23/05/2022 23/05/2022 Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα της πασχάλιας περιόδου πανηγύρισε την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 22 Μαΐου 2022, ο μεγαλοπρεπής Ιερός Καθεδρικός της πόλεως Ιεράπετρας, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Φωτεινή τη Σαμαρείτιδα. Το απόγευμα του Σαββάτου 21 Μαΐου 2022 με τη συμμετοχή Κληρικών της περιοχής τελέσθηκε η ακολουθία του...
23 Μαΐου, 2022 - 11:22
Τελευταία ενημέρωση: 23/05/2022 - 11:27

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ: Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Φωτεινής

Διαδώστε:
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ: Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Φωτεινής

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα της πασχάλιας περιόδου πανηγύρισε την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 22 Μαΐου 2022, ο μεγαλοπρεπής Ιερός Καθεδρικός της πόλεως Ιεράπετρας, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Φωτεινή τη Σαμαρείτιδα.

Το απόγευμα του Σαββάτου 21 Μαΐου 2022 με τη συμμετοχή Κληρικών της περιοχής τελέσθηκε η ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, κατά τη οποία χοροστάτησε και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Ανήμερα της πανηγύρεως τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου, ο οποίος στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο.

Κατά την εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε την ευαγγελική περικοπή από τον κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο υπογραμμίζοντας ότι στο φρέαρ του Ιακώβ, έξω από την πόλη της Σαμαρείας, έγινε μια παράδοξη συνάντηση και εκτυλίχθηκε ένας αποκαλυπτικός διάλογος γεμάτος εκπλήξεις, κατά τον οποίο ο ένας Ιουδαίος, ο Ιησούς Χριστός, ζήτησε νερό από μια Σαμαρείτιδα, ενώ είναι γνωστό ότι «ου συγχρώνται Ιουδαίοι Σαμαρείταις», και μάλιστα από μια άγνωστη και διαβεβλημένη γυναίκα με περιπετειώδη βίο. Όπως σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο καρδιογνώστης Κύριος διέκρινε μέσα από το ομιχλώδες κάλυμμα της ζωής της Σαμαρείτιδος την αγαθή διάθεση της ψυχής της, γι’ αυτό και της αποκαλύπτει, όχι μόνο ότι «πέντε άνδρας έσχε» και αυτόν με τον οποίο ζει τώρα δεν είναι νόμιμος σύζυγός της, αλλά και τη μεγάλη αλήθεια του Μεσσιανικού κηρύγματός Του. Της μίλησε για το «ύδωρ το ζων» που δίνει ζωή στον άνθρωπο, για την «εν πνεύματι και αληθεία» και τους αληθινούς προσκυνητές του Θεού, και της αποκάλυψε ότι αυτός είναι ο Μεσσίας.

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ακόμα ότι η μέχρι τότε αμαρτωλή γυναίκα και μετέπειτα Αγία Φωτεινή η Ισαπόστολος ήταν εγκλωβισμένη μέσα στα δεσμά των αισθήσεων του φυσικού κόσμου και δεν αντιλαμβανόταν ότι ο Χριστός της μιλούσε για το αστείρευτο, αιώνιο και πνευματικό νερό της χάριτος του Αγίου Πνεύματος και όχι για το αισθητό νερό που ξεδιψά τη σωματική δίψα. «Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει χάσει τα πνευματικά αισθητήριά του και βρίσκεται εγκλωβισμένος μέσα στον χώρο και τον χρόνο, και στον ολέθριο φυσικό νόμο της φθοράς και του θανάτου» κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος και ευχήθηκε το «ύδωρ το ζων» που μας ενσταλάχτηκε κατά το άγιο Βάπτισμά μας, με τις πρεσβείες της Αγίας Ισαποστόλου και Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να αποτελεί πηγή αναδημιουργίας και να νοηματοδοτεί την παρούσα πρόσκαιρη ζωή όλων μας.

Στην Αρχιερατική Θεία Λετουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, οι Εφημέριοι του πανηγυρίζοντος ναού Πανοσιολ/τοι Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης και Αρχιμ. Φιλόθεος Δοργιάκης και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Χρυσόστομος Παπαδάκης.

Στην πανήγυρη παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης και οι Αντιδήμαρχοι κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και κ.Εμμανουήλ Βρυγιωνάκης κατά την ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού και ανήμερα της εορτής η Αντιδήμαρχος κ. Μ. Ρουμελιωτάκη, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» κ. Μαρία Σακαδάκη-Μπαχλιτζανάκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αργύρης Πανταζής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βαϊνιάς κ. Χρυσοβ. Λιανάκης και ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας κ. Νεκτ. Φρονιμάκης και πλήθος ευσεβών χριστιανών της πόλεως.

Τέλος, στο Αρχονταρίκι της Ενορίας προσφέρθηκε καφές και κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων