21/05/2022 21/05/2022 Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε σήμερα Σάββατο 21 Μαΐου, εορτή των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο φερώνυμος Ιερός Προσκυνηματικός Ναός της πόλεως Σητείας. Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο...
21 Μαΐου, 2022 - 18:36
Τελευταία ενημέρωση: 21/05/2022 - 17:55

Χειροθεσία Αναγνώστου κατά την πανήγυρη του Ι. Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Σητείας 

Διαδώστε:
Χειροθεσία Αναγνώστου κατά την πανήγυρη του Ι. Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Σητείας 

Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε σήμερα Σάββατο 21 Μαΐου, εορτή των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο φερώνυμος Ιερός Προσκυνηματικός Ναός της πόλεως Σητείας.

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο και χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον κ. Δημήτριο Φραγκιαδάκη.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη ζωή και στο ισάξιο των αποστόλων και μέγα για την ιστορία έργο του Αγίου Κων/νου, του πρώτου χριστιανού αυτοκράτορα, από τον οποίο, όπως τόνισε, έπαυσαν οι διωγμοί κατά των Χριστιανισμών με το Διάταγμα των Μεδιολάνων, καθιερώθηκε η ανεξιθρησκεία, η θρησκευτική ελευθερία και η αργία της Κυριακής, οι χριστιανοί απέκτησαν τόπους λατρείας και συγκλήθηκε η Α΄ Οικουμ. Σύνοδος.

Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων τόνισε, ότι και οι δύο θεόστεπτοι βασιλείς εικονίζονται να κρατούν στη μέση τον Σταυρό του Χριστού, διότι ο μεν άγιος Κωνσταντίνος είδε τον Σταυρό στον ουρανό, το περίφημο σημείο «εν τούτω νίκα» που έγινε το λάβαρο και η σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ενώ η μητέρα του αγία Ελένη με θαυμαστό τρόπο βρήκε τον Τίμιο Σταυρό, που ήταν θαμμένος στην Αγία Γη των Ιεροσολύμων.

Ακόμα, αναφέρθηκε στη σύγχρονη εύθραυστη και συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, που ο πλανήτης βιώνει και παρότρυνε όλοι να προσευχηθούμε στους Αγίους Θεοστέπτους Βασιλείς και Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη να πρεσβεύουν στον Αναστάντα Κύριο για την κατάπαυση του πολέμου στην Ουκρανία, την οριστική υποχώρηση της πανδημίας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής και κάθε άλλης κρίσης και δοκιμασίας της καθημερινής ζωής μας.

Πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον επί σειρά ετών άοκνα, πρόθυμα και φιλότιμα υπηρετούντα τον προσκυνηματικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σητείας κ. Δημήτριο Φραγκιαδάκη και όλο το εκκλησίασμα τον επευφήμησε με το «Άξιος».

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον νέο Αναγνώστη, τόνισε ότι ο Θεός δοκίμασε την πίστη του ίδιου και της συζύγου του και πήρε κοντά Του για τους λόγους που Εκείνος ξέρει το ίδιο το παιδί τους. Όμως η πίστη, η αγάπη και η αφοσίωσή τους στην Εκκλησία και τον Θεό ενισχύθηκαν περισσότερο και η ζωή τους έγινε για όλους μας παράδειγμα προς μίμηση και επιστηριγμός σε πολλούς, και έκτοτε είναι παρών πάντοτε, όταν χτυπάει η καμπάνα του Ναού και διακονεί ολοπρόθυμα τον οίκο του Κυρίου και τους Αγίους Του.

Τέλος, του ευχήθηκε ο Αναστάς Κύριος να τον ενισχύει και να τον ενδυναμώνει πάντοτε για να αναγιγνώσκει τα ιερά γράμματα και να δοξάζεται το πάντιμο και μεγαλοπρεπές όνομά Του.

Στην πανήγυρη του Ιερού Προσκυνήματος, που στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ανήκε στην Ιερά Μονή Τοπλού, έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδεσ. Σκευοφύλακας π. Εμμανουήλ Αυγουστινάκης, Εφημέριος του πανηγυρίζοντος Ι. Προσκυνήματος, ο Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης, προϊστάμενος της Ενορίας Ι. Κ. Ναού Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας, και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής ενώ παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της πόλεως, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων