06/08/2021 06/08/2021 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Αυγούστου 2021 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ενοριακό Ναό Mεταμορφώσεως Σωτήρος στην «Κάτω Μερά» της πόλεως Ιεράπετρας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο. Στην ομιλία...
06 Αυγούστου, 2021 - 10:08
Τελευταία ενημέρωση: 06/08/2021 - 9:32

Ιεράπετρα: Αναμένεται η μελέτη αποκατάστασης του Ναού Μεταμορφώσεως

Διαδώστε:
Ιεράπετρα: Αναμένεται η μελέτη αποκατάστασης του Ναού Μεταμορφώσεως

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Αυγούστου 2021 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ενοριακό Ναό Mεταμορφώσεως Σωτήρος στην «Κάτω Μερά» της πόλεως Ιεράπετρας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με λόγο απλό, γλαφυρό και σαφή στα μηνύματα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου ενώπιον των τριών προκρίτων μαθητών Του στο όρος Θαβώρ. Όπως σημείωσε, η αγάπη του Θεού που αξίωσε τον Μωυσή να δει στο όρος Σινά τη δόξα του και να λάβει τις εντολές του, σύμφωνα με τα αναγνώσματα της εορτής, ως έκφραση της θείας ευσπλαχνίας αξιώνει και τους τρεις μαθητές του Χριστού να δουν στο Θαβώρ τη δόξα του «ως εχώρουν», ώστε να ενισχυθούν στην πίστη λίγο πριν το πάθος Του και να κατανοήσουν ότι ήταν εκούσιο και ο Κύριος είναι Θεάνθρωπος.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος υπογράμμισε ότι ο άνθρωπος κατά χάριν μετέχει στις θείες ενέργειες, όχι όμως στην ουσία του Θεού, και ευχήθηκε όλοι να πετύχουμε την εσωτερική μας μεταμόρφωση και όπως οι Μαθητές μπόρεσαν να δουν μέρος της θεϊκής λαμπρότητας και της δόξης του Κυρίου να γίνουμε και εμείς κοινωνοί της Χάριτος και του αναλλοίωτου Φωτός του εν Τριάδι Θεού, μεταμορφώνοντας τη ζωή μας αλλά και συνολικά την κοινωνία μας.

Μετά την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εγκάρδια χρόνια πολλά στο εκκλησίασμα και ανακοίνωσε ότι όλοι αναμένουμε με χαρά την την θετική εισήγηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου της υποβληθείσας εδώ και τρία χρόνια Μελέτης αποκατάστασης και συντήρησης του ιστορικού πανηγυρίζοντος ναού και την αποστολή της προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) του Υπουργείου Πολιτισμού για έγκριση, ώστε να αρχίσουν επιτέλους οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης ενός σπουδαίου μνημείου της πόλης.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος Εφημέριοι της πόλεως, ενώ τους θεσπέσιους ύμνους της εορτής απέδωσαν ηδύμολπα και κατανυκτικά οι χοροί ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Δ/ντή της Σχολής Βυζ/νής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κ. Ιω. Αρώνη και τον Ιεροψάλτη του πανηγυρίζοντος ναού κ. Εμμ. Ατσαλή. Παρέστησαν ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Παπαδάκης και ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Αγγελάκης, καθώς και πλήθος των πιστών που κατέκλυσε τον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος ναού τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τη δίαδοση του κορωνοϊού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων