03/12/2023 03/12/2023 Mε τη δέουσα ιεροπρέπεια το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, εορτή της μνήμης του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε τα Ιερά Εγκαίνια των Παρεκκλησίων των Οσίων Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και Παϊσίου του Αγιορείτου, που βρίσκονται εκατέρωθεν του Ιερού Ναού Οσίου Νίκωνος, στο ισόγειο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής...
03 Δεκεμβρίου, 2023 - 14:34
Τελευταία ενημέρωση: 03/12/2023 - 14:40

Τα Eγκαίνια των Ιερών Παρεκκλησίων Οσίων Πορφυρίου και Παϊσίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας

Διαδώστε:
Τα Eγκαίνια των Ιερών Παρεκκλησίων Οσίων Πορφυρίου και Παϊσίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας

Mε τη δέουσα ιεροπρέπεια το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, εορτή της μνήμης του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε τα Ιερά Εγκαίνια των Παρεκκλησίων των Οσίων Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και Παϊσίου του Αγιορείτου, που βρίσκονται εκατέρωθεν του Ιερού Ναού Οσίου Νίκωνος, στο ισόγειο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.

Αφ’ εσπέρας τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των Ιερών Εγκαινίων και της εορτής του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στο φερώνυμο Παρεκκλήσιο.

Το πρωί του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια προέστη στη λιτάνευση των ιερών λειψάνων κυκλόθεν του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας και τέλεσε την Ακολουθία των Ιερών Εγκαινίων και του καθαγιασμού των δύο Αγίων Τραπεζών, επ’ ονόματι του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στο νότιο κλίτος και Παϊσίου του Αγιορείτου στο βόρειο.

Ακολούθησε η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο πανηγυρίζον κλίτος του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τους συμμετάσχοντες Κληρικούς.

Στην σύντομη ομιλία του, μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος, τόνισε ότι κατά την εύσημη τούτη ημέρα και ώρα εκφράζουμε δοξολογία στον εν Τριάδι αληθινό Θεό που μας αξίωσε κατά την ημέρα της ετησίου εορτής του Οσίου Πορφυρίου να επιτελέσουμε τα Ιερά Εγκαίνια των δύο Παρεκκλησίων επ’ ονόματι των δύο μεγάλων σύγχρονων αγίων.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον εορτάζοντα Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριο Αγγελάκη, ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας του Ι. Κ. Ναού Αγ. Φωτεινής Ιεράπετρας που είχε την ευθύνη της προετοιμασίας των Ιερών Εγκανίων, τους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές, που συνέβαλαν για να καλυφθούν τα έξοδα της διαμόρφωσης των δύο νέων παρεκκλησίων και της φιλοτέχνησης Ιερών Τέμπλων, τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη και όλους τους μετέχοντες κληρικούς, τον Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Αρώνη, τους ιεροψάλτες του ναού κ. Εμμανουήλ Καραλάκη και Σταύρο Δασκαλάκη, καθώς και στους λοιπούς ευσεβείς χριστιανούς που συμμετείχαν στα Ιερά Εγκαίνια.

Όπως τόνισε ο ίδιος είχε την ξεχωριστή ευλογία να γνωρίσει και τους δύο σύγχρονους αγίους της Εκκλησίας μας, με τους οποίους ήταν ιδιαίτερα συνδεδεμένος ο μακαριστός Προκάτοχός του Μητροπολίτης κυρός Ευγένιος, ο οποίος και είχε εκφράσει την επιθυμία, αμέσως μετά την αγιοκαταταξή τους, να ετοιμασθούν τα δύο παρεκκλήσια, εκατέρωθεν του Ιερού Θυσιαστηρίου του Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε», για να εγκαιναισθούν επ᾽ ονόματι των Οσίων Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και Παϊσίου του Αγιορείτου.

Επίσης, σημείωσε ότι όταν συνομιλούσες μαζί τους αναπαυόσουν και αισθανόσουν ανάλαφρος σαν πουλί και αναφέρθηκε σε θαυματουργικές επεμβάσεις των δύο αγίων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος στο γεγονός της επίσκεψης του αγίου Πορφυρίου στην Ιεράπετρα το έτος 1977, για να δει το πνευματικό του παιδί Χρίστο -μετέπειτα Αρχιμανδρίτη Πορφύριο- Παπαρούπα, Μαθηματικό, ο οποίος τότε υπηρετούσε στην Ιεράπετρα, και στην Ιερά Μονή Καψά, όπου παρότρυνε να γίνει η περίπου πέντε χρόνια αργότερα πραγματοποιηθείσα ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη. Επιθυμοὐσε δε να διαμείνει μόνιμα στο μοναστήρι λόγω του εύκρατου κλίματος της περιοχής και επειδή έβλεπε τους πολλούς ασκητές των σπηλαίων της περιοχής στο παρελθόν που είχαν αγιάσει τον τόπο. Όμως, όπως αργότερα είπε στον Ηγούμενο π. Μεθόδιο Περράκη, αυτό δεν ήταν θέλημα Θεού, να εγκατασταθεί στο Μήλεσι.

Τέλος ευχήθηκε από καρδίας σε όλους να έχουν τη χάρη και την ευλογία των Οσίων Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και Παϊσίου του Αγιορείτου, των οποίων η παρουσία είναι πλέον ισχυρότερη, καθώς έχουμε δίπλα μας το «σπίτι» τους.

Ακολούθησε κέρασμα και καφές για όλο το εκκλησίασμα στο Αρχονταρίκι, καθώς και στον αύλειο χώρο του ναού.

Στις ιερές ακολουθίες του Όρθρου και των Ιερών Εγκαινίων και στην πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον ναό έλαβαν μέρος Στην ακολουθία του Αγιασμού έλαβαν μέρος ο Πανιοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, Εφημέριος του Ι. Κ. Ναού Αγ. Φωτεινής Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμώτατος Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας και Αρχιερατικός Επίτροπος της Β´ Αρχιερατικής Περιφέρειας, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτ. Εμμανουήλ Μολυμπάκης, συνταξιούχος Εφημέριος, ο Αιδεσ/τος Οικονόμος π. Παντελεήμων Καββουσανός, Εφημέριος Ενορίας Κάτω Χωριού, ο Αιδεσ/τος Οικονόμος π. Κων/νος Λιοντάκης, Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας, ο Αιδεσ/τος Οικονόμος π. Εμμανουήλ Φρυσαλάκης, Εφημέριος της Ενορίας Καβουσίου, ο Αιδεσ/τος Ιερεύς π. Εμμανουήλ Προϊστάκης, Εφημέριος της Ενορίας Νέας Ανατολής, ο Αιδεσ/τος Ιερεύς Γεώργιος Λογκάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Επίσης συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι συνταξ. Εφημέριοι πρωτ. Μιχαήλ Ξυδιανός και πρωτ. Ανδρέας Χατζάκης, και ο π. Νικόλαος Σφενδουράκης, Εφημέριος της Ενορίας Μυρσίνης Σητείας, ενώ χρέη τελετάρχη επιτέλεσε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης.

Παρέστησαν ο νεοεκελείς Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης με τους συνεργάτες του, η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γεώργιος Αγγελάκης και κ. Γεώργιος Κουγιουμουτζάκης, εκπρόσωποι των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Ιεράπετρας και πλήθος πιστών, οι οποίοι συνέρευσαν από διάφορα σημεία και εκτός της πόλεως της Ιεράπετρας για να λάβουν την ευλογία των των Αγίων ενδόξων Τεσσάρων Μαρτύρων των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων, των Οσιομαρτύρων των εν τη Μονή του Αγίου Σάββα Ιεροσολύμων αναιρεθέντων και του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, με αποτμήματα των ιερών λειψάνων των οποίων καθιερώθηκαν οι δύο Άγιες Τράπεζες.

 

    

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων