10/08/2022 10/08/2022 Με τη συμμετοχή πολλών πιστών και σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης η ακολουθία του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό Παναγίας Κοτσυφιανής Γρα-Λυγιάς Ιεράπετρας, κατά την οποία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ....
10 Αυγούστου, 2022 - 12:23
Τελευταία ενημέρωση: 10/08/2022 - 12:33

Ιεραπύτνης Κύριλλος: Η Θεοτόκος είναι το ιερότερο πρόσωπο

Διαδώστε:
Ιεραπύτνης Κύριλλος: Η Θεοτόκος είναι το ιερότερο πρόσωπο

Με τη συμμετοχή πολλών πιστών και σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης η ακολουθία του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό Παναγίας Κοτσυφιανής Γρα-Λυγιάς Ιεράπετρας, κατά την οποία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι η Θεοτόκος είναι το ιερότερο πρόσωπο, η «ευλογημένη μεταξύ των γυναικών», που επέλεξε ο Θεό; ανάμεσα σε πολλές γενεές για να υπηρετήσει το σχέδιο της σωτηρίας του ανθρώπου, και αυτή το αποδέχθηκε ελεύθερα αποκρινόμενη «Ιδού η δούλη Κυρίου γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου…».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, είμαστε υπόχρεοι στην Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας, καθώς έγινε «σκεύος εκλογής», η γέφυρα και η σκάλα της γης με τον ουρανό, που οφείλουν να δοξολογούν και μακαρίζουν «από του νυν και έως του αιώνος» όλες οι γενεές των ανθρώπων. Ο Θεός δι᾽ αυτής κατέβηκε στη γη και ο άνθρωπος δι᾽ αυτής ανέβηκε στον ουρανό. Ταυτόχρονα αισθανόμαστε και οικείοι μαζί της, όπως μαρτυρεί το προσωνύμιο «Κοτσυφιανή» που της απέδωσαν οι πρόγονοί μας που έκτισαν τον όμορφο αυτό ναό, αλλά και τα διάφορα άλλα επίθετα, προσωνυμίες, προσαγορεύσεις και Θεοτοκονύμια προς τιμήν της. Τέλος ευχήθηκε η Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας να προστατεύει όλους που καταφεύγουν στη μητρική πρεσβεία της από κάθε περίσταση, πειρασμό, θλίψη και ανάγκη, να εισακούει τα προς σωτηρίαν αιτήματα και να μεσιτεύει στον Μονογενή της Υιό και Θεό μας και να χαρίζει χαρά, ελπίδα, παρηγοριά και απαντοχή.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Αιδεσιμ. Εφημέριος της Ενορίας Γρα Λυγιάς π. Ιωάννης Τράκος και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Έψαλλε χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη και παρέστη πλήθος ευσεβών χριστιανών από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων