03/04/2023 03/04/2023 Με κατάνυξη και μεγάλη συμμετοχή πιστών τελέσθηκε το βράδυ της Ε´ Κυριακής των Νηστειών, 2 Απριλίου 2023, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας της Ελεούσας πόλεως Ιεράπετρας η τελευταία ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, που τέλεσε ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Φανερωμένης...
03 Απριλίου, 2023 - 21:58
Τελευταία ενημέρωση: 03/04/2023 - 22:13

Ο Κατανυκτικός Εσπερινός και η ομιλία για την Οσία Μαρία την Αιγυπτία στην Παναγία Ελεούσα Ιεράπετρας

Διαδώστε:
Ο Κατανυκτικός Εσπερινός και η ομιλία για την Οσία Μαρία την Αιγυπτία στην Παναγία Ελεούσα Ιεράπετρας

Με κατάνυξη και μεγάλη συμμετοχή πιστών τελέσθηκε το βράδυ της Ε´ Κυριακής των Νηστειών, 2 Απριλίου 2023, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας της Ελεούσας πόλεως Ιεράπετρας η τελευταία ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, που τέλεσε ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Φανερωμένης Αρχιμανδρίτης Παΐσιος Δερμιτζάκης, τέθηκαν σε προσκύνηση Ιερά Λείψανα της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Παντελεήμονος  και άλλων αγίων από την Ιερά Μονή Τοπλού, τα οποία κόμισε ο Πανοσιολογιώτατος Ηγούμενος της Μονής και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σκαρβέλης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος προλόγισε κατάλληλα το θέμα της ομιλίας «Η ανταπόκριση της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας στο Θείο κάλεσμα».

Επίσης καλοσώρισε τον παριστάμενο Μέγα Πρωτοσύγκελλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Πανοσιολ. Αρχιμ. Θεόδωρο Μεϊμάρη, τακτικό καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλ/κής Ακαδημίας Ηρακλείου, σημειώνοντας ότι έλκει την καταγωγή του από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας, απ’ όπου οι Μικρασιάτες πρόγονοί μας μετέφεραν ως ιερό κειμήλιο και πηγή προστασίας την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ρεϊσδεριανής που φυλάσσεται στο Ι. Ναό της Παναγίας της Ελεούσας.

Ο ομιλητής, Οσιολ. Ιερομόναχος π. Τίτος Ματαλλιωτάκης, αφού αναφέρθηκε στον βίο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, όπως τον συνέγραψε ο Άγιος Σωφρόνιος, Πατριάρχης Ιεροσολύμων, τόνισε ότι «η Ε´ Κυριακή των Νηστειών συνιστά την απαρχή της τελευταίας εβδομάδας της Μ. Σαρακοστής, που η Εκκλησία μας μάς κτυπά για ύστατη φορά το «καμπανάκι» της σωτηρίας μας. Μας καλεί, έστω και τώρα, έστω και την τελευταία στιγμή, να μετανοήσουμε, σύμφωνα με το συναξάρι της ημέρας που αναφέρει: «προς διέγερσιν των ραθύμων και αμαρτωλών εις μετάνοιαν, εχόντων υπόδειγμα την εορταζομένην αγίαν».

Όσον αφορά το ταξίδι της αγίας από την Αίγυπτο στα Ιεροσόλυμα ο ομιλητής επεσήμανε την «εφευρετικότητα της αγάπης του Θεού», το παράξοδο γεγονός ότι «ο Θεός κλείνει την είσοδο του ναού μόνο στη Οσία Μαρία, διότι ερχόταν στο ναό, χωρίς τη διάθεση μετάνοιας και αλλαγής για τη ζωή της», και στο γεγονός ότι «ο Θεός θέλησε να πάρει την οσία Μαρία από τον κόσμο αυτό, όταν εκείνη ολοκλήρωσε και τελειοποίησε τη μετάνοιά της…μετά από  47 χρόνια ασκητικής ζωής».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Μόλις κοινώνησε, κοιμήθηκε κι η ψυχή της φτερούγισε στα χέρια του Δημιουργού της. Αυτό βεβαίως σημαίνει, μεταξύ των άλλων, ότι ποτέ ο άνθρωπος δεν μπορεί να τελειοποιηθεί, να θεωθεί κατά πιο θεολογική ορολογία, αν δεν συμμετάσχει στη δραστική χάρη των μυστηρίων της Εκκλησίας και μάλιστα της θείας Ευχαριστίας. Με άλλα λόγια η ολοκλήρωση του ανθρώπου δεν είναι θέμα αυτοδυναμίας του, αλλά συνεργασίας του με την παντοδύναμη χάρη του Θεού».

Στη συνέχεια ο π. Τίτος μέσα από κείμενα Πατέρων αλλά και σύγχρονων κληρικών θεολόγων, κατέδειξε την αναγκαιότητα της μετάνοιας σημειώνοντας ότι είναι μονόδρομος να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της όσιας Μαρίας Αιγυπτίας, που μας φανερώνει ότι «στην πορεία προς την συνάντηση με τον Αναστημένο Χριστό, τα πάθη δεν εξαφανίζονται αλλά μεταμορφώνονται». Και κατάληξε με την προτροπή «ας εμπνευσθούμε …και ας κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά προς τη θέα της αγάπης Του που θα φανερωθεί κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, στα τελευταία βήματα προς τον Γολγοθά, με την τελική νίκη της Σταυρωμένης Αγάπης και της Αναστάσεως».

Στη συνέχεια ο Πανοσιολ.  Μέγας Πρωτοσύγκελλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμ. Θεόδωρος Μεϊμάρης εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του που παραβρέθηκε στον τελευταίο Κατανυκτικό Εσπερινό και ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβ. Ποιμενάρη για το θερμό καλωσόρισμά του, αλλά και για την κανονική του άδεια να βρίσκεται για δεύτερη φορά στην πόλη της Ιεράπετρας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Μ. Πρωτοσυγκελλία, και μετέφερε τον αδελφικό ασπασμό και τις Πατριαρχικές ευχές της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, υπογραμμίζοντας ότι στα 32 χρόνια της λαμπράς και ευκλεούς Πατριαρχίας του έχει επισκεφθεί οκτώ φορές την Κρήτη και το έτος 1992 την ιστορική Ι. Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, μια ιστορική Επαρχία που ποίμαναν σπουδαίοι Αρχιερείς με ιδιαίτερο σύνδεσμο και οντολογική και υπαρχιακή σχέση με το Οικ. Πατριαρχείο, όπως ήταν οι αοίδιμοι Μητροπολίτες Φιλόθεος Β΄ Βουζουνεράκης και Ευγένιος Πολίτης.

Επίσης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Σεβ. κ. Κυρίλλου στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμ. Πατριαρχείου κατά την παρούσα περίοδο, ως τακτικού Μέλους, αποτελώντας για δεύτερη φορά Συνοδικό Πάρεδρο και ενισχύοντας εκ του σύνεγγυς τα συνοδικά σέκρετα του Ιερού Βουλευτηρίου. Επιπλέον ζήτησε τις προσευχές όλων για την Εσταυρωμένη Μητέρα Εκκλησία, τονίζοντας ότι «ο Σταυρός είναι το γνώρισμα της Εκκλησίας Κων/πόλεως κατά το αείμνηστο Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μελέτιο Χατζή, γι’ αυτό στο μαρτυρικό αλλά αειλαμπές Φανάρι τη Μεγάλη Παρασκευή δεν αποκαθηλώνεται ο Εσταυρωμένος Χριστός».

Ακόμα παρότρυνε όλους να προσέλθουν ως προσκυνητές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα προσκυνήματά του, και την Αγιά Σοφιά, η οποία «παρότι μετετράπη σε τέμενος δεν παύει να ακτινοβολεί τα σωτήρια νάματα της Χριστιανοσύνης», ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον ομιλητή της βραδιάς, με το οποίο συνδέονται πνευματικά από την κοινή φοίτησή τους στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλ/κή Ακαδημία και στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος συνεχάρη τον ομιλητή π. Τίτο Ματαλλιωτάκη, Αδελφό της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης, για τον μεστό και θεολογικό λόγο του, και ζήτησε από τον Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλο να διαβιβάσει στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τις υιικές ευχές, την αγάπη και τον σεβασμό του ιερού κλήρου, των αρχόντων και του λαού, αλλά και το κοινό αίτημα όλων ο Πατριάρχης του Γένους μας να επισκεφθεί το Λασίθι. Τέλος ευχήθηκε όλοι να διέλθουμε με κατάνυξη τα σεπτά Πάθη του Κυρίου και να αξιωθούμε να εορτάσουμε με ευφροσύνη την λαμπροφόρο Ανάσταση Του.

Στη λατρευτική αυτή σύναξη συμμετείχαν εκτός από τoν Μέγα Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Θεόδωρο Μεϊμάρη και τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη, ο Πανοσιολ. Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Αρχιμ. Νήφων Βασιλάκης, ο Ιερός Κλήρος της περιοχής Ιεράπετρας, οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και κ. Κων/νος Αστροπεκάκης και πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της πόλεως.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων