28/11/2023 28/11/2023 Η τέλεση ετήσιου μνημοσύνου για την ανάπαυση των ψυχών των νέων συνανθρώπων μας που έπεσαν θύματα τροχαίων δυστυχημάτων, τελέστηκε στην Ιεράπετρα με τον Μητροπολίτη κ. Κύριλλο να παροτρύνει όλοι μας να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν οδηγούμε ώστε να μειωθούν και εάν είναι δυνατόν να εξαλειφθούν τελείως τα τροχαία δυστυχήματα και τα θύματα της ασφάλτου Με...
28 Νοεμβρίου, 2023 - 11:14
Τελευταία ενημέρωση: 28/11/2023 - 11:18

Μνημόσυνο για τα θύματα της ασφάλτου στην Ιεράπετρα

Διαδώστε:
Μνημόσυνο για τα θύματα της ασφάλτου στην Ιεράπετρα

Η τέλεση ετήσιου μνημοσύνου για την ανάπαυση των ψυχών των νέων συνανθρώπων μας που έπεσαν θύματα τροχαίων δυστυχημάτων, τελέστηκε στην Ιεράπετρα με τον Μητροπολίτη κ. Κύριλλο να παροτρύνει όλοι μας να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν οδηγούμε ώστε να μειωθούν και εάν είναι δυνατόν να εξαλειφθούν τελείως τα τροχαία δυστυχήματα και τα θύματα της ασφάλτου

Με μεγάλη συμμετοχή πιστών, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, εορτή της μνήμης του Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε», πανηγύρισε ο φερώνυμος Ιερός Ναός που βρίσκεται κάτω από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.

Η πανήγυρη

Αφ’ εσπέρας τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και μίλησε επίκαιρα για τη ζωή και το έργο αναβάπτισης και επαναχριστιανισμού των Κρητών από τον Όσιο Νίκωνα τον «Μετανοείτε», αμέσως μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες το 961 μ.Χ. από τον Νικηφόρο Φωκά.

Ανήμερα της πανηγύρεως, Κυριακή 26 Νοεμβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα ναό.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας (ΙΓ΄Λουκά) και στον ορθό τρόπο αντιμετώπισης του πλούτου, ώστε να μην προσκολλούμαστε στα υλικά αγαθά, αλλά να κάνουμε καλή χρήση αυτών, όπως έκαναν οι άγιοι της Εκκλησίας μας. Όπως σημείωσε, ένας τέτοιος άγιος, οδοδείκτης σωστής πορείας, ήταν ο όσιος Νίκων, που γεννήθηκε τονυ 10ο μ.Χ. αιώνα στη σημερινή Αρμενία από πλούσιους γονείς, ο οποίος όμως απαρνήθηκε τα πλούστη και τις κοσμικές απολάυσεις και σε ηλικία μόλις 20 ετών εγκαταβίωσε στην Ιερά Μονή της Χρυσής Πέτρας. Το 961 μ.Χ. με προτροπή του αυτοκράτορος Νικηφόρου Φωκά ήρθε στην Κρήτη, όπου κατά την επτάχρονη παραμονή του έλαμψε ως «πολύφωτος ήλιος». Το γεγονός ότο σήμερα είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι στην Κρήτη οφείλειται μετά τον Απόστολο Τίτο, στη σπουδαία ιεραποστολική δράση του Οσίου Νίκωνος, ο οποίος με τον φλογερό ζήλο του «άπασαν την Κρήτην διελθών» επανακατήχησε στην αληθινή πίστη και αναβάπτισε τους Κρήτες, μετά από περίπου 140 χρόνια Αραβοκρατίας, ανοικοδόμησε πολλούς ναούς και ως άλλος Πρόδρομος κήρυξε τη μετάνοια,. Επίσης ευχήθηκε εγκάρδια όλοι, με τη χάρη και τις πρεσβείες του Οσίου Νίκωνος, να είμαστε ευθυγραμμισμένοι στην πορεία προς τη Βασιλεία των Ουρανών.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των μακαριστών Δημητρίου, Δημητρίου, Χρυσοβαλάντου, Γεωργίου, Γεωργίου, Αντωνίου και Ευαγγέλου, οι οποίοι απεβίωσαν νέοι σε ηλικία «συνεπεία τροχαίων δυστυχημάτων».

Χειροθεσία Εκκλησιάρχη και δύο Αναγνωστών

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος προχείρισε σε Εκκλησιάρχη τον κ. Αριστείδη Κονταράκη και Αναγνώστες τους κ. Γεώργιο Βουβάκη και κ. Στέφανο Κατρινάκη. Όπως σημείωσε ο Σεβ. αμέσως μετά τη χειροθεσία, ο κ. Αρ. Κονταράκης διακονεί καθημερινά επί πολλές δεκαετίες, με υποδειγματικό ζήλο και προθυμία, στην επιτέλεση των Ιερών Ακολουθιών που τελούνται στον πανηγυρίζοντα ναό, και από σήμερα επίσημα η Τοπική Εκκλησία του αναθέτει τα χρέη του Εκκλησιάρχη, του ευχήθηκε δε έως τα βαθιά γεράματά του να διακονεί την Εκκλησία και να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του ως Εκκλησιάρχης, κυρίως στο Ιερό Βήμα ως πολύτιμος συνεργάτης και βοηθός των Ιερέων στην επιτέλεση της θείας λατρείας. Επίσης τόνισε ότι οι δύο νέοι Αναγνώστες διακονούν στο Ιερό Αναλόγιο καθημερινά και η χειροθεσία τους είναι επισφράγιση της αφοσίωσης και της διακονίας τους στην Ενορία του Ι. Κ. Ναού Αγ. Φωτεινής, τους συνεχάρη και τους ευχήθηκε να είναι άξιοι και να αποτελούν παραδείγματα εκκλησιαστικής διακονίας.

Τέλος ο κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τους παριστάμενους αξιωματικούς των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Ιεράπετρας, οι οποίοι αγκάλιασαν την ιδέα πριν λίγα χρόνια να καθιερωθεί η τέλεση ετήσιου μνημοσύνου για την ανάπαυση των ψυχών των νέων συνανθρώπων μας που έπεσαν θύματα τροχαίων δυστυχημάτων, και παρότρυνε όλοι μας να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν οδηγούμε ώστε να μειωθούν και εάν είναι δυνατόν να εξαλειφθούν τελείως τα τροχαία δυστυχήματα και τα θύματα της ασφάλτου.

Στην Αρχιερατική Θ. Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος της Ενορίας Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, ο συνταξιούχος Εφημέριος Αιδεσ. Πρωτ. Μιχαήλ Ξυδιανός, ο Αιδεσ. Ιερεύς Γεώργιος Λογκάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Παρέστη πλήθος πιστών, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Ιεράπετρας, ο επικεφαλής της ομάδας Τροχαίας Υπαστυνόμος Α΄ κ. Νικόλαος Τζουμάκας και ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας κ. Νεκτάριος Φονιμάκης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων