11/06/2021 11/06/2021 Με μεγάλη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού της περιοχής πανηγύρισε την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021, εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου «εν τω άδειν», ο Ιερός Ενοριακός Ναός Παναγίας Ελεούσας της πόλεως της Ιεράπετρας, όπου είναι αποθησαυρισμένη η ομώνυμη εικόνα από το Ρεΐζ Ντερέ της Μικράς Ασίας, πιστό αντίγραφο της εικόνος του...
11 Ιουνίου, 2021 - 22:39
Τελευταία ενημέρωση: 11/06/2021 - 22:47

Πλήθος ιερεών και κόσμου στην Παναγία Ελεούσα Ιεράπετρας (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Πλήθος ιερεών και κόσμου στην Παναγία Ελεούσα Ιεράπετρας (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού της περιοχής πανηγύρισε την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021, εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου «εν τω άδειν», ο Ιερός Ενοριακός Ναός Παναγίας Ελεούσας της πόλεως της Ιεράπετρας, όπου είναι αποθησαυρισμένη η ομώνυμη εικόνα από το Ρεΐζ Ντερέ της Μικράς Ασίας, πιστό αντίγραφο της εικόνος του «Άξιον Εστί» που φυλάσσεται στο Πρωτάτο των Καρυών του Αγίου Όρους.

Ανήμερα της πανηγύρεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο, αναφερόμενος στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας αλλά και στο θαύμα της παράδοσης του Αρχαγγελικού ύμνου «Άξιον εστίν ως αληθώς…» από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στον ευλαβή Αγιορείτη Μοναχό τον 10ο μ.Χ. αι. στο ιερό Κελλί του «Άδειν» στην Καψάλα του Αγίου Όρους.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος στάθηκε ιδιαίτερα στις αρετές της ταπείνωσης, της υπακοής στο θέλημα του Θεού και της απαράμιλλης καθαρότητας της Υπεραγίας Θεοτόκου, που την κατέστησαν σκεύος εκλογής του Θεού για να υπηρετήσει το σχέδιο της πανανθρώπινης σωτηρίας. Επίσης έκανε αναφορά στην ευλάβεια και την ξεχωριστή θέση που κατέχει στην καρδιά του ευσεβούς λαού μας το ιερό πρόσωπο της Θεομήτορος και Μητέρας όλου του κόσμου, και ιδιαίτερα των ξεριζωμένων Μικρασιατών και όλων των κατοίκων της Ιεράπετρας προς την Παναγία τη Ρεϊζδεριανή, σημειώνοντας ότι η θαυματουργή εικόνα της οποίας αποτελεί ξεχωριστό ιερό κειμήλιο και πολύτιμο θησαυρό. Αποτελεί ξεχωριστή ευλογία για τον τόπο μας η Παναγία μετά από πολλές περιπέτειες να επιλέξει να εγκατασταθεί στην όμορφη πόλη της Ιεράπετρας, τη νύφη του Λιβυκού, για να θυμίζει σε όλους μας τους πόνους, τις περιπέτειες, τα δάκρυα, τον ξερριζωμό των συνανθρώπων μας, αλλά και την πίστη, την ευλάβεια και την αγάπη τους προς την Θεομήτορα.

 

 

 

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εγκάρδια σε όλο το εκκλησίασμα χρόνια πολλά και ευλογημένα με την σκέπη, την προστασία και την ενίσχυση της Παναγίας της Ρεϊζδεριανής ιδιαίτερα στις μέρες μας που η πανδημία του κορωνοϊού επί ένα και πλέον χρόνο δοκιμάζει την ανθρωπότητα και μεταβάλλει και κλονίζει συθέμελα όλη την οικουμένη.

Επίσης αναφέρθηκε στην εορτή της μνήμης των αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, υπογραμμίζοντας ότι η σκέψη, ο νους και η καρδιά μας οφειλετικώς και χρεωστικώς αυτή την ημέρα βρίσκονται στο Σεπτό της Ορθοδοξίας Κέντρο, το μαρτυρικό Φανάρι, καθώς άγει τα σεπτά ονομαστήρια του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, που φέτος συμπληρώνει τριάντα χρόνια πεφωτισμένης πηδαλιουχίας στον Οικουμενικό Πατριαρχικό Θρόνο. Ας συνενώσουμε όλοι μαζί τις προσευχές μας και ας του στείλουμε ένα μπουκέτο ταπεινών ευχών από δω από το σπίτι της Παναγίας της Ρεϊσδεριανής για να περιφρουρεί, να περισκέπει και να ενισχύει τόν Πρώτο της Ορθοδοξίας στο πολυσχιδές και πρωτεύθυνο έργο του ως Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και Πατριάρχου του Γένους μας, συνεχίζοντας να εκχέει λάδι στο καντήλι του Φαναρίου για να παραμένει άσβεστο και να μεταλαμπαδεύει το φως της Εσταυρωμένης και Μητέρας Αγίας Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Κων/πόλεως. Ακολούθως εψάλη από όλο το εκκλησίασμα το Πολυχρόνιο του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Στην πανήγυρη του ναού, που παρέστη πλήθος πιστών, έλαβαν μέρος ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Φανερωμένης Ιεράπετρας Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης και Κληρικοί της περιοχής της Ιεράπετρας. Τους εξαίσους ύμνους της εορτής απέδωσαν μελίφθογγα οι δύο χοροί με χοράρχη του δεξιού χορού τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη, ενώ στον αριστερό χορό συνέψαλλαν οι ιεροψάλτες του ναού.

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων