το πρωί τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας η Ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία, κατά την οποία κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην καθιέρωση της εορτής της Αγίας Σκέπης τον 10ο αιώνα, όταν ο όσιος Ανδρέας ο δια Χριστόν σαλός είδε την Υπεραγία Θεοτόκο να έρχεται από τη Βασιλική Πύλη στον περίλαμπρο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη να ευλογεί και με το ιερό μαφόριό της να σκεπάζει τους πιστούς. Επίσης σημείωσε την κραταιά προστασία και νοερά σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου προς τους Έλληνες στρατώτες που έγραψαν την εποποιΐα του 1940 στα βουνά της Βορείου Ηπείρου και ευχήθηκε εγκάρδια η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας να πρεσβεύει προς τον Τρυσύποστατο Θεό να προστατεύει όλους από τους ορατούς και αοράτους εχθρούς και να απαλλάξει σύντομα την ανθρωπότητα από τη λοιμική νόσο του κορωνοϊού.

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύντης και Σητείας κ. Κύριλλος και έλαβε μέρος ο Ιερός Κλήρος της πόλεως, με την παρουσία του Δημάρχου Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, των Αντιδημάρχων, του Πρόεδρου και Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του Βουλευτή Λασιθίου κ. Μ. Θραψανιώτη, εκπροσώπων της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της πόλεως, των Διευθυντών, των σημαιοφόρων και των παραστατών της σημαίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλων φορέων και συλλόγων.

 

 

 

 

 

Ακολούθως σχηματίσθηκε πομπή προς το Ηρώο της πόλεως, όπου ο Σεβ. κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Ιερό Κλήρο, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση «υπέρ των ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων εν τοις ιεροίς του Έθνους ημών αγώσι πάλαι τε και επ᾽ εσχάτων». Επακολούθησε η κατάθεση των στεφάνων από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη, τον Βουλευτή Λασιθίου κ. Μανώλη Θραψανιώτη, την Περιφ. Σύμβουλο και εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου κ. Μαρία Χανιωτάκη-Μυλωνάκη, τον Διοικητή της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου και Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Λασιθίου κ. Γεώργιο Παπαδάκη, τον Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριο Φρονιμάκη, τον Λιμενάρχη Ιεράπετρας κ. Ιωάννη Παπαδάκη, τον Αν. Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας κ. Εμμ. Ροβυθάκη, τους εκπροσώπους των Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου και του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και τον εκπρόσωπο των Μαρτυρικών Χωριών του Δήμου Ιεράπετρας, κ. Αλ. Παντελάκη, Πρόεδρο της Κοινότητας Μύρτου.

Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής και ο Εθνικός ύμνος από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας, και στη συνέχεια η Εκπαιδευτικός κ. Μαριάννα Χαΐτα, Διευθύντρια του Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου, εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν μαθητές από όλα τα σχολεία της πόλης, οι προσκοπικές ομάδες, το Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας, τα αθλητικά σωματεία και άλλοι σύλλογοι και οι Σχολές Κρητικών Χορών της πόλης και η Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας.

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων