28/08/2022 28/08/2022 Για πρώτη φορά τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης Σητείας ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου ενδόξου νεομάρτυρος Ιακώβου του νέου (του Αρχατζικάκη), του εκ Ζήρου Σητείας καταγομένου και εν Βουτζά της Σμύρνης μαρτυρήσαντος πριν ακριβώς από εκατό χρόνια από τους αιμοσταγείς Τούρκους κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής, στις 28 Αυγούστου 1922. Ο...
28 Αυγούστου, 2022 - 19:37
Τελευταία ενημέρωση: 28/08/2022 - 19:41

Ο πρώτος εορτασμός της μνήμης του Αγ. Νεομάρτυρος Ιακώβου του εν Βουτζά μαρτυρήσαντος στη Σητεία

Διαδώστε:
Ο πρώτος εορτασμός της μνήμης του Αγ. Νεομάρτυρος Ιακώβου του εν Βουτζά μαρτυρήσαντος στη Σητεία

Για πρώτη φορά τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης Σητείας ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου ενδόξου νεομάρτυρος Ιακώβου του νέου (του Αρχατζικάκη), του εκ Ζήρου Σητείας καταγομένου και εν Βουτζά της Σμύρνης μαρτυρήσαντος πριν ακριβώς από εκατό χρόνια από τους αιμοσταγείς Τούρκους κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής, στις 28 Αυγούστου 1922.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προς τιμήν του νέου Ιερομάρτυρος προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια τέλεσε την Θεία Λειτουργία, κήρυξε τον θείο λόγο και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Ιωάννου Τσιριλάκη.

Η Ακολουθία του Αγίου, συντεθείσα από τον δόκιμο υμνογράφο Αιδεσιμολ. πρωτ. του Οικουμενικού Θρόνου Ευάγγελο Παχυγιαννάκη, Εφημέριο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Νικολάου Λασιθίου και Κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, εψάλη από ειδική φυλλάδα, που πρόσφατα εκδόθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, ενώ ετέθη προς προσκύνηση η πρώτη εικόνα του Αγίου, η οποία και εκείνη φιλοτεχνήθηκε από τον ίδιο πολυτάλαντο και πολιό Κληρικό της Εκκλησίας Κρήτης.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας Κυριακής ΙΑ´ και στην παραβολή του οφειλέτου μύρια τάλαντα δούλου στον κύριό του, σημειώνοντας ότι όπως ο Κύριος δείχνει ευσπλαγχνία, μεγαλοψυχία και καρτερία για τα λάθη, τις αστοχίες και τις αδυναμίες των πλασμάτων του εμάς των ανθρώπων, το ίδιο πρέπει και εμείς να συμπεριφερόμαστε στους συνανθρώπους μας, επιδεικνύοντας μεγαλοθυμία και παρέχοντας συγχώρηση ακόμη και στους εχθρούς μας, και κυρίως σε όσους μας βλάπτουν. Αυτό είναι και το μεγαλείο του Ευαγγελίου της αγάπης του Χριστού.

Επίσης, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το φρικτό μαρτύριο του Αγίου Ιακώβου, τονίζοντας ότι οι νεομάρτυρες της Μικρασιατικής τραγωδίας γίνονται φωτεινές λαμπάδες και οδοδείκτες ζωής για εμάς τους νεοέλληνες, που φωτίζουν τα σκοτάδια και τα αδιέξοδά μας. Γι’ αυτό χρέος μας ιερό είναι να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες και άσβεστη τη λαμπάδα της θύμησης.

Συλλειτούργησαν ο Πρωτοσύγκελλος Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο προϊστάμενος του ναού Αιδεσ. πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ εκκλησιάστηκαν αρκετοί ευσεβεις χριστιανοί, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο κ. Σπυρίδων Λυμπερίου, Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, ο πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών, Ποντίων και Αρμενίων Σητείας κ. Γεώργιος Αλεβίζος, ο νομικός και συγγραφέας της αναλυτικής βιογραφίας του Αγίου Ιακώβου κ. Μιχαήλ Αγγελάκης κ.α.

Screenshot

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων