05/10/2021 05/10/2021 Τον Αγιασμό για την έναρξη του νέου διδακτικού έτους 2021 – 2022 στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» και Αγιογραφίας – Ψηφιδωτού της Ιεράς Μητροπόλεως τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Σητείας. Μετά την Ακολουθία του Αγιασμού, που έλαβαν...
05 Οκτωβρίου, 2021 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 05/10/2021 - 16:29

Ιεραπύτνης: “Να διακατεχόμαστε από πνεύμα μαθητείας και υπακοής”

Διαδώστε:
Ιεραπύτνης: “Να διακατεχόμαστε από πνεύμα μαθητείας και υπακοής”

Τον Αγιασμό για την έναρξη του νέου διδακτικού έτους 2021 – 2022 στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» και Αγιογραφίας – Ψηφιδωτού της Ιεράς Μητροπόλεως τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Σητείας.

Μετά την Ακολουθία του Αγιασμού, που έλαβαν μέρος Κληρικοί της περιοχής και παρευρέθηκαν οι παλαιοί και οι νέοι μαθητές των δύο Σχολών από την περιοχή της Σητείας, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας των Δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, λόγω της πανδημίας και τόνισε την ανάγκη πιστής τήρησης των οδηγιών του Υπουργείου Πολιτισμού και των μέτρων της Πολιτείας για την προστασία από τη διάδοση του Covid-19.

 

 

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Σεβ. Μητροπολίτης:

“Ως μαθητές του Χριστού θα πρέπει να διακατεχόμαστε από πνεύμα μαθητείας και υπακοής, ακολουθώντας το παράδειγμα του «αιώνιου Διδασκάλου και μόνου Καθηγητού», ο Οποίος όπως ακούσαμε στο Ευαγγέλιο του Αγιασμού μικρός όταν τον έχασαν και τον αναζητούσαν οι γονείς του τον βρήκαν «εν τω ιερώ καθεζόμενον εν μέσῳ των διδασκάλων ακούοντα και επερωτώντα αυτούς».

Επίσης ο Σεβ. κ. Κύριλλος τόνισε ότι οι εκκλησιαστικές τέχνες της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής μουσικής, της Αγιογραφίας και του Ψηφιδωτού έχουν χαρακτήρα πνευματικό, μυσταγωγικό και αναγωγικό, και βοηθούν τον άνθρωπο να προσεγγίσει τον μυστήριο της Εκκλησίας και να στραφεί προς τον Δημιουργό του.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε και εξέφρασε την ευαρέσκεια του προς τον π. Νικόλαο Αλεξάκη και τους εκλεκτούς συνεργάτες του, που με ένθεο ζήλο, πολύ όρεξη και μεράκι μεταλαμπαδεύουν την εκκλησιαστική μουσική μας παράδοση στη νέα γενιά. Ακόμα, ευχαρίστησε τον Αγιογράφο-Θεολόγο κ. Νικόλαο Λελεκάκη, καθώς και την συνεργάτιδά του στο Εργαστήριο Ψηφιδωτού κ. Ισμήνη Γαλανοπούλου, για την μεθοδική και συστηματική προσπάθεια μύησης των μαθητών στις εκκλησιαστικές τέχνες της Αγιογραφίας και του Ψηφιδωτού και ευχήθηκε σε όλους καλή εκπαιδευτική χρονιά με την ευλογία του Θεού.

Στη συνέχεια ο Καθηγητής και Έφορος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στην πόλη της Σητείας και ιερατικός Προϊστάμενος του ναού, Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαος Αλεξάκης αντιφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, τον οποίο ευχαρίστησε εγκάρδια για την τέλεση του Αγιασμού και για την πατρική μέριμνά του για την οργανωμένη καλλιέργεια των λειτουργικών τεχνών της Εκκλησιαστικής Μουσικής και της Αγιογραφίας-Ψηφιδωτού στους χώρους της Ενορίας του Αγ. Γεωργίου.

Επίσης ανακοίνωσε το πρόγραμμα των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, τα οποία θα γίνονται δια ζώσης για τους μαθητές των σχολείων και με τηλε-εκπαίδευση για τα τμήματα των ενηλίκων σπουδαστών, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Τέλος ο δάσκαλος της Αγιογραφίας κ. Νικόλαος Λελεκάκης ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για το ανύστακτο ενδιαφέρον του στη μεταλαμπάδευση των ιερών τεχνών της Αγιογραφίας και του Ψηφιδωτού, υπογραμμίζοντας παράλληλα την υποχρέωση όλων των σπουδαστών της σχολής να τηρούν τα θεσπισθέντα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Στην ακολουθία του Αγιασμού συμμετείχαν ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδεσιμολ. Αρχιερ. Επίτροπος Γ΄ Αρχιερατικής περιφέρειας Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, ο Αιδεσ/τος Αρχιερ. Επίτροπος Β΄ Αρχιερατικής περιφέρειας Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης και Εφημέριοι της περιοχής της Σητείας, ενώ παρόντες ήταν οι διδάσκοντες και οι σπουδαστές των δύο Σχολών στην πόλη της Σητείας, στους οποίους προσφέρθηκε κέρασμα κατά την έξοδό τους από τον ιερό ναό.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων