26/04/2022 27/04/2022 Με ιεροπρέπεια και μέσα στην χαρμόσυνη ατμόσφαιρα της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα 25 Απριλίου 2022 τελέσθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο τα Θυρανοίξια του νεόδμητου Ιερού Ναού Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη θέση «Πατέλα» Νέας Ανατολής. Ο Αγιασμός των Θυρανοιξίων τελέσθηκε στο προαύλιο του...
26 Απριλίου, 2022 - 21:24
Τελευταία ενημέρωση: 27/04/2022 - 1:07

Θυρανοίξια Ιερού Ναού Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Νέα Ανατολή Ιεράπετρας

Διαδώστε:
Θυρανοίξια Ιερού Ναού Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Νέα Ανατολή Ιεράπετρας

Με ιεροπρέπεια και μέσα στην χαρμόσυνη ατμόσφαιρα της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα 25 Απριλίου 2022 τελέσθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο τα Θυρανοίξια του νεόδμητου Ιερού Ναού Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη θέση «Πατέλα» Νέας Ανατολής.

Ο Αγιασμός των Θυρανοιξίων τελέσθηκε στο προαύλιο του ναού, όπου ακολούθησε ο Αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της μνήμης των αγίων νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου κ. Κυρίλλου, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στο τέλος της ακολουθίας, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε προς προσκύνηση τεμάχιου Ιερού Λειψάνου των τριών αγίων Μαρτύρων, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τις σωτηριολογικές διαστάσεις της εκ νεκρών Ανάστασης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και για την εορτή των τιμωμένων νεοφανών αγίων που μαρτύρησαν στη Λέσβο κατά τα πρώτα χρόνια της περιόδου της Τουρκοκρατίας, καθώς και στην παρουσία του Ιερού Λειψάνου, που κόμισε ο ίδιος και αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία της Αναστάσεως του Κυρίου, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη θαυμαστή εύρεση των λειψάνων τους πριν από μόλις εξήντα χρόνια και το πλήθος των θαυμάτων που επιτελούν, όπως μαρτυρούν η διάδοση της τιμής των αγίων κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η επ’ ονόματί τους ανέγερση ιερών ναών και το γεγονός ότι πολλοί δίδουν τα ονόματά τους σε κάποιο παιδί τους.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη εγκάρδια το ζεύγος των κτητόρων του ναού κ. Εμμανουήλ και κ. Ειρήνης Καραλάκη, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη αγάπη, την ευσέβεια και την ευλάβειά τους προς τους τρεις νεοφανείς Μάρτυρες της Λέσβου, σημειώνοντας ότι για να κτισθεί ένος ναός δεν αρκούν μόνο τα υλικά μέσα αλλά κυρίως απαιτείται πίστη, ευλάβεια, ευγνωμοσύνη και ο φωτισμός του Θεού. Τέλος ευχήθηκε εγκάρδια οι τρεις εν Λέσβω μαρτυρήσαντες άγιοι να πρεσβεύουν στον Αναστάντα Κύριό μας και να προστατεύουν του κτήτορες και όλους όσοι τιμούν τη μνήμη τους και επικαλούνται τη βοήθειά τους.

Εκ μέρους της οικογένειας των κτητόρων η κ. Ειρήνη Καραλάκη με συγκίνηση ευχαρίστησε ο Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την ευλογία της ανέγερσης του Ι. Ναού Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης και την τέλεση των Θυρανοιξίων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ευχαριστεί τους Αγίους με ευγωμοσύνη, γιατί την αξίωσαν να βιώσει θαυμαστά γεγονότα στη ζωή της και την βοήθησαν να εκπληρώσει ένα τάμα ψυχής

Στην Ακολουθία έλαβαν μέρος ο Αιδεσ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος του Ιερού Ναού Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας και Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. Περιφέρειας, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Μολυμπάκης, Εφημέριος του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας, ο Αιδεσ. Ιερεύς Εμμανουήλ Προϊστάκης, Εφημέριος της Ενορίας Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Νέας Ανατολής και ο Ιερολ. Διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Εκτός των μελών της οικογένειας των κτητόρων παρέστησαν η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Εμμ. Λουτσέτης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Προϊστάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής κ. Βασ. Ζαχαρόπουλος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελακάνου κ. Εμμ. Δασκαλάκης και πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος οι κτήτορες προσέφεραν πλούσια εδέσματα και κεράσματα σε όλους τους παρευρεθέντες.

 

Screenshot[/caption]

Screenshot[/caption]

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων