06/08/2021 06/08/2021 Με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια πανηγύρισε την Παρασκευή 6 Αυγούστου, την εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, ο φερώνυμος δίχωρος Ιερός Ενοριακός Ναός των Μαλλών Ιεράπετρας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια τέλεσε τη...
06 Αυγούστου, 2021 - 19:35
Τελευταία ενημέρωση: 06/08/2021 - 18:32

Η πανήγυρη του ιστορικού ναού Μεταμορφώσεως στην Ιεράπετρα

Διαδώστε:
Η πανήγυρη του ιστορικού ναού Μεταμορφώσεως στην Ιεράπετρα

Με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια πανηγύρισε την Παρασκευή 6 Αυγούστου, την εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, ο φερώνυμος δίχωρος Ιερός Ενοριακός Ναός των Μαλλών Ιεράπετρας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, κήρυξε τον Θείο Λόγο και κατά το εκκλησιαστικό έθος, μετά την Οπισθάμβωνο Ευχή, ευλόγησε τα πρώτα σταφύλια.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της εορτής της Θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου, επισημαίνοντας ότι ο Θεάνθρωπος Κύριος φανέρωσε τη δόξα της θεϊκής μορφής του στους τρεις μαθητές, Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη, στο όρος Θαβώρ, για να τους φανερώσει τη θεϊκή ιδιότητα και φύση Του και να τους στηρίξει, ώστε όταν μετά από λίγο θα τον έβλεπαν σταυρούμενο και να μπορέσουν να κατανοήσουν ότι το πάθος Του είναι εκούσιο.

Όπως σημείωσε, ερμηνεύοντας την ευαγγελική διήγηση, μαζί με τον Χριστό εμφανίστηκαν να συνομιλούν οι Προφήτες Μωυσής και Ηλίας, ως εκπρόσωποι του Νόμου της Παλαιάς Διαθήκης, και οι μαθητές έβλεπαν τα ιμάτια του Κυρίου να έχουν αστράψει σαν το φως και το πρόσωπό Του «υπέρ τον ήλιον» και μη μπορώντας να αντικρίσουν το αβάστακτο της λάμψης Του, κατέπεσαν πάνω στη γη. Το αΐδιον Φως της Θείας φύσεως του Κυρίου ακτινοβόλησε θαμπώνοντας τους Μαθητές και ο Απόστολος Πέτρος αναφώνησε «Κύριε, καλόν εστίν ημάς ώδε είναι», δηλ. ζήτησε από τον Χριστό να παραμείνουν για πάντα εκεί στην κορυφή του όρους και μέσα στην υπέροχη εμπειρία του Θαβωρίου Φωτός. Τότε ήλθε σύννεφο που τους σκέπασε και ακούσθηκε άνωθεν φωνή, που με τη μορφή νεφέλης όπως και στην Παλαιά Διαθήκη παρουσιαζόταν ο Θεός, που μαρτυρούσε από τον ουρανό ότι «Ούτος εστιν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ηυδόκησα, αυτού ακούετε». Επίσης, αναφέρθηκε στην παλαμική θεολογία για τη διάκριση μεταξύ Θείας ουσίας και ακτίστων ενεργειών του Θεού και την αγιοπνευματική εμπειρία των Αγίων της Εκκλησίας μας που μετείχαν των ακτίστων ενεργειών του Θεού. Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε χρόνια πολλά στο εκκλησίασμα και παρότρυνε όλοι να βάλουμε αρχή μετανοίας και να αγωνισθούμε για να επιτύχουμε την εσωτερική μας καλλιέργεια και μεταμόρφωση.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και ο Αιδεσ/τος Εφημέριος της Ενορίας Πρωτ. Στυλιανός Μαθιουδάκης καθώς και ο Διάκονος π. Τίτος Ματαλλιωτάκης, ενώ παρέστησαν η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαλλών κ. Μαρία Βολυράκη, οι ενορίτες και άλλοι πιστοί της περιοχής, τηρώντας τα θεσπισθέντα μέτρα της πολιτείας και των υγεινομικών αρχών για την προστασία από τον κίνδυνο  μετάδοσης του κορωνοϊού.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων