14/06/2023 14/06/2023 Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης 13 Ιουνίου 2023 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου Επισκόπου Γορτύνης, κατά την οποία άγει τα σεπτά ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Στην ακολουθία χοροστάτησε και ευλόγησε...
14 Ιουνίου, 2023 - 15:09
Τελευταία ενημέρωση: 14/06/2023 - 15:12

Ο Eσπερινός των ονομαστηρίων του Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου

Διαδώστε:
Ο Eσπερινός των ονομαστηρίων του Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης 13 Ιουνίου 2023 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου Επισκόπου Γορτύνης, κατά την οποία άγει τα σεπτά ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Στην ακολουθία χοροστάτησε και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους ο εορτάζων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι εκ του Ιερού Βήματος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.

Στο τέλος του Αρχιερατικού Εσπερινού ο  Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος προσφώνησε εκ μέρους των παρισταμένων Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων τον εορτάζοντα  Μητροπολίτη.

Όπως υπογράμμισε, «συναχθήκαμε στον περικαλλή αυτό ναό, που ανήγειρε ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Φιλόθεος ο Β΄ (Βουζουνεράκης), για να εκφράσουμε την αγάπη και τις ευχές μας στον Σεπτό Ποιμανάρχη σας. Και η συνάθροιση ιερού κλήρου και ευσεβούς λαού γίνεται στον ιερό ναό, όπου είναι ο τόπος σύναξης των πιστών και ο χώρος όπου συντελείται τα μυστήριο της σωτηρίας μας, συμμετέχοντας στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και πορευόμενοι από το «κατ’ είκόνα» στο «καθ’ ομοίωσιν».

Επίσης σημείωσε «η εορτή του Επισκόπου είναι εορτή όλης της τοπική Εκκλησίας, καθώς αυτός είναι «εις τόπον και τύπον Χριστού», γι’ αυτό οφείλουμε, σε καιρούς πονηρούς και πειρασμικούς που ζούμε, να είμαστε συντεταγμένοι υπό το Ωμοφόριο του Επισκόπου, ο οποίος μέσα από την Αρχιερατική μέριμνα και αγωνία οδηγεί το ποίμνιό του στο λιμάνι της σωτηρίας».

Ακόμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος εξέφρασε την αδελφική αγάπη, τις προσευχές και την φιλαδελφία του ιδίου και του Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, επισημαίνοντας ότι προσήλθαν από την Εσπερία Κρήτη ως δείγμα της ενότητας της Εκκλησίας Κρήτης, και ευχήθηκε στον εορτάζοντα Μητροπολίτη ο άγιος Κύριλλος να πρεσβεύει στον Αρχιποίμενα Κύριό μας Ιησού Χριστό να τον ενδυναμώνει, να τον φωτίζει και να του χαρίζει ελπίδα και χαρά για να συνεχίσει να λιτανεύει το εκκλησιαστικό ήθος, την αγάπη, την ταπείνωση, την καρτερικότητα, τη φιλανθρωπία, την προσευχή και τη φιλοκαλία στην αρχιερατική διακονία του.

Στη συνέχεια αντιφώνησε ο εορτάζων Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον προσφωνήσαντα  Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο καθώς και τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμσκηνό που «όδευσαν οδόν μακράν» και υπεβλήθηκαν σε κόπο για να συμμετάσχουν στην εορτή της τοπικής Εκκλησίας, και τόνισε ότι τους αισθάνεται Αδελφούς, λόγω της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, που όλους μας ενώνει και «όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας», και τους κάλεσε να προσεύχονται για την ελαχιστότητά του την αρχιερατική διακονία του και τον ευσεβή και φιλογενή λαό που του χάρισε ο ο Θεός να ποιμαίνει.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τους Κληρικούς που συμμετείχαν στην Ακολουθία του Εσπερινού, τους παριστάμενους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, τους δύο χορούς των καλλικέλαδων Ιεροψαλτών κ. Ιωάννη Αρώνη, Δ/ντή της Σχολής Βυζ/νής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, και τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη, Υπεύθυνο Καθηγητή της Σχολής στην περιοχή της Σητείας, με τους συνεργάτες τους, που απέδωσαν μεγαλόπρεπα και ηδύμολπα τους ύμνους της εορτής και όλο το εκκλησίασμα για την προσευχητική παρουσία του, ευχήθηκε δε ο Άγιος Κύριλλος ο Επίσκοπος Γορτύνης και Πρόεδρος της Εκκλησίας Κρήτης, Ιερομάρτυς των πρώτων χριστιανικών αιώνων, να πρεσβεύει στον Τριαδικό Θεό για να χαρίζει σε όλους σωματική και πνευματική υγεία και δύναμη.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κων/νος Χατζηδάκης, Εφημέριος της Ενορίας Λατσίδας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Κωνσταντίνος Πετρογιάννης, Εφημέριος Ενορίας Αγίου Νικολάου Νέας Αλικαρνασσού και Γραμματεύς της Ι.Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Γεώργιος Λαμπράκης, Εφημέριος της Ενορίας Αγίας Ζώνης Δαφνών της Ι.Α.Κ., ο Αιδεσιμολ. Ιερεύς Εμμανουήλ Πνευματικάκης, Εφημέριος Ενορίας Αρχοντικού της Ι. Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, και πλειάδα Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως, και παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πανοσιολ. Αρχιγραμματεύς της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Αρχιμ. Νήφων Βασιλάκης, ενώ ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης εκτελούσε χρέη τελετάρχη. Μετά την Απόλυση ο εορτάζων Σεβ. κ. Κύριλλος διένειμε τον άρτο και δέχθηκε τις ευχές όλων για τα σεπτά ονομαστήριά του. Ακολούθησε κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα στην αίθουσα του «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Μητροπόλεως.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιεράπετρας κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη και κ. Κων/νος Αστροπεκάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, ο δημοτ. σύμβουλος κ. Αργ. Πανταζής, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Σητείας κ. Μαρία Δαρατσιανού, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας κ. Νεκτ. Φρονιμάκης, ο υπεύθυνος Τμήματος Τροχαίας Ιεράπετρας κ. Νικ. Τζουμάκας και πολλοί πιστοί από όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων