22/08/2019 22/08/2019 Το βράδυ της Τετάρτης 21 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε η τελετή για την επίσημη ονοματοδοσία της πλατείας στην περιοχή «Τζιβέρι», που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Ιεράπετρας, σε πλατεία Μικρασιατών. Τον καθιερωμένο Αγιασμό τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Ιερό Κλήρο της πόλεως, και παρέστησαν οι εκπρόσωποι των...
22 Αυγούστου, 2019 - 11:55

Ο Αγιασμός της πλατείας Μικρασιατών στην Ιεράπετρα

Διαδώστε:
Ο Αγιασμός της πλατείας Μικρασιατών στην Ιεράπετρα

Το βράδυ της Τετάρτης 21 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε η τελετή για την επίσημη ονοματοδοσία της πλατείας στην περιοχή «Τζιβέρι», που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Ιεράπετρας, σε πλατεία Μικρασιατών. Τον καθιερωμένο Αγιασμό τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Ιερό Κλήρο της πόλεως, και παρέστησαν οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πλήθους κόσμου.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη και την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών της πόλης κ. Ευτυχία Μαρινάκη για την ονοματοδοσία της πλατείας σε πλατεία Μικρασιατών. Όπως σημείωσε «κάθε φορά που θυμόμαστε τους Μικρασιάτες προγόνους μας, ρίχνουμε λάδι στο κανδήλι της μνήμης και της ιστορίας μας. Οι Μικρασιάτες που εγκαταστάθηκαν σε αυτή την περιοχή μεγαλούργησαν διατηρώντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του Μικρασιατικού ελληνισμού έχοντας την προστασία της Παναγίας της Ελεούσας, της Ρεϊσδεριανής, την οποία μετέφεραν ως πολύτιμο θησαυρό από τις αλησμόνητες πατρίδες. Τέλος ευχήθηκε εγκάρδια να αντλούμε δύναμη, κουράγιο και παρηγοριά από τους προγόνους μας και η πλατεία να είναι τόπος συνάντησης και συναναστροφής των όλων των Ιεραπετριτών.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο και την Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών κ. Μαρινάκη για την αγαστή συνεργασία και αναφέρθηκε στη μεγάλο πολιτισμό που ανέπτυξαν στη ιερή γη της Ιωνίας οι Μικρασιάτες πρόγονοί μας, καθιστώντας τη Σμύρνη σε εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Μεσογείου. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Καλαντζάκης στην πλατεία αυτή, πρώτο σημείο εγκατάστασης των Μικρασιατών στην Ιεράπετρα, θα ακολουθήσει η τοποθέτηση μαρμάρινου μνημείου, ενώ ευχήθηκε να συνεχιστεί η μεταλαμπάδευση της μνήμης και των παραδόσεων των προγόνων μας στις επόμενες γενιές.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας κ. Ευτυχία Μαρινάκη ευχαρίστησε τους προλαλήσαντες, τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο και τον Δήμαρχο κ. Καλαντζάκη, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας για την ομόφωνη απόφαση ονοματοδοσίας της πλατείας στο Τζιβέρι, όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες από τις περιοχές Μάκρη και Λιβίσι.

χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, ο οποίος σημείωσε ότι είναι άξια επαίνου η αφιέρωση της πλατείας στους Μικρασιάτες προγόνους μας.

 

Μετά την τελετή του αγιασμού οι χορωδίες του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ι. Μητροπ. Ναού Αγίου Γεωργίου και Δ/ντή της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ιωάννου Αρώνη, και των «Μικρασιατών του Μεγάλου Κάστρου», που διηύθυνε ο Πρωτοψάτης του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίου Τίτου και Καθηγητής Βυζ. Μουσικής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης κ. Ανδρέας Γιακουμάκης, ταξίδεψαν το κοινό στις αλησμόνητες πατρίδες με παραδοσιακά Μικρασιάτικα τραγούδια με τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων