17/01/2024 17/01/2024 Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε χθες ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Αντωνίου στον φερώνυμο μεταβυζαντινό Ιερό Ναό της Ενορίας Μύρτου Ιεράπετρας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους, κήρυξε τον θείο λόγο και προέστη στη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Αντωνίου. Στη μεστή και...
17 Ιανουαρίου, 2024 - 13:44
Τελευταία ενημέρωση: 17/01/2024 - 13:20

Λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Αντωνίου στην Ιεράπετρα

Διαδώστε:
Λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Αντωνίου στην Ιεράπετρα

Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε χθες ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Αντωνίου στον φερώνυμο μεταβυζαντινό Ιερό Ναό της Ενορίας Μύρτου Ιεράπετρας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους, κήρυξε τον θείο λόγο και προέστη στη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Αντωνίου.

Στη μεστή και γλαφυρή ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και τον βίο του εορταζόμενου αγίου, όπως τον κατέγραψε ο Μέγας Αθανάσιος, Πατριάρχης Αλεξανδρείας, σημειώνοντας ότι ο άγιος Αντώνιος ήταν ο οργανωτής και θεμελιωτής του αναχωρητικού βίου, καθώς μέχρι τα μέσα του 3ου αι. μ.Χ. δεν υπήρξε οργανωμένος μοναχισμός, και ο δάσκαλος όλων των ασκητών, που βρήκαν κοντά του καταφύγιο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ασκητικά παλαίσματα και τις μεθοδείες του διαβόλου που αντιμετώπισε ο Μέγας και Καθηγητής της Ερήμου με την καλλιέργεια των αρετών του και κυρίως την αρετή της ταπείνωσης.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο στην ευλάβεια των προγόνων μας που ανήγειραν τον πανηγυρίζοντα ιστορικό μεταβυζαντινό ναό, στην τοιχοποιϊα του οποίου υπάρχουν δύο σχέδια καραβιών, και στη σημασία του ασκητικού φρονήματος του Μεγάλου Αντωνίου στην εποχή της μετανεωτερικότητας που ζούμε, υπογραμμίζοντας ότι δεν σώζει ο τόπος αλλά ο τρόπος ζωής μας. Και ο Σεβ. Μητροπολίτης κατέληξε ως εξής: «Ας παρακαλέσουμε όλοι τον άγιο Αντώνιο να πρεσβεύει στον Κύριό μας Ιησού Χριστό να παμένουμε ασφαλείς εντός τους σκάφους της Εκκλησίας που οδηγεί στο λιμάνι της Βασιλείας των Ουρανών».

Μετά την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος προσφώνησε κατάλληλα τον νέο Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλη με τους συνεργάτες του, τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μύρτου κ. Αλέκο Παντελάκη, τον πρ. Αντιπεριφερειάρχη και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ιεράπετρας κ. Ιω. Γουλιδάκη και τους παρισταμένους Προέδρους των όμορων Κοινοτήτων, στους οποίους ευχήθηκε καλύ δύναμη στα καθήκοντά τους.

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου Αντωνίου στους κεντρικούς δρόμους του χωριού, που κατέληξε στο προαύλιο του πανηγυρίζοντος ναού, όπου μαζί με τη διανομή του άρτου προσφέρθηκαν παραδοσιακά ξεροτήγανα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μύρτου.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβαν μέρος οι Αιδεσιμώτατοι Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, προϊστάμενος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσης και Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. περιφέρειας, Οικονόμος π. Ελευθέριος Δαργάκης, Εφημέριος Μύρτου, Ιερεύς Εμμανουήλ Μπιτσακάκης, Εφημέριος των Ενοριών Μύθων και Μουρνιών και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ εκκλησιάστηκαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης, ο Πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου κ. Νικόλαος Τζουμάκας, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Γιακουμάκης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχαήλ Μπαχλιτζανάκης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Μύρτου κ. Αλέκος Παντελάκης, Γδοχίων κ. Νικόλαος Σπυριδάκης, Μουρνιών κ. Εμμανουήλ Δαμασκηνάκης και Μύθων κ. Νικόλαος Σιγανός, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύρτου κ. Μιχαήλ Παπαγεωργίου, ενορίτες και άλλοι πιστοί της περιοχής.

 

     

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων