04/11/2021 04/11/2021 Πανηγύρισε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021, εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός της πόλεως της Σητείας. Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον...
04 Νοεμβρίου, 2021 - 16:24
Τελευταία ενημέρωση: 04/11/2021 - 17:01

ΚΡΗΤΗ: Ανέγνωσε ειδική ευχή και ευλόγησε το νέο κρασί

Διαδώστε:
ΚΡΗΤΗ: Ανέγνωσε ειδική ευχή και ευλόγησε το νέο κρασί

Πανηγύρισε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021, εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός της πόλεως της Σητείας. Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος, κατά την ευλογημένη παράδοση της Κρήτης, όπου εορτάζει αυτή την ημέρα τον Άγιο Γεώργιο «Μεθυστή» και ευλογούνται τα νέα κρασιά, ανέγνωσε ειδική ευχή και ευλόγησε το νέο κρασί που προσέφεραν οι πιστοί.

Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη ζωή και τα φρικτά μαρτύρια που καρτερικά υπέστη για τη χριστιανική πίστη του και στην ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου από το τόπο του μαρτυρίου του, τη Νικομήδεια, στη Λύδδα της Παλαιστίνης, για τα εγκαίνια του πρώτου μεγαλοπρεπούς χριστιανικού ναού.

Όπως σημείωσε, ο πρώτος αυτός ναός που ανοικοδομήθηκε από τους χριστιανούς κατά την εποχή του αυτοκράτορος Μεγάλου Κωνσταντίνου επ᾿ ονόματι του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, δέχεται μέχρι σήμερα εκατοντάδες προσκυνητές των Αγίων Τόπων, που διέρχονται από τη Λύδδα κατευθυνόμενοι προς τα Ιεροσόλυμα, οι οποίοι προσκυνούν στον αναβλύζοντα μύρο τάφο του Αγίου Γεωργίου και λαμβάνουν την ευλογία του.

Η ζωή και το μαρτύριο του λαοφιλούς Αγίου Γεωργίου μάς διδάσκουν ότι στις μέρες μας περισσότερο από ποτέ έχομε ανάγκη από την ακράδαντη πίστη του, από το θάρρος και την υπομονή του. Και δίκαια ο ιερός υμνωδός τον ονομάζει νοερό αδάμαντα της καρτερίας. Όποιος έχει το χάρισμα της υπομονής, έχει και τη χάρη του Θεού στη ζωή και τα έργα του. Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά με την προστασία και τις πρεσβείες του αγίου προς τον Τριαδικό Θεό, για να απαλλάξει σύντομα την ανθρωπότητα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Σητείας Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος του Ιερού Προσκυνήματος Αγίων Κων/νου και Ελένης Σητείας Αιδεσ. Σκευοφύλακας Εμμανουήλ Αυγουστινάκης ο Εφημέριος και προϊστάμενος του πανηγυρίζοντος ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαος Αλεξάκης, ο Προϊστάμενος του Ι. Κ. Ναού Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας Αιδεσ/τος Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης, και ο Ιερολ. Διάκονος π. Τίτος Ματαλλιωτάκης, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος εκ του Ιερού Βήματος ο Συνταξιούχος Εφημέριος Αιδεσιμολ. Πρωτ. Γεώργιος Γουλιέλμος, και συμμετείχαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της πόλεως, τηρώντας τα θεσπισθέντα μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων