06/12/2023 06/12/2023 Με κατάνυξη τελέσθηκε χθες η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, στον φερώνυμο μεταβυζαντινό ναό της Κάτω Μεράς Ιεράπετρας, που αποτελεί παρεκκλήσιο της Ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος πόλεως Ιεράπετρας. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και...
06 Δεκεμβρίου, 2023 - 12:16
Τελευταία ενημέρωση: 06/12/2023 - 14:09

Μητροπολίτης Ιεραπύτνης: Ο Άγιος Νικόλαος υπήρξε η προσωποποίηση της χριστιανικής φιλανθρωπίας

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Ιεραπύτνης: Ο Άγιος Νικόλαος υπήρξε η προσωποποίηση της χριστιανικής φιλανθρωπίας

Με κατάνυξη τελέσθηκε χθες η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, στον φερώνυμο μεταβυζαντινό ναό της Κάτω Μεράς Ιεράπετρας, που αποτελεί παρεκκλήσιο της Ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος πόλεως Ιεράπετρας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος με λόγο μεστό και γλαφυρό αναφέρθηκε στον βίο, την πολιτεία και στις αρετές του θαυματουργού αγίου, τονίζοντας ότι σύμφωνα με την υμνολογία της εορτής ο λαοφιλής άγιος υπήρξε «κανόνας πίστεως», ο «ποιμήν ο καλός», η προσωποποίηση της χριστιανικής φιλανθρωπίας, ο ιατρός των νοσούντων, ο προστάτης των πτωχών, ορφανών και χηρών, ο τροφέας των πεινώντων, ο πλουτισμός των πενομένων, ο συνοδίτης των οδοιπόρων και των εν θαλάσση πλεόντων, η παραμυθία των θλιβομένων και ο θερμότατος προστάτης των αδικουμένων.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο γεγονός της κατατρόπωσης του Αρείου από τον άγιο στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο του 325 μ.Χ. στη Νίκαια και του ραπίσματος του στον αιρεσιάρχη για τις κακοδοξίες του, με συνέπεια να του αφαιρεθεί το Ωμοφόριο και να φυλακισθεί, όμως παρουσιάθηκε η ίδια η Παναγία και του ενεχείρισε.

Υπογράμμισε ακόμα ότι ο άγιος Νικόλαος είναι ο άγρυπνος προστάτης των Ναυτικών, των Λιμενικών, των ψαράδων και όλων των θαλασσινών και όσων ταξιδεύουν στη θάλασσα, οι οποίοι επικαλούνται το όνομα του αγίου Νικολάου σε κάθε τρικυμία, γι᾽ αυτό και οι προπάτορές μας ανήγειραν τον πανηγυρίζοντα ναό κατά την Ενετοκρατία, προς τιμήν του.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος προέτρεψε να παρακαλέσουμε τον Άγιο Νικόλαο και να πρεσβεύει στον Ι. Χριστό για να γαληνεύει τις θάλασσες και όλοι μας να αξιωθούμε να οδηγηθούμε στο εύδιο και γαλήνιο λιμάνι της Βασιλείας των Ουρανών.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβαν μέρος ο Αιδεσ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος του Ι. Ναού Παναγίας Ελεούσης και Αρχιερ. Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. Περιφέρειας, ο Αιδεσιμώτατος Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ιεράπετρας, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ τους ύμνους απέδωσε χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Αρώνη, Δ/ντή της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως.

Εκκλησιάστηκαν ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Ιωάννης Παπαδάκης με αντιπροσωπεία αξιωματικών του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας και πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της πόλεως.

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων