07/08/2022 08/08/2022 Με τη δέουσα λαμπρότητα πανηγύρισε τo Σάββατο 6 Αυγούστου 2022, εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, ο φερώνυμος δίχωρος Ιερός Ενοριακός Ναός στις Μάλλες Ιεράπετρας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε επίκαιρα...
07 Αυγούστου, 2022 - 21:32
Τελευταία ενημέρωση: 08/08/2022 - 0:55

Πανηγύρισε ο Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις Μάλλες Ιεράπετρας

Διαδώστε:
Πανηγύρισε ο Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις Μάλλες Ιεράπετρας

Με τη δέουσα λαμπρότητα πανηγύρισε τo Σάββατο 6 Αυγούστου 2022, εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, ο φερώνυμος δίχωρος Ιερός Ενοριακός Ναός στις Μάλλες Ιεράπετρας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο και μετά την Οπισθάμβωνο Ευχή, κατά το εκκλησιαστικό έθος, ευλόγησε τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της εορτής και στο γεγονός της Θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου στο όρος Θαβώρ. Όπως σημείωσε, ο Θεάνθρωπος Κύριος μας Ιησούς Χριστός αποκάλυψε τη δόξα της θεότητάς Του στους τρεις πρόκριτους και πιο προχωρημένους μαθητές Του για να τους ενισχύσει και να τους τονώσει την πίστη τους, προκειμένου όταν μετά από σαράντα ημέρες θα τον έβλεπαν πάνω στον σταυρό να μπορέσουν να κατανοήσουν ότι το πάθος Του είναι εκούσιο.

Η θεία λαμπρότητα του αΐδίου Φωτός του Κυρίου, που φαινόταν να συνομιλεί με τους Προφήτες Μωυσή και Ηλία, εκπροσώπους της Παλαιάς Διαθήκης, τόσο θάμπωσε τους τρεις Μαθητές που έπεσαν κάτω στη γη. Όμως παράλληλα τους γέμισε από αγαλλίαση, γι’ αυτό ο Απόστολος Πέτρος ζήτησε να παραμείνουν για πάντα εκεί και να στήσουν τρεις σκηνές στην κορυφή του όρους ζώντας μέσα στην πνευματική κατάσταση της εμπειρίας του Θαβωρίου Φωτός και της μέθεξης των ακτίστων ενεργειών του Θεού. Τότε ήλθε σύννεφο που τους σκέπασε και ακούσθηκε φωνή εξ ουρανού που έλεγε ότι «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ηυδόκησα, αυτού ακούετε». Επίσης, αναφέρθηκε στη δυνατότητα του ανθρώπου να γίνει κοινωνός και μέτοχος των θείων ακτίστων ενεργειών, σύμφωνα με τη θεολογία του αγίου Γρηγορίου Παλαμά για τη διάκριση μεταξύ αμέθεκτης Θείας ουσίας και μεθεκτών ακτίστων ενεργειών του Θεού, καθώς και στην εμπειρία των Αγίων της Εκκλησίας μας που έγιναν κοινωνοί της θείας Χάριτος και μέτοχοι των ακτίστων ενεργειών του Θεού.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος ευχήθηκε το αιώνιο Φως του Μεταμορφωθέντος Κυρίου να καταυγάζει τις καρδιές και όλη τη ζωή μας, όλοι δε να αγωνιζόμαστε καθημερινά για την προσωπική μας μεταμόρφωση και την «καλήν αλλοίωσιν» που θα σημάνει και τη μεταμόρφωση και της κοινωνίας μας.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδεσ/τος συνταξιούχος Εφημέριος της Ενορίας Πρωτ. Στυλιανός Μαθιουδάκης και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ έψαλλε ο Πρωτοψάλτης και Δ/ντής της Σχολής Βυζ/νής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ιωάννης Αρώνης.

Κατά την πανήγυρη εκκλησιάστηκαν πολλοί ενορίτες και παρεπιδημούντες αυτή την περίοδο στην ιστορική και δροσερή Κωμόπολη, ανάμεσά τους και η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαλλών κ. Μαρία Βολυράκη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων