02/12/2023 02/12/2023 Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, χοροστάτησε χθες κατά την ακολουθία του Όρθρου. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε και τέλεσε μνημόσυνο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, υπέρ αναπαύσεως της μακαριστών αγωνιστριών αντιστασιακών διδασκάλισσας Μαρίας Λιουδάκη και Μαρίας Δρανδάκη, οι οποίες θανατώθηκαν μετά από βασανιστήρια κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, καθώς και...
02 Δεκεμβρίου, 2023 - 17:45
Τελευταία ενημέρωση: 02/12/2023 - 16:40

Ι.Μ. Ιεραπύτνης: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μνημόσυνο και αποκαλυπτήρια της προτομής της δασκάλας Μαρίας Λιουδάκη

Διαδώστε:
Ι.Μ. Ιεραπύτνης: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μνημόσυνο και αποκαλυπτήρια της προτομής της δασκάλας Μαρίας Λιουδάκη

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, χοροστάτησε χθες κατά την ακολουθία του Όρθρου. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε και τέλεσε μνημόσυνο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, υπέρ αναπαύσεως της μακαριστών αγωνιστριών αντιστασιακών διδασκάλισσας Μαρίας Λιουδάκη και Μαρίας Δρανδάκη, οι οποίες θανατώθηκαν μετά από βασανιστήρια κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, καθώς και για όλα τα κατά καιρούς Μέλη της Μορφωτικής Στέγης που έχουν εκδημήσει.

Στον ναό σχετική ομιλία εκφώνησε η κ. Μαρία Κωστάκη, φιλόλογος καθηγήτρια και Πρόεδρος της Πολιτιστικής και Λαογραφικής Εταιρείας Απάνω Μεραμβέλλου, η οποία με λόγο μεστό και εύληπτο αναφέρθηκε με γλαφυρότητα στη ζωή και στην πλούσια εκπαιδευτική, κοινωνική, συγγραφική και αντιστασιακή δράση της δασκάλας Μαρίας Λιουδάκη, Διευθύντριας για πολλά χρόνια του Δημοτικού Σχολείου Θηλέων Ιεράπετρας, έως και την ημέρα του μαρτυρικού θανάτου της, στις 4 Δεκεμβρίου 1947.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε καφές και κεράσματα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού. Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής της αείμνηστης δασκάλας Μαρίας Λιουδάκη, στην είσοδο της ομώνυμης Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ιεράπετρας, που φιλοτέχνησε ο Άγγλος γλύπτης Nigel Ratcliffe, που διαμένει μόνιμα στην Κριτσά, ενώ τη βάση ο συντοπίτης μας γλύπτης Μιχάλης Βουζουνεράκης, με δαπάνες της Περιφέρειας Κρήτης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος του Δήμου Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης κ. Αντώνης Χουρδάκης, η Πρόεδρος της Μορφωτικής Στέγης Ιεράπετρας κ. Γεωργία Μετινίδου-Μαρκοπούλου, εκπρόσωποι δάσκαλοι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Μαρία Λιουδάκη» και ο πρώην Βουλευτής Λασιθίου κ. Κων/νος Δερμιτζάκης, κάνοντας όλοι τους ιδιαίτερη αναφορά στην «ιέρεια της Παιδείας» Μαρία Λιουδάκη, αλλά και στη σημασία της σύνδεσης του ονόματός της με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ιεράπετρας.

Ακολούθησε επίσκεψη και ξανάγηση στους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη», όπου πραγματοποιήθηκε η έκθεση επιλεγμένων βιβλίων, στο πλαίσιο της 10ης Γιορτής Βιβλίου, που συνδιοργανώνουν το τριήμερο 1-3 Δεκεμβρίου 2023 στην Ιεράπετρα, η Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας, η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, ο Δήμος Ιεράπετρας, η Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε. Λασιθίου και η «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής της Μαρίας Λιουδάκη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ιεράπετρας παρέστησαν ο νέος Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης, ο δημ. σύμβουλος κ. Γεώργ. Κουγιουμουτζάκης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης κ. Αντώνιος Χουρδάκης, η Πρόεδρος κ. Γεωργία Μετινίδου-Μαρκοπούλου, το Δ.Σ. και τα μέλη της Μορφωτικής Στέγης Ιεράπετρας και εκπρόσωποι δάσκαλοι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Μαρία Λιουδάκη» και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.

 

    

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων