30/01/2022 31/01/2022 Επίκεντρο της Γιορτής των Τριών Ιεραρχών στη Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αδραμερίου και για φέτος ο ιστορικός Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου Αρναίας, με παρόντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟ και συλλειτουργούς τον Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη και τον Διάκονό του π. Νικόλαο Τσεπίση. Του ευλογημένου Λαού επικεφαλής ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος...
30 Ιανουαρίου, 2022 - 18:40
Τελευταία ενημέρωση: 31/01/2022 - 1:30

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Παιδείας στον Άγιο Στέφανο Αρναίας

Διαδώστε:
Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Παιδείας στον Άγιο Στέφανο Αρναίας

Επίκεντρο της Γιορτής των Τριών Ιεραρχών στη Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αδραμερίου και για φέτος ο ιστορικός Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου Αρναίας, με παρόντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟ και συλλειτουργούς τον Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη και τον Διάκονό του π. Νικόλαο Τσεπίση.

Του ευλογημένου Λαού επικεφαλής ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Θαλασσινός και η Πρόεδρος της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Ευγενία Γιαννούση, καθηγήτρια του Λυκείου Αρναίας. Παρόντες και οι μαθητές, έστω και ολίγοι λόγω κορωνοϊού, με τις σημαίες τους.

Την Κυριακή 30η Ιανουαρίου τρέχοντος έτους για φέτος η Εκκλησία μας ετίμησε την Εορτή της Παιδείας, δηλαδή τη Σύναξη των Τριών Μεγάλων Διδασκάλων, Πατέρων και Ιεραρχών Μεγάλου Βασιλείου, Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου.

Η Ορθοδοξία από τον 11ο αιώνα, επί Ιωάννου του Μαυρόποδος, Επισκόπου Ευχαίτων, εθεώρησε καλό να εορτάζη από κοινού τους Τρεις Μεγάλους Πατέρες και Διδασκάλους για να διδαχθή η Οικουμένη ολάκερη ότι Αυτοί ως απλανείς Διδάσκαλοι και Πατέρες της αρμονικώτατα συνταίριαξαν τη γνώση, την παιδεία και την αρετή. Το Νεοελληνικό Κράτος που προήλθε μετά την Επανάσταση του ’21, τιμώντας τη Μάνα του Εκκλησία, τη Φωτοδότρα του Γένους των Ρωμιών, εθεώρησε καλό την ημέρα των Τριών Ιεραρχών να την αναδείξη ως ημέρα της Εθνικής Παιδείας.

Έτσι η Σύναξη των Τριών Ιεραρχών, η 30η Ιανουαρίου, για τον απανταχού Ελληνισμό είναι ημέρα Εθνικής Μνήμης και Τιμής προς τους Μεγάλους Φωστήρες της Εκκλησίας μας που με τις διδαχές, αλλά κυρίως με τη βιοτή τους, έδειξαν και απέδειξαν ότι η γνώση αν δεν στηρίζεται στην αρετή είναι επικίνδυνη. Και οι Τρεις Μεγάλοι της Εκκλησίας Φωστήρες ήσαν άριστοι μύστες και μέτοχοι της Ελληνικής Κλασσικής Παιδείας αλλά και μέτοχοι της ζωής του Χριστού. Έτσι δικαιούται η Εκκλησία να διακηρύσση παγκοίνως ότι η Ελληνική Παιδεία στηρίζεται σε δύο άξονες:

Την αρχαία ελληνική κλασσική σοφία και την πίστη στον Χριστό. Είναι διφυής, έχει μέσα της την ομορφιά και το μέτρο το ελληνικό και την πίστη του Ναζωραίου.

Επίκεντρο της Γιορτής των Τριών Ιεραρχών στη Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αδραμερίου και για φέτος ο ιστορικός Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου Αρναίας, με παρόντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟ και συλλειτουργούς τον Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη και τον Διάκονό του π. Νικόλαο Τσεπίση. Του ευλογημένου Λαού επικεφαλής ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Θαλασσινός και η Πρόεδρος της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Ευγενία Γιαννούση, καθηγήτρια του Λυκείου Αρναίας. Παρόντες και οι μαθητές, έστω και ολίγοι λόγω Κορωναιού, με τις σημαίες τους.

Κατά την ώρα του Κοινωνικού ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε μετά προσοχής το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους Μαθητές και κατόπιν, αφού ανέλυσε το ιστορικό της ημέρας, απηύθυνε λίγα λόγια πατρικά προς τους Δασκάλους, Καθηγητές και Μαθητές. Για τον λόγο αυτό διάλεξε μία φράση από τον κάθε εορτάζοντα Άγιο, για να καταδείξει ότι και στην παιδεία και στη γνώση, καθώς παρατηρεί ο Ντοστογιέφσκυ, δίχως Θεό όλα επιτρέπονται!

Από τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, διάλεξε το λόγιό του: «δώστε μου καλύτερες οικογένειες να σας δώσω ένα καλύτερο κόσμο»! Τονίζοντας με αυτό τον μοναδικό ρόλο της οικογένειας ως ιερού και Θεόσδοτου θεσμού για την πορεία της παιδείας και της γνώσης.

Από τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, ο Σεβασμιώτατος διάλεξε το λόγιο: «Θέλεις να είσαι και να γίνης θεολόγος; Πρώτα θα καθαρίσης τον εαυτό σου από τα πάθη και την αμαρτία και έπειτα θα επιδιώξης να καθαρίσης τους άλλους. Πρώτα θα δεχθής το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και μετά θα τολμήσης να φωτίσης τους άλλους. Πρώτα θα φθάσης στον αγιασμό και έπειτα θα επιδιώξης να αγιάσης τους άλλους!».

Από τα διδάγματα του Μεγάλου Βασιλείου ο Σεβασμιώτατος επέλεξε τη φράση του: «ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ον που έλαβε εντολή να γίνη θεός!». Δηλαδή ο Μέγας Διδάσκαλος της Καισαρείας μας λέει ότι προορισμός του ανθρώπου είναι η μίμησις της Θείας Φύσεως! Η μίμησις της ζωής του Χριστού! Πλαστήκαμε από το Θεό για να είμαστε με το Θεό, να ζούμε με το Θεό και να πορευόμαστε σ’ Αυτόν!

Με αυτά ο Σεβασμιώτατος επεδίωξε να συνεγείρη το Εκκλησιαστικό Φρόνημα και την αγάπη για την Ελληνική Παιδεία, που στηρίγματά τους έχουν:

Τήν Ἁγιοτριαδική Ὀρθόδοξη πίστη!

Τήν καθαρή οἰκογένεια πού εἶναι κατ’ οἶκον Ἐκκλησία καί κύτταρο τοῦ Κόσμου καί τοῦ Πολιτισμοῦ! Καί τέλος

Τήν ἐπιστροφή τοῦ ἀνθρώπου στόν Θεό πού τόν δημιούργησε, πού τόν ἔπλασε κατ’ εἰκόνα Του, γιά νά Τοῦ μοιάση!

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων