16/06/2022 17/06/2022 Με μεγαλοπρέπεια, και παρουσία του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Eυγενίου και των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, εορτάσθηκαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου Επισκόπου Γορτύνης, τα σεπτά ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου. Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου,...
16 Ιουνίου, 2022 - 12:40
Τελευταία ενημέρωση: 17/06/2022 - 2:53

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης

Διαδώστε:
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης

Με μεγαλοπρέπεια, και παρουσία του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Eυγενίου και των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, εορτάσθηκαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου Επισκόπου Γορτύνης, τα σεπτά ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο εορτάζων Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος. Ακολούθησε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος και ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, συμπροσευχομένου του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου εκ του Ιερού Βήματος.

Έλαβαν μέρος ο Πανοσώτατος Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος, ο Πανοσώτατος Ηγούμενος της Ι. Μονής Καψά Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης, ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, ο Παν/τος Αρχιμ. Φιλόθεος Πηγιάκης, Αδελφός της Ι. Μονής Αγκαράθου, οι Πρωτ. του Οικουμ. Θρόνου Γεώργιος Μαλλιωτάκης, Εφημέριος Τυλίσου και Γεώργιος Λαδουκάκης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Κατσαμπά Ηρακλείου, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι των Αρχιερατικών περιφερειών της Ι. Μητροπόλεως, μεταξύ των οποίων και ο Αιδεσιμολ. Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως «ο Άγιος Ιερομάρτυς Ζαχαρίας, Επίσκοπος Σητείας» Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιος Βερνιδάκης και πλειάδα Κληρικών. Το Σύμβολο της Πίστεως και την Κυριακή προσευχή ανέγνωσαν αντίστοιχα ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, και ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης ως εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος ευλόγησε κόλλυβο του Αγίου και ακολούθως εψάλη το πολυχρόνιον του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου από τον χορό των Ιεροψαλτών, με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη.

Μετά από την απόλυση τον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο προσφώνησε κατάλληλα, εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπολεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο οποίος εξέφρασε την υϊική και ανυπόκριτη αγάπη, τον βαθύτατο σεβασμό και την αφοσίωση των Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως προς το σεπτό πρόσωπο του Σεβ. Ποιμενάρχου τους, διαβιβάζοντας τις εγκάρδιες ευχές τους για υγεία κατ’ άμφω, θεοφιλή, πολυχρόνιο και καλλίκαρπο Αρχιερατική διακονία.

Όπως τόνισε: «Πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους έξι έτη ευλογημένης ποιμαντορίας Σας και είμαστε σε θέση οι πάντες να αναφερθούμε με στοιχεία και να μνημονεύσουμε σημαντικά γεγονότα που μαρτυρούν το πολυδιάστατο ποιμαντορικό Σας έργο, τόσο το αγιαστικό και διδακτικό, εργαζόμενος νυχθημερόν για τη διαποίμανση του ευσεβούς πληρώματος της Επαρχίας σας, όσο και το ευρύτερα κοινωνικό, φιλανθρωπικό, προνοιακό, διοικητικό και πολιτισμικό έργο σας. Αυτό είναι σημαντικό, διότι ο Επίσκοπος είναι το πρόσωπο που εκφράζει την παρουσία του Χριστού και την ενότητα της Εκκλησίας».

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος προσφώνησε τον άγοντα τα ονομαστήριά του Σεβασμιωτάτου κ. Κύριλλο επισημαίνοντας ότι: «Προσήλθαμε σήμερα για να συμμετάσχουμε στη χαρά της τοπικής Εκκλησίας, για να καταδείξουμε την αγάπη, τη βαθιά τιμή και τον σεβασμό μας, και τις χρηστές ελπίδες που τρέφει η Εκκλησία Κρήτης και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδός της στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου κ. Κυρίλλου, αλλά και να δηλώσουμε στον ευλογημένο λαό της τοπικής Εκκλησίας ότι οι Επίσκοποι είμαστε ενωμένοι, στηριζόμενοι αλλήλους, και αποφασισμένοι να εργασθούμε και να διακονούμε τον ευσεβή λαό μας με όση δύναμη μας δίδει ο Θεός, να λειτουργούμε για τη σωτηρία του.

Η εορτή του Επισκόπου, που αποτελεί έμψυχο και ορατή εικόνα του Χριστού στην τοπική Εκκλησία, δεν εορτάζεται με κοσμικά κριτήρια».

Και κατέληξε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ευγένιος με τα εξής λόγια: «Ευχαριστούμε, Σεβασμιώτατε και πολυφίλητε Αδελφέ, για αυτό που είσαστε, για τη μεγάλη καρδιά σας που όλους τους αγαπά, τους ανέχεται, τους συγχωρεί, και την αγάπη σας που τελικά σώζει. Ευχαριστούμε για το ήθος που λιτανεύετε, για αυτό που παραλάβατε και διακρατείτε από τους προκατόχους σας, τον Γέροντά σας Μητροπολίτη Ευγένιο και τους δύο Φιλοθέους. Να παραμείνετε έτσι, να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και πάθος πάσας τας ημέρας της ζωής σας να ποιμαίνετε ήσυχα, απλά, ταπεινά και χαριτωμένα την Επαρχία σας, για να σας χαίρονται οι άνθρωποι του τόπου σας, επ’ αγαθώ της Εκκλησίας Κρήτης και προς εύκλειαν τους ευσεβούς Γένους μας».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και τη συγκίνησή του, και καλοσώρισε εγκάρδια τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ευγένιο, καθώς είναι η πρώτη του έλευση στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας με την ιδιότητα του Αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Ι. Επαρχιακής Συνόδου.

Αφού τον ευχαρίστησε για τα καρδιακά λόγια που απηύθυνε, αναφέρθηκε στη διακονία τους στα Γραφεία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, και σημείωσε ότι οι Ιεραπετρίτες και οι Σητειακοί είναι ένας ευλογημένος λαός.

Είναι άνθρωποι, απλοί, ευσεβείς, εργατικοί, και αρχοντικοί, ζυμωμένοι με τους πολλούς πρόσφυγες που ρίζωσαν σε αυτό τον τόπο μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Επίσης, παρακάλεσε τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης να εύχεται ο Τριαδικός Θεός να στηρίζει την ελαχιστότητά του εις διαδοχήν του αοιδίμου Γέροντός μου Μητροπολίτου Ευγενίου και των άλλων μεγάλων προκατόχων μου Ιεραρχών Φιλοθέου, Φιλοθέου και Αμβροσίου.

Τέλος υπογράμμισε ότι η σημερινή παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης αποτελεί αφορμή ενότητας και του ευχήθηκε ο Αρχιποίμην της Εκκλησίας μας Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, με τις πρεσβείες του Αγίου Κυρίλλου, διαδόχου του Αγίου Τίτου, πρώτου Ιεράρχου της Εκκλησίας Κρήτης, που σε βαθύτατο γήρας αξιώθηκε του μαρτυρίου, να τον στερεώνει στα νέα του καθήκοντα, και να χαίρεται την πρωθιεραχία του, επιτελώντας έργα αγάπης, πάντοτε συμπορευόμενος με τη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Επίσης ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιά του τον συνιερουργήσαντα Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, σημειώνοντας την αξία της υπάρχουσας αγαστής συνεργασίας, καθώς «όλοι υπηρετούμε τον ίδιο λαό», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, και ευχήθηκε καλή και γόνιμη θητεία στον νέο Αντιπεριφερειάρχη κ. Ανδρουλάκη και στον νέο Αστυνομικό Δ/ντή κ. Σπανουδάκη. Ακόμα ευχαρίστησε τον προσφωνήσαντα Πρωτοσύγκελλο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη και στο πρόσωπό του όλο τον Ιερό Κλήρο της Ι. Μητροπόλεως, τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Μεθόδιο Βερνιδάκη και τους λοιπούς Κληρικούς της Ι.Α.Κ., τον Αιδεσιμολ. Εφημέριο της Ενορίας Κάτω Ασιτών Ηρακλείου Πρωτ. Γεώργιο Φασουλάκη, επικεφαλής μεγάλης ομάδας προσκυνητών από τη γενέτειρα του, και ευχήθηκε σε όλους τους παρισταμένους τη χάρη και την ευλογία του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος διένειμε το αντίδωρο και δέχθηκε τις ευχές του εκκλησιάσματος, ενώ ακολούθησε κέρασμα όλων των παρισταμένων στην αίθουσα του παρακείμενου «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την εορτή των ονομαστηρίων του Σεβ. κ. Κυρίλλου τίμησαν με την παρουσίας τους οι Δήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκη και Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πρωτογενή Τομέα κ. Γεώργιος Τσιφετάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπτερας κ. Ευάγγελος Μπινιχάκης, ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Νικ. Μακρυνάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, Εμμανουήλ Βρυγιωνάκης, κ. Γεώργιος Ασπραδάκης και Νεκτάριος Παπαδάκης, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ιεράπετρας ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. κ. Μαρία Σακαδάκη-Μπαχλιτζανάκη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Σταύρος Σπανουδάκης, συνοδευόμενος από τον Αστυνόμο Β΄ κ. Πέτρο Ζερβάκη, Διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Αγίου Νικολάου και τον Υπαστυνόμο Α΄ κ. Νικόλαο Τζουμάκα, από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Ιεράπετρας, εκπρόσωποι φορέων και πολλοί ευσεβείς χριστιανοί από όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων