12/06/2022 12/06/2022 Λαμπρά η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου πανηγύρισε τη μεγάλη ημέρα της Πεντηκοστής, την ημέρα που η Αγία Τριάς ενέδυσε την Εκκλησία με το Άγιο Πνεύμα. Πρόκειται για την εκκίνηση του Τρίτου (Γ΄) Καιρού των Μεγαλείων της Αγίας Τριάδος, χάριν της σωτηρίας του ανθρώπου, σύμφωνα με τον άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Ο Πρώτος...
12 Ιουνίου, 2022 - 17:43
Τελευταία ενημέρωση: 12/06/2022 - 17:54

H Μεγάλη ημέρα της Πεντηκοστής στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας

Διαδώστε:
H Μεγάλη ημέρα της Πεντηκοστής στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας

Λαμπρά η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου πανηγύρισε τη μεγάλη ημέρα της Πεντηκοστής, την ημέρα που η Αγία Τριάς ενέδυσε την Εκκλησία με το Άγιο Πνεύμα. Πρόκειται για την εκκίνηση του Τρίτου (Γ΄) Καιρού των Μεγαλείων της Αγίας Τριάδος, χάριν της σωτηρίας του ανθρώπου, σύμφωνα με τον άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Ο Πρώτος (Α΄) Καιρός ήταν ο Καιρός του Πατρός Ιαχβέ της Παλαιάς Διαθήκης, όπου τα μεγαλεία της Αγίας Τριάδος έφεραν τη σφραγίδα του Πρώτου Προσώπου Αυτής. Δηλαδή του Θεού Πατρός.

Ο Δεύτερος Καιρός, σύμφωνα με τον Άγιο, είναι ο Καιρός του Υιού: Εκκινεί από το γεγονός της συλλήψεως του Κυρίου, δηλαδή του Ευαγγελισμού της Κυρίας Θεοτόκου, και επεκτείνεται μέχρι και την Ανάληψη του Κυρίου μας. Εμπεριέχει δηλαδή τα μεγαλειώδη γεγονότα, τα σωτηριώδη γεγονότα για τον άνθρωπο, της Σαρκώσεως του Κυρίου, της Βαπτίσεώς Του, του κηρύγματός Του, των θαυμάτων Του, της Μεταμορφώσεώς Του, του Σταυρού, του Τάφου, της Αναστάσεως και της Αναλήψεώς Του. Πρόκειται για το Μέγα της Ευσεβείας Μυστήριο που φανερώθηκε εν Χριστώ και διά του Χριστού, όπως μας διδάσκει ο Παύλος στην προς Τιμόθεον Επιστολή του. Αυτός είναι ο Καιρός του Υιού, με απόφαση βεβαίως απάσης της Αγίας Τριάδος. Σήμερα ζούμε τον Καιρό του Αγίου Πνεύματος, τον Τρίτο Καιρό. Δηλαδή την Πεντηκοστή και την έκχυση του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο, την ένδυση της Εκκλησίας με το Άγιο Πνεύμα.

Εδώ έγκειται και το λαμπρό και το μέγα της εορτής της Πεντηκοστής. Και σημαίνει ότι η κατά Χριστόν Οικονομία, όσα μεγαλεία έπραξε ο Θεός εν τω προσώπω του Χριστού για τη σωτηρία του κόσμου, αυτά τα γευόμαστε εν Αγίω Πνεύματι και μόνο. Το Άγιο Πνεύμα συγκροτεί και συγκρατεί την Εκκλησία. Τα Ιερά Μυστήρια τελούνται εν Αγίω Πνεύματι, με τη χαρισματική παρουσία Του επιτελούνται, και λόγω αυτής Του της Παρουσίας «αεί Πεντηκοστήν επιτελούμεν», κατά τον ιερό Χρυσόστομο.

Αυτό το ύψιστο γεγονός της Εκκλησίας ετίμησε ο Λαός της Αρναίας στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου, σήμερα ημέρα της Πεντηκοστής, με προεστώτα τον οικείο Μητροπολίτη κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟ, πλαισιούμενο από τους Παν. Αρχιμ. π. Παίσιο Σουλτανικά και Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη και φυσικά τους Διακόνους της Μητροπόλεως, π. Αμφιλόχιο Χάιτα και π. Νικόλαο Τσεπίση. Επικεφαλής του Λαού ο Τοπικός Πρόεδρος κ. Αγαπητός Κιάτος και η εκπρόσωπος του Δημάρχου, Πρόεδρος της Α΄/βαθμίου Σχολικής Επιτροπής, κα Ευγενία Γιαννούση. Τα αναλόγια του Ναού ετίμησαν ο άρχοντας Πρωτοψάλτης κ. Βασίλειος Κοκκαλιάρης με τη χορωδία του και οι Λαμπαδάριοι κ. Κωνσταντίνος Πνευματικός και κ. Πέτρος Κοτρότσιος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων