14/07/2019 14/07/2019 Σύμφωνα με την καθιερωμένη εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκαν το Σάββατο 13 Ιουλίου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στη θέση «Χορδάκια» της Ενορίας Μακρύ Γιαλού του Δήμου Ιεράπετρας. Ο Σεβ. κ. Κύριλλος, που επρόκειτο να τοποθετηθούν στο εσωτερικό της Αγίας Τραπέζης, χοροστάτησε στην ακολουθία...
14 Ιουλίου, 2019 - 10:19
Τελευταία ενημέρωση: 14/07/2019 - 9:35

Ναό του Αγ. Γεωργίου εγκαινίασε ο Μητρ. Ιεραπύτνης

Διαδώστε:
Ναό του Αγ. Γεωργίου εγκαινίασε ο Μητρ. Ιεραπύτνης

Σύμφωνα με την καθιερωμένη εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκαν το Σάββατο 13 Ιουλίου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στη θέση «Χορδάκια» της Ενορίας Μακρύ Γιαλού του Δήμου Ιεράπετρας.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος, που επρόκειτο να τοποθετηθούν στο εσωτερικό της Αγίας Τραπέζης, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και ακολούθως τέλεσε την ακολουθία των Ιερών Εγκαινίων και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων και των οσιομαρτύρων των εν τη Μονή του Αγίου Σάββα και εν Σινά και Ραϊθώ αναραιθέντων λιτανεύθηκαν εν πομπή πέριξ του Ιερού Ναού τρεις φορές. Μετά την είσοδο στον ναό τα ιερά λείψανα τοποθετήθηκαν κατά την τάξη στο φυτό της Αγίας Τραπέζηςφθηκαν με κηρομαστίχη. Ακολούθησε η πλύση της Αγίας Τράπεζας, η χρίση της με Άγιο Μύρο και κατόπιν στις τέσσερις γωνίες της Αγίας Τράπεζας με κηρομαστίχη επικολλήθηκαν μικρά υφάσματα που εικονίζουν τους τέσσερις Ευαγγελιστές. Στη συνέχεια καλύφθηκε η Αγία Τράπεζα και ενδύθηκε με καινούργια καλύμματα. Ακολούθως ο Σεβ. κ. Κύριλλος έλαβε τον κάλαμο με τον σπόγγο εμβαπτισμένο στο Άγιο Μύρο και στην κηρομαστίχη, με το οποίο έχρισε τους τοίχους του ναού σχηματίζοντας το μονόγραμμα του Ι. Χριστού, και στη συνέχεια εισήλθε στο Ιερό Βήμα, όπου άναψε την κανδήλα και τα κεριά της Αγίας Τραπέζης. Ακολούθησε η πρώτη Θεία Λειτουργία στην εγκαινιασθείσα Αγία Τράπεζα.

Πριν την απόλυση, ο Εφημέριος της Ενορίας Μακρύ Γιαλού Πρωτ. Γεώργιος Χατζάκης προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά για την πεφωτισμένη καθοδήγησή του έως την ημέρα των Ιερών Εγκαινίων, σημειώνοντας ότι οι εργασίες ανοικοδόμησης του εγκαινιασθέντος αποπερατώθηκαν χάρη στη βοήθεια του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Θαυματουργού. Επίσης ευχαρίστησε τους δωρητές του οικοπέδου οικογένεια Ιωάννου και Στεφανούλας Μανουσάκη και τους πρωτεργάτες της ανοικοδόμησης Ιωάννη Ατζαράκη και Γεώργιο Τσαμαπανάκη καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην ανέγερση του ναού.

Εκ μέρους τω κτητόρων του ναού μίλησε ο κ. Ιωάννης Ατζαράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνάντησαν και στις κοπιώδεις προσπάθειες των πρωτεργατών της ανοικοδόμησης του εγκαταλελειμμένου και ερειπωμένου Ναού του Αγίου Γεωργίου .

Στη συνέχεια ο Σεβ. κ. Κύριλλος συνεχάρη τους κτήτορες του ναού, οι οποίοι, όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, σε συνεργασία με τον Εφημέριο της Ενορίας π. Γεώργιο Χατζάκη και την Ιερά Μητρόπολη, κατάφεραν να φέρουν σε πέρας την ολοκλήρωσης του λιθόκτιστου Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο σημείο που υπήρχε ο παλαιός ναός, και θα αποτελεί ξανά το ιερό Θυσιαστήριο όπου θα τελείται η αναίμακτος θυσία και θα αγιάζονται οι πιστοί. Όπως επίσης τόνισε ο Σεβασμιώτατος, χρειάσθηκαν περίπου δεκαπέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο και να φθάσουμε σήμερα σε αυτή την εύσημο ημέρα των Ιερών Εγκαινίων, και τέλος ευχαρίστησε τους κτήτορες και όλους όσοι κοπίασαν για την ανοικοδόμηση αλλά και την ετοιμασία των Εγκαινίων, οι οποίοι προσέφεραν από το περίσσευμα της καρδίας τους στον «φίλο», όπως τον χαρακτήρισε, Άγιο Γεώργιο.

Στην τελετή των Ιερών Εγκαινίων και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που ακολούθησε έλαβαν μέρος πλειάδα Εφημερίων της περιοχής, μεταξύ των οποίων ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Καψά Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης, ο Εφημέριος Ενορίας Αγίου Ιωάννου Ανωγείων πρωτ. Ανδρέας Δραμουντάνης, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι Ε/ και Στ΄ Αρχιερατικής Περιφερείας Πρωτ. Αντώνιος Τσαγκαράκης και Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης και ο Εφημέριος Κουτσουρά Οικονόμος Κωνσταντίνος Κεντριστάκης, ενώ παρέστησαν πολλοί κάτοικοι της περιοχής, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων