27/12/2022 27/12/2022 Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Δεκεμβρίου 2022 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της μνήμης του Αγίου ενδόξου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου στον φερώνυμο Ενοριακό Ναό Συκιάς Σητείας. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο  Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο...
27 Δεκεμβρίου, 2022 - 15:30
Τελευταία ενημέρωση: 27/12/2022 - 14:51

O Αρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Στεφάνου στην Ενορία Συκιάς Σητείας

Διαδώστε:
O Αρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Στεφάνου στην Ενορία Συκιάς Σητείας

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Δεκεμβρίου 2022 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της μνήμης του Αγίου ενδόξου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου στον φερώνυμο Ενοριακό Ναό Συκιάς Σητείας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο  Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στη μεστή και γλαφυρή ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο συναξάρι του Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, σημειώνοντας ότι είναι ο πρώτος από τους επτά διακόνους, που εκλέχτηκαν από την πρώτη Χριστιανική Κοινότητα των Ιεροσολύμων και τους χειροτόνησαν οι Απόστολοι με σκοπό να επιβλέπουν τη διαχείριση των τροφίμων και των χρημάτων των χριστιανικών κοινοτήτων. Ήταν «άνδρας πλήρης πίστεως και Πνεύματος Αγίου», είχε πολλά χαρίσματα και είχε αφιερώσει τη ζωή του στο κήρυγμα του Ευαγγελίου και στη φιλανθρωπική δράση.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Άγιος Στέφανος συνδιαλεγόταν με τους Ιουδαίους, αποδεικνύοντας από τις Γραφές ότι ο Ιησούς ο Ναζωραίος είναι ο Χριστός. Αυτό δεν το άντεξαν οι άρχοντες των Ιουδαίων, και από οργή και φθόνο τον έσυραν  βίαια στο Συνέδριο. Εκεί ο Άγιος Στέφανος είδε θεία αποκάλυψη, τον Σωτήρα Χριστό καθήμενο εκ δεξιών του Θεού Πατρός, και το όραμα αυτό το φανέρωσε στους Ιουδαίους που τον άκουγαν. Τότε αυτοί διέρρηξαν τα ιμάτιά τους και τον έσυραν εκτός της πόλεως στην κοιλάδα της Γεθσημανής, πλησίον του Θεομητορικού μνήματος, και τον λιθοβόλησαν ενώ αυτός προσευχόταν με τα λόγια «Κύριε μη στήσεις αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην».

Τέλος υπογράμμισε ότι κατά το μαρτύριό του ο άγιος ακολούθησε το παράδειγμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού που πάνω στο Σταυρό συγχώρεσε τους σταυρωτές του, και αποτελεί υπόδειγμα δύναμης πίστης, αγάπης και συγχωρητικότητας, ακόμα και προς σε εκείνους που ήθελαν να του αφαιρέσουν την ίδια του τη ζωή, ευχήθηκε δε σε όλους να έχουν τη βοήθεια, τη χάρη και τις πρεσβείες του προς τον «δια την ημετέραν σωτηρίαν» κατά σάρκα Γεννηθέντα Κύριό μας Ι. Χριστό.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ε΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας και Εφημέριος της Ενορίας Λιθινών Αιδεσ/τος Πρωτ. Αντώνιος Τσαγκαράκης, οι Συνταξιούχοι Ιερείς Αιδεσ/τος Σκευοφ. π. Γεώργιος Τσικαλάκης και Μιχαήλ Συντυχάκης, ο Εφημέριος του πανηγυρίζοντος Ενοριακού Ναού, π. Ιωάννης Δανδουλάκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Χανδρά π. Γεώργιος Μονιός και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκκλησιάστηκαν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Στέφανος Κοντογιαννάκης, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Παπαγιαννάδων κ. Θεόδωρος Πετρουλάκης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκιάς κ. Μαρία Πετρουλάκη καί πολλοί ενορίτες και άλλοι ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων