14/09/2023 14/09/2023 Με κατάνυξη τελέσθηκε χθες ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, στον φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Σταυρού της Ιεράπετρας. Στο τέλος της ακολουθίας ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος  προχείρισε σε Αναγνώστη τον κ. Εμμανουήλ Ν. Ταξειδαράκη, Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας...
14 Σεπτεμβρίου, 2023 - 21:33
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2023 - 21:12

Χειροθεσία Αναγνώστη και Αρχιερατικός Εσπερινός της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στην Ιεράπετρα

Διαδώστε:
Χειροθεσία Αναγνώστη και Αρχιερατικός Εσπερινός της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στην Ιεράπετρα

Με κατάνυξη τελέσθηκε χθες ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, στον φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Σταυρού της Ιεράπετρας. Στο τέλος της ακολουθίας ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος  προχείρισε σε Αναγνώστη τον κ. Εμμανουήλ Ν. Ταξειδαράκη,

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο για το ιερό σύμβολο του σταυρού. Με γλαφυρότητα αναφέρθηκε στη σημασία του Τιμίου Σταυρού για τη σωτηρία του ανθρώπου, αλλά και του σταυρικού πολιτεύματος των χριστιανών, οι οποίοι όσο «σταυρώνουν» τα πάθη τους, τόσο δυναμώνει το πνεύμα τους.

Όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, η ύψωση του προσωπικού μας σταυρού παρέχει ελπίδα και θάρρος για να συνεχίσουμε τον υπόλοιπο αγώνα της ζωής και μας θυμίζει ότι με τη σταυρική θυσία του Ι. Χριστού επήλθε η καταλλαγή μας με τον Θεό και η απολύτρωση μας. Οπότε ή αποδεχόμαστε τον σταυρό μας με πίστη και καρτερία ή αρνούμαστε την απολυτρωτική του δύναμη και χάνουμε τη σωτηρία μας.

Χειροθεσία Αναγνώστη

Ο Σεβασμιώτατος προχείρισε σε Αναγνώστη τον κ. Εμμανουήλ Ν. Ταξειδαράκη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διακονεί το ιερό αναλόγιο στην πανηγυρίζουσα Ενορία Τιμ. Σταυρού και παλαιότερα στο Καπίστρι, επιβραβεύοντας την πολυετή και φιλόθεη προσφορά του στην τοπική μας Εκκλησία, και του ευχήθηκε η χάρη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού να τον ενισχύει στην άρση του προσωπικού του σταυρού και να χαίρεται τη διακονία του μέχρι βαθύτατου γήρατος.

Μετά την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον νέο Προϊστάμενο της Ενορίας Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλόθεο Δοργιάκη να είναι καλοστερεωμένος στα νέα του καθήκοντα του και ο Κύριός μας Ι. Χριστό να τον στηρίζει εν παντί. Επίσης ευχαρίστησε τον απερχόμενο Πρόεδρο του Εκκλ. Συμβουλίου λόγω συνταξιοδότησης Αιδεσιμολ. πρωτ. Εμμανουήλ Μπολυμπάκη για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στην Ενορία και του ευχήθηκε να τον συνοδεύει στην πορεία του η χάρη, η δύναμη, η βοήθεια και η προστασία του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Aρχιμ. Φιλόθεος Δοργιάκης, Εφημέριος του πανηγυρίζοντος ναού, ο Πανοσιολ. Aρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, Εφημέριος του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμολ. πρωτ. Γεώργιος Μανδουράρης, ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Σάββα Βοτανικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Αιδεσ. Πρωτ. Μιχαήλ Ξυδιανός, συνταξιούχος Εφημέριος, ο Αιδεσιμ. πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας και Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. Περιφέρειας, ο Αιδεσιμολ. πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, Εφημέριος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας και Αρχιερατικός Επίτροπος Α΄ Αρχιερ. Περιφέρειας, ο Αιδεσιμολ. πρωτ. Εμμανουήλ Μπολυμπάκης, συνταξ. Εφημέριος και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκκλησιάστηκε πλήθος ευσεβών χριστιανών της πόλεως, μεταξύ των οποίων ήταν ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Κων/μος Αστροπεκάκης, η Πρόεδρος της «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» κ. Μαρία Σακαδάκη-Μπαχλιτζανάκη, ο πρώην Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας και υποψ. Δήμαρχος Εμμανουήλ Φραγκούλης, ο Δημοτ. Σύμβουλος Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Κουγιουμτζάκης, ο υποψ. Περιφερ. Σύμβουλος Λασιθίου κ. Μιχαήλ Κλώντζας και ο Ακαδημαϊκός και Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και άλλοι.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων