14/03/2023 14/03/2023 Την Β´ Κυριακή των Νηστειών, 12 Μαρτίου 2023, μνήμη του Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά , ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ιερούργησε στον ιστορικό τρίκλιτο ενοριακό ναό του Γενεσίου της Θεοτόκου στον οικισμό της Επάνω Επισκοπής Σητείας. Πρόκειται για μια μεγάλη τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική χτισμένη στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Το κεντρικό κλίτος...
14 Μαρτίου, 2023 - 11:10
Τελευταία ενημέρωση: 14/03/2023 - 11:16

Η Β´ Κυριακή των Νηστειών στην Επάνω Επισκοπή Σητείας

Διαδώστε:
Η Β´ Κυριακή των Νηστειών στην Επάνω Επισκοπή Σητείας

Την Β´ Κυριακή των Νηστειών, 12 Μαρτίου 2023, μνήμη του Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά , ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ιερούργησε στον ιστορικό τρίκλιτο ενοριακό ναό του Γενεσίου της Θεοτόκου στον οικισμό της Επάνω Επισκοπής Σητείας.

Πρόκειται για μια μεγάλη τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική χτισμένη στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου και τα πλαϊνά στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (νότιο) και στον Άγιο Γεώργιο (βόρειο). Πριν την απόλυση τέλεσε το τεσσακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Νικολάου Παπαδάκη.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και σημείωσε οτι ο Θεάνθρωπος Κύριος επιτέλεσε ένα θαύμα και ένα σημείο. Το θαύμα είναι η θεραπεία της αρρώστιάς του παραλυτικού και το σημείο η άφεση των αμαρτιών του. Έτσι καθιστά ολοτελώς θεραπευμένο τον ασθενή. Πρώτα θεραπεύει την ασθένεια της ψυχής του, το ψυχικό του νόσημα, και έπειτα του χαρίζει την υγεία του σώματός του. Θεραπεύει και τα δύο στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητα του παραλύτου, το φανερό που είναι η ασθένεια και το κρυφό που είναι η αμαρτία. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τη ζωή και το έργο του τιμωμένου Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και σημείωσε ότι η διάκριση μεταξύ αμέθεκτης από τον άνθρωπο ουσίας του Θεού και μεθεκτών ενεργειών του είναι η βάση της θεολογίας του μεγάλου αυτού Αγίου του 14ου αιώνα, που υπήρξε ο υπέρμαχος των Ησυχαστών με τα περίφημα συγγράμματά του «Λόγοι υπέρ των ιερώς ησυχαζόντων». Τέλος ευχήθηκε όλοι μας να αξιωθούμε της θεάς του Θεού, όπως ο Μέγας Γρηγόριος ο Παλαμάς, με την καλλιέργεια της γνήσιας ταπείνωσης και της συντόνου προσευχής.

Συλλειτούργησαν ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, οι συνταξ. εφημέριοι πρωτ. Κωνσταντίνος Ταβλαδάκης και Μιχαήλ Συντυχάκης, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ στο μνημόσυνο έλαβε μέρος και ο Εφημέριος Μαρωνιάς π. Γεώργιος Καλύβας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων