12/08/2022 12/08/2022 Με τη συμμετοχή πολλών προσκυνητών και σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέσθηκε στο κατάγραφο Καθολικό της ιστορικής πάλαι ποτέ διαλάμψασας Ιεράς Μονής Παναγίας Βρυωμένου Μεσελέρων Ιεράπετρας η ακολουθία του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Xοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, το...
12 Αυγούστου, 2022 - 12:17
Τελευταία ενημέρωση: 12/08/2022 - 13:18

Ο Μέγας Παρακλητικός Κανόνας στην Ιερά Μονή Παναγίας Βρυωμένου Μεσελέρων Ιεράπετρας

Διαδώστε:
Ο Μέγας Παρακλητικός Κανόνας στην Ιερά Μονή Παναγίας Βρυωμένου Μεσελέρων Ιεράπετρας

Με τη συμμετοχή πολλών προσκυνητών και σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέσθηκε στο κατάγραφο Καθολικό της ιστορικής πάλαι ποτέ διαλάμψασας Ιεράς Μονής Παναγίας Βρυωμένου Μεσελέρων Ιεράπετρας η ακολουθία του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Xοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, το απόγευμα της Πέμπτης 11 Αυγούστου 2022.

Μετά την ευλόγηση των άρτων και πριν την Απόλυση, στο προαύλιο της παλαίφατης Μονής, ο Σεβ. μίλησε στο εκκλησίασμα για την ιδιαίτερη σχέση, την αγάπη, την ευλάβεια και την τιμή, που αποδίδει ο ευσεβής λαός μας από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια προς την Θεοτόκο, την «μετά Θεόν Θεό, την έχουσα τα δευτερεία της αγίας Τριάδος», κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.

Επίσης αναφέρθηκε στις αρετές της Θεοτόκου, τονίζοντας ότι ήταν η ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ, εκτός από την υποδειγματική ταπείνωσή της σε όλη την επίγεια πορεία της, την χαρακτήριζε η αγνότητα και η καθαρότητα, καθώς ήταν «καθαρωτέρα λαμπηδόνων ηλιακών», αλλά και επέδειξε υπακοή στο θέλημα του Θεού διακονώντας ολοπρόθυμα το σχέδιο της θείας οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους και δεχόμενη στα σπλάχνα Της ολόκληρη τη θεότητα, για να κυοφορήσει τον Θεάνθρωπο Χριστό.

Όπως τόνισε, είμαστε υπόχρεοι σ᾽ Αυτήν, προς την οποία προστρέχουμε όλον τον χρόνο, όπως τα παιδιά στην μάνα τους, ιδιαιτέρως όμως την κατανυκτική αυτή περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, του «Πάσχα του καλοκαιριού» κάθε βράδυ, κατά την οποία εντείνονται οι προσευχές μας με τις Ιερές Παρακλήσεις στους ναούς μας μπροστά στις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας μας.

Ας παρακαλέσουμε μέσα από την ψυχή μας την Υπεραγία Θεοτόκο, που μετά την ένδοξη Κοίμηση και την θαυμαστή μετάστασή της στους ουρανούς δεν εγκατέλειψε τον κόσμο, αλλά παραμένει το καταφύγιο, η ελπίδα και το στήριγμα των πιστών, να εισακούει και να μεταφέρει στον Υιό και Θεό Της τα προς σωτηρίαν αιτήματά μας και να σκεπάζει με το ιερό μαφόριό της όλους με τις οικογένειές τους, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Αιδεσ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. Περιφέρειας, ο Αιδεσ. Οικονόμος π. Γεώργιος Μανθαιάκης, Εφημέριος Ενορίας Μεσελέρων και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ έψαλε χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη.

Εκκλησιάστηκαν οι διαμένοντες στη Μονή κατά την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, μεταξύ των οποίων ήταν οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Κων/νος Αστροπεκάκης και Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στη Σητεία και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας κ. Βασίλειος Ζαφειρόπουλος κ. ά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων