15/06/2020 15/06/2020 Με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και πολλών πιστών της Μητροπολιτικής περιφέρειας, εορτάσθηκαν την Κυριακή των Αγίων Πάντων 14 Ιουνίου 2020, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου, Επισκόπου Γορτύνης, τα σεπτά ονομαστήρια του ο Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου. Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου στον Ιερό...
15 Ιουνίου, 2020 - 19:40
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2020 - 19:49

Ιεράρχες και λαός στα Ονομαστήρια του Μητροπολίτου Ιεραπύτνης

Διαδώστε:
Ιεράρχες και λαός στα Ονομαστήρια του Μητροπολίτου Ιεραπύτνης

Με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και πολλών πιστών της Μητροπολιτικής περιφέρειας, εορτάσθηκαν την Κυριακή των Αγίων Πάντων 14 Ιουνίου 2020, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου, Επισκόπου Γορτύνης, τα σεπτά ονομαστήρια του ο Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, χοροστατούντος του εορτάζοντος Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, και ακολούθησε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία πρεξήρχε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, και συνιερούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

 

 

 

 

Τον θείο λόγο κήρυξε κατάλληλα ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος αναφέρθηκε στην εορτή των Αγίων Πάντων, σημειώνοντας ότι σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη όλων ανεξαιρέτως των αγίων, γνωστών και αγνώστων, όλων εκείνων που ευαρέστησαν τον Θεό, έχοντας προσωπική σχέση και κοινωνία μαζί Του, καταπολεμώντας τα ανθρώπινα πάθη με πολλούς αγώνες και δάκρυα μετανοίας και καρποφορώντας με αρετές, και σήμερα βρίσκονται στην αιώνια μακαριότητα της δόξης του Θεού.

Όπως τόνισε ο Σεβ. κ. Ανδρέας, οι τελευταίες αγιοκατατάξεις από τη Μητέρα Εκκλησία της Κων/πόλεως απέδειξαν ότι απλοί άνθρωποι, χωρίς ακαδημαϊκή δόξα, πτυχία και άλλα προσόντα ή υλικά μέσα, απέκτησαν τη σοφία του Θεού, και αντέστρεψαν την πυραμίδα που είναι ο κόσμος τούτος δομημένος και την κοινωνική ιεραρχία, αναβαίνοντας στην ουράνια πυραμίδα. Αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη υπέρβασης της πανδημίας του κορωνοϊού με την προσευχή και πάντοτε ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, ευχήθηκε πλούσια τη χάρη των αγίων Πάντων στην ζωή όλων και ιδιαίτερα στον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, που, όπως είπε, διακρίνει η απλότητα, η σεμνότητα και η τιμιότητα και τον οποίο ομόφωνα και παμψηφεί η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης εξέλεξε Μητροπολίτη και του παρέδωσε τη διαποίμανση της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύντης και Σητείας.

 

 

 

 

Προ της απολύσεως τον εορτάζοντα Σεβ. κ. Κύριλλο προσφώνησε εκ μέρους του Ιερού Κλήρου και τους ευσεβούς λαού ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, μεταφέροντας τις ευχές του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού της Ι. Μητροπόλεως σας, για μακροημέρευση και συνέχιση της θεοφιλούς και θεαρέστου ποιμαντορίας του φιλόθεο λαού των Επαρχιών της Ιεράπετρας και της Σητείας.

Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τους δύο συλλειτουργούντας Σεβ. Αρχιερείς, τον Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, οι οποίοι, όπως τόνισε, όδευσαν οδόν μακράν για συνιερουργήσουν και να συμπροσευχηθούν την ημέρα που ταπεινά άγει τα ονομαστήριά του, κατά τη μνήμη του Αγίου Κυρίλλου, Επισκόπου Γορτύνης του θαυματουργού, ενός Ιερομάρτυρος των πρώτων χριστιανικών αιώνων. Και οι δύο αν και δεν είναι πρεσβύτεροι ηλικιακά ανήκουν στην γεραρά Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης, λόγω της πολυετούς Αρχιερατικής εμπειρίας τους, και είναι πολύτιμες οι ευχές τους για άνωθεν ενίσχυση στον Αρχιερατικό βηματισμό του. Κάθε φορά που εορτάζει ο Επίσκοπος, εορτάζει και όλη η τοπική Εκκλησία. Σύμπας ο Κλήρος και ο λαός προσεύχεται να χαρίζει δύναμη, φώτιση, ταπεινότητα και όλα εκείνα τα χαρίσματα που πρέπει να διαθέτει ένας Επίσκοπος για να διακονεί αυτό τον ευλογημένο, ευσεβή, αγνό και ευγενή λαό. Επίσης, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ενθυμήθηκε ότι ο τότε Καθηγητής του στα πανεπιστημιακά έδρανα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και σήμερα Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, του ανήγγειλε την αιφνίδιο εκδημία του εκ των προκατόχων του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλοθέου, σημειώνοντας ότι ο Θεός ευδόκησε να είναι ένας από τους διαδόχους του στον ιστορικό Αρχιερατικό θρόνο της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Τέλος ευχαρίστησε από καρδιάς όλους ανεξαιρέτως τους προσερχόμενους και ιδιαιτέρως τους παριστάμενους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και τους Κληρικούς.

Ακολούθως εψάλη το πολυχρόνιον του εορτάζοντος Μητροπολίτου, ο οποίος διένειμε το αντίδωρο δεχόμενος παράλληλα τις ευχές του εκκλησιάσματος και ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του παρακείμενου «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

 

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Παν/τος Προηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος, ο Παν/τος Ηγούμενος της Ι. Μονής Καψά Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης, ο Πανοσιολ. Ιεροκήρυξ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμ. Νικηφόρος Κουνάλης, ο Παν/τος Αρχιμ. Φιλόθεος Πηγιάκης από την Ι. Μονή Αγκαράθου, ο Αιδεσιμολ. Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφημερίων της Ι. Μητροπόλεως Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης, οι Κληρικοί της Ι.Α.Κ. Αιδεσιμολ. Πρωτ. του Οικουμενικού Θρόνου Γεώργιος Λαδουκάκης, Γεώργιος Μαλλιωτάκης, Αρχιερ. Επίτροπος Η΄ περιφ. της Ι.Α.Κ., καθώς και ο Αιδ/τος Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Αρχιερ. Επίτροπος Β΄ περιφέρειας της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

 

 

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Ιεράπετρας και Σητείας κ.κ. Ευάγγελος Μπινιχάκης και Νικόλαος Μεραμβελλιωτάκης αντίστοιχα, οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ.κ. Εμμανουήλ Βρυγιωνάκης και Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Εμμ. Μακρυνάκης, ο Περιφ. Σύμβουλος κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμαν. Καζαμίας, συνοδευόμενος από τους Διοικητές των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Ιεράπετρας, ο Αν. Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου-Κ.Υ. Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Καλλιονάκης, η Πρόεδρος της «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» κ. Μαρία Σακαδάκη-Μπαχλιτζανάκη, ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικ. Χριστοφακάκης, εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας, ο πρώην Αστυν. Δ/ντής κ. Εμμαν. Πετάσης,ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου και Δ/ντής του ΚΕ.ΔΙ.ΛΑΣ. κ. Νικ. Παπαδάκης κ.α.

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων