04/04/2022 04/04/2022 Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και τα ιερά μνημόσυνα των μακαριστών Μαριάμ Μοναχής Ταυλάκη (διετές) και Γεωργίου Πετσαγκουράκη (τεσσαρακονθήμερο) στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Ενορίας Νέας Ανατολής Ιεράπετρας, την Δ´ Κυριακή των Νηστειών, μνήμη του...
04 Απριλίου, 2022 - 15:35
Τελευταία ενημέρωση: 04/04/2022 - 15:21

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης για τις δυο προϋποθέσεις για τη σωτηρία κάθε ανθρώπινης ψυχής

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης για τις δυο προϋποθέσεις για τη σωτηρία κάθε ανθρώπινης ψυχής

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και τα ιερά μνημόσυνα των μακαριστών Μαριάμ Μοναχής Ταυλάκη (διετές) και Γεωργίου Πετσαγκουράκη (τεσσαρακονθήμερο) στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Ενορίας Νέας Ανατολής Ιεράπετρας, την Δ´ Κυριακή των Νηστειών, μνήμη του Οσίου Ιωάννου συγγραφέως της Κλίμακος.

Στο σύντομο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το ψυχωφελές έργο «Κλίμακα» του Οσίου Ιωάννου, Ηγουμένου της Μονής Σινά, αλλά και στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας που περιγράφει τη θεραπεία του δαιμονιζομένου παιδιού από τον Φιλάνθρωπο και ιατρό των ψυχών και των σωμάτων μας Κύριο Ιησού Χριστό. Μεταξύ άλλων τόνισε, «Ο Όσιος Ιωάννης ο Σιναΐτης υπήρξε ο μεγαλύτερος ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής.

Τα στάδια των αρετών περιγράφονται με όλες της λεπτομέρειες στο έργο του ως βαθμίδες, που πρέπει κάθε άνθρωπος να ανέβει, να πολεμήσει τις παγίδες του διαβόλου, τα πάθη και τις αδυναμίες του για να φθάσει στο τελικό στάδιο, στην ένωση με τον Θεό, την θέωση.

Και ο απελπισμένος πατέρας της σημερινής ευαγγελικής περικοπής γνωρίζει ότι ο Κύριος είναι ο ιατρός και θεραπευτής κάθε ανθρώπινης ψυχής, επομένως και του δικού του που ταλαιπωρείται και υποφέρει από το ακάθαρτο πνεύμα πολλά χρόνια. Και όταν ο Κύριος του θέτει την προϋπόθεση της πίστεως, ει δύνασαι πιστεύσαι, πάντα δυνατά τω πιστεύοντι, εκείνος απαντά θετικά. Πιστεύω Κύριε· βοήθει μου τη απιστία.

Παραδέχεται ότι η απιστία του είναι μία από τις αιτίες που πάσχει το παιδί του. Και ο Κύριος επέταξε το ακάθαρτο πνεύμα να εξέλθει από το παιδί και το θεράπευσε. Και τέλος, έθεσε δυό ακόμη προϋποθέσεις για τη σωτηρία κάθε ανθρώπινης ψυχής, την προσευχή και τη νηστεία. Τούτο το γένος εν ουδενί δύναται εξελθείν ει μη εν προσευχή και νηστεία. Ας πιστεόυμε και εμείς δυνατά, όπως προστάζει ο Κύριος, και ας πορευόμαστε με προσευχή και νηστεία στη ζωή μας για να καλλιεργούμε τις αρετές και να φτάσουμε στην ένωσή μας με τον Θεό», κατέληξε ο Σεβ.

Επίσης, έκανε λόγο για την μοναχική προσωπικότητα και τις αρετές της μακαριστής Μαριάμ Μοναχής (Ταυλάκη), που αφιέρωσε τη ζωή της στον Χριστό και Εκείνος την κάλεσε κοντά του πριν δύο χρόνια σε νεαρά ηλικία, στη Μονή της Αγίας Ειρήνης Ρεθύμνου, που εγκαταβιούσε κοινοβιακά και υπέφερε με ταπείνωση, καρτερία και υπομονή την ασθένεια που της χάρισε.

Ακόμη, αναφέρθηκε και στον μακαριστό Γεώργιο Πετσαγκουράκη, που διακόνησε με όλες του τις δυνάμεις με φιλότιμο και εργατικότητα για την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου της Ενορίας Νέας Ανατολής, και μάλιστα είχε δωρίσει και μέρος του οικοπέδου, και υπηρέτησε σε αρκετές περιόδους ως Εκκλησιαστικός Σύμβουλος.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος της Ενορίας Εμμανουήλ Προϊστάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Εκκλησιάστηκαν αρκετοί πιστοί, ανάμεσά τους η μητέρα της μακαριστής Μαριάμ Μοναχής Θεοπίστη Μοναχή, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής κ. Βασίλειος Ζαχαρόπουλος, η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Ανατολής κ. Στέλλα Μάκαρη κ.ά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων