08/11/2023 08/11/2023 Με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης 7 Νοεμβρίου 2023 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων δυνάμεων στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ πόλεως Ιεράπετρας. Στην ακολουθία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και...
08 Νοεμβρίου, 2023 - 18:44
Τελευταία ενημέρωση: 08/11/2023 - 19:24

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης στο πανηγυρίζον Προσκύνημα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ιεράπετρας

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης στο πανηγυρίζον Προσκύνημα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ιεράπετρας

Με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης 7 Νοεμβρίου 2023 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων δυνάμεων στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ πόλεως Ιεράπετρας. Στην ακολουθία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος μίλησε με γλαφυρότητα και απλό λόγο για τις ουράνιες ασώματες δυνάμεις των Αγγέλων και των Αρχαγγέλων, που ως άυλες και νοερές δεν έχουν σχέση με τον αισθητό κόσμο και δεν γίνονται αισθητές με τα σωματικά μάτια μας, και σημείωσε το έργο τους ως «λειτουργικών πνευμάτων εις διακονίαν αποστελλομένων δια τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν», να δοξολογούν ακατάπαυστα το Θεό, αλλά και να προστατεύουν τους ανθρώπους, που κατά την ημέρα της βαπτίσεώς τους λαμβάνουν τον φύλακα άγγελό τους. Σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες καθημερινά παρακαλούμε το Θεό να μας δίνει «Άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών…», ο οποίος σέβεται την προσωπική ελευθερία μας και χαίρεται όταν τηρούμε τις εντολές του Θεού στη ζωή μας και συστοιχούμαστε με τις Αγγελικές Δυνάμεις, ενώ αντίθετα λυπάται όταν απομακρυνόμαστε από τον Θεό.

Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος στην Παλαιά Διαθήκη εμφανίζεται πολλές φορές Άγγελος Κυρίου, κυρίως ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, όπως ακούσαμε στα αναγνώσματα του Εσπερινού, στη θυσία του Αβραάμ, στον Ιησού του Ναυή, στον Προφήτη Δανιήλ και σε άλλους Προφήτες βοηθώντας τους να ερμηνεύουν το θέλημα του Θεού, ενώ στη Καινή Διαθήκη, τα μηνύματα του Θεού κομίζει στους ανθρώπους κυρίως ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, όπως στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Επίσης οι Άγγελοι δεν απουσιάζουν από όλα τα μεγάλα γεγονότα, όπως στη Γέννηση του Χριστού, στο όρος των Ελαιών, όπου κατά τη διάρκεια της αγωνιώδους αρχιερατικής προσευχής του Κυρίου Άγγελος από τον ουρανό τον ενίσχυε, στην Ανάσταση, όπου Άγγελος εμφανίζεται στις Μυροφόρες και τους αναγέλει ότι «ηγέρθη» ο Κύριος, αλλά και στην Ανάληψη.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κατέληξε «ας παρακαλεσουμε τον Αρχάγγελο Μιχαήλ να μας περιφρουρεί κάτω από την σκεπη των πτερύγων του και να μας προστατεύει από κάθε κακό και από τα τεχνάσματα και τις παγίδες του πονηρού και ο φύλακας άγγελός μας να μας φυλάττει και να μας φανερώνει το θέλημα του Θεού στη ζωή μας».

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αρχιμ. Φιλόθεος Δοργιάκης, Εφημέριος της Ενορίας Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας, ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Αγγελάκης, Εφημέριος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης, Εφημέριος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας και Εφημέριος του πανηγυρίζοντος Προσκυνήματος, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, Εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Εμμανουήλ Μολυμπάκης, συνταξιούχος Εφημέριος, ο Αιδεσιμ. Οικονόμος π. Κωνσταντίνος Λιοντάκης, Εφημέριος του Ιερού Ναού Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Ιερεύς Εμμανουήλ Προϊστάκης, Εφημέριος Ενορίας Νέας Ανατολής, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, και παρέστη συμπροσευχόμενος ο συνταξιούχος Εφημέριος Πρωτ. Μιχαήλ Ξυδιανός. Τους ύμνους απέδωσαν δύο χοροί ιεροψαλτών, ο δεξιός με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ιωάννη Αρώνη και ο αριστερός με τους ιεροψάλτες του πανηγυρίζοντος ναού. Εκκλησιάστηκε πλήθος ευσεβών χριστιανών της πόλης, μεταξύ των οποίων ήταν o εκλεγμένος Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης και οι δημοτικοι σύμβουλοι Αντώνιος Πετράς, Γεώργιος Κουγιουμουτζάκης και Γεώργιος Αγγελάκης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων