27/08/2019 27/08/2019 Μέσα σε κλίμα έκδηλης ικανοποίησης ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 27 Αυγούστου2019 τα μαθήματα του Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας. Σε μια σεμνή και απέριττη εκδήλωση, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, απονεμήθηκαν οι βεβαιώσεις στους 32 σπουδαστές από 11 χώρες που συμμετείχαν στο πρώτο «Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας», το οποίο διοργάνωσε το...
27 Αυγούστου, 2019 - 22:50
Τελευταία ενημέρωση: 27/08/2019 - 22:38

Ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα του «Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας» στην Ιεράπετρα

Διαδώστε:
Ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα του «Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας» στην Ιεράπετρα

Μέσα σε κλίμα έκδηλης ικανοποίησης ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 27 Αυγούστου2019 τα μαθήματα του Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας. Σε μια σεμνή και απέριττη εκδήλωση, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, απονεμήθηκαν οι βεβαιώσεις στους 32 σπουδαστές από 11 χώρες που συμμετείχαν στο πρώτο «Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας», το οποίο διοργάνωσε το «Αγροτικό Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας-B.I.C. Κρήτης».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, Πρόεδρος του B.I.C. Κρήτης, ευχαρίστησε τους συντελετές και συνεργάτες του προγράμματος και μίλησε για τη σπουδαιότητα της λειτουργίας του σχολείου, το οποίο κατέστησε τους διδασκομένους κοινωνούς της πλούσιας ελληνικής γλώσσας αλλά και του ελληνικού και ειδικότερα του κρητικού πολιτισμού. Ο Σεβ. ευχαρίστησε εγκάρδια τους μαθητές για το ζωηρό ενδιαφέρον τους για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας, σημειώνοντας το γεγονός ότι αφιέρωσαν αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο τους στα μαθήματα και στις βιωματικές δραστηριότητες του σχολείου. Επίσης ευχαρίστησε εγκάρδια όλους τους διδάσκοντες και ιδιαίτερα στον παριστάμενο συντοπίτη μας Ομότιμο Καθηγητή της Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, τον οποίο χαρακτήρισε πνευματικό κεφάλαιο του τόπου αλλά και «διδάσκαλο του Γένους μας».

Τέλος, ο Σεβ. εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του διότι η λειτουργία του σχολείου αγκαλιάσθηκε από τον Δήμο Ιεράπετρας και όλους τους τοπικούς φορείς, καθώς και την πεποίθησή του ότι το Σχολείο θα αποτελέσει ένα θεσμό. Ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη σημασία του ανοίγματος και λειτουργίας ενός σχολείου, κατά τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, και υπογράμμισε ότι «όσο περισσότερο επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους και πολιτισμούς, τόσο διευρύνονται οι ορίζοντές μας και αναδεικνύεται η αξία του ανθρώπινου προσώπου», ευχήθηκε δε όλοι να ανταμώσουν και πάλι το επόμενο καλοκαίρι.

Στη συνέχεια ο υπεύθυνος του προγράμματος, φιλόλογος καθηγητής κ. Εμμανουήλ Πετάσης, προχώρησε σε μία σύντομη αναδρομή στις διδακτικές ενότητες των μαθημάτων του Σχολείου, όπως ήταν η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η επαφή και η εμβάθυνση για τον ελληνικό και τον κρητικό πολιτισμό, την πλούσια ιστορία, τα τοπικά ήθη και έθιμα, η γνωριμία με το κρητικό φυσικό περιβάλλον και η επίσκεψη στα μνημεία, τις Μονές και τις ιστορικές εκκλησίες της περιοχής. Εκτός από τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε τέσσερα επίπεδα (τάξεις) από τον κ. Πετάση και τις καθηγήτριες κ. Χρυσούλα Περάκη, κ. Μαρία Φραγκούλη και κ. Ειρήνη Αχλάτη, οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν παραδοσιακούς κρητικούς χορούς από την υπεύθυνη χοροδιδάσκαλο της Δημοτικής Ομάδας Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Ιεράπετρας κ. Αικατερίνα Βαγγέλα και Εκκλησιαστική Μουσική και Ψαλτική Τέχνη από τον Δ/ντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιω. Αρώνη.

Επίσης έγιναν εισηγήσεις από τον καταξιωμένο βιολάτορα κ. Βαγγέλη Βαρδάκη, ο οποίος που παρουσίασε τη μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης, τον κ. Εμμανουήλ Κουρμουλάκη, φιλόλογο – τ. Λυκειάρχη, ο οποίος μίλησε για την ιστορία της Κρήτης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία της Ιεράπετρας, τον κ. Αντώνιο Στιβακτάκη, Εκπαιδευτικό –συγγραφέα,ο οποίος παρουσίασε την ιστορία της Αποστολικής Εκκλησίας της Κρήτης, τον κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, Ομότιμο Καθηγητή της Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., ο οποίος ανέπυξε το θέμα «Ιδιαιτερότητες της Ελληνικής Γλώσσας», καθώς και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριο Αγγελάκη, Προϊστάμενο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγ. Φωτεινής Ιεράπετρας, ο οποίος παρουσίασε το ζύμωμα του προσφόρου και εξήγησε τον συμβολισμό της σφραγίδας του.

Τέλος ο κ. Πετάσης αναφέρθηκε στις παράλληλες δράσεις του προγράμματος όπως ήταν η πεζοπορία προς την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης και η παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου της Ενορίας Αγίου Ιωάννου στο Ψυχρό Ιεράπετρας, όπου συμμετείχαν στο παραδοσιακό κρητικό γλέντι που ακολούθησε, καθώς και οι επισκέψεις – περιηγήσεις στη νήσο Χρυσή, το «Γεωπάρκο Σητείας» και στον αρχαιολογικό χώρο των Γουρνιών.

Εκ μέρους των διδασκομένων οι κ.κ. Σέργιος, Παουλίνα και Τατιάνα αναφέρθηκαν στις μοναδικές εμπειρίες που έζησαν το διάστημα από 8-27 Αυγούστου στο Θερινό Σχολείο γνωρίζοντας το λεξιλόγιο και τη γραμματική της ελληνικής γλώσσας και παράλληλα μαθαίνοντας κρητικούς χορούς και ψαλτική και επισκεπτόμενοι τα εκκλησιαστικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και την ωραία φύση της ευρύτερης περιοχής, όπως το φαράγγι του Ρίχτη, και γευόμενοι την απαράμιλλη κρητική φιλοξενία. Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν επιστρέφοντας στις χώρες μας θα μεταφέρουν ένα κομμάτι της Ελλάδος, γι’ αυτό και ευχαρίστησαν από καρδιάς τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για το υπέροχο πρόγραμμα γνώσεων, βιωματικών εμπειριών και πνευματικών και ψυχαγωγικών δράσεων που υπό την καθοδήγησή του διοργανώθηκε και εκτελέσθηκε, υποδηλώνοντας και καταμαρτυρώωντας τον σπουδαίο ρόλο της Εκκλησίας στη ζωή όλων.

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν ύμνοι και ένα κρητικό τραγούδι από ομάδα των διδασκομένων υπό την καθοδήγηση του κ. Ιωάννη Αρώνη. Ακολούθησε η απονομή των βεβαιώσεων στους σπουδαστές του σχολείου από τους διδάσκοντές τους, τους παριστάμενος Κληρικούς Αρχιμ. Παϊσιο Δερμιτζάκη και Γεώργιο Μανδουράρη, καθώς και το Μέλος του Δ.Σ. του «B.I.C. Κρήτης» και Καθηγητή του Μεσογειακού Παν/μίου Κρήτηςκ. Ιωάννη Κοπανάκη, καθώς και ενθυμίων από τον Σεβασμιώτατο κ.Κύριλλο στους καθηγητές και στους μεταφραστές του Σχολείου.

Τέλος οι σπουδαστές του σχολείου πρόσφεραν ένα συμβολικό δώρο στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, ως ένδειξη σεβασμού και ευχαριστίας στο πρόσωπό του, για την παροχή του υψηλού επιπέδου σπουδών και φιλοξενίας, και ακολούθησε γεύμα που παρατέθηκε στις εγκαταστάσεις του «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων